Sövény telepítése, csináld magad - Így kezdj bele te is a sövénytelepítésbe

Sövények telepítése, fenntartása saját kezűleg

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Sövények telepítése, fenntartása

Sövény ültetése, gondozása

Általában sorba ültetik, 30 cm-es tőtávolságokkal, de sűrűbb, tömöttebb sövényt kapunk, ha két sorosan végezzük az ültetést. Ültetési ideje Október vége, November eleje, de érdemes az árkot már jó előre előkészíteni. Ültetés előtt a gyökereket áztassuk be 20-24 órán keresztül, ezután kezdjünk neki az ültetésnek, a földhöz keverhetünk tőzeget illetve komposztot, szarvasmarhatrágyát, alginitet is.

Temessük be az árkot, majd óvatosan tapossuk be a növényeket, hogy egyenesen álljanak. Tavasszal 10-20 cm-es magasságban vágjuk vissza, hogy sűrűbb legyen, meginduljon az elágazás. Nyáron még legalább háromszor vágjuk vissza a hajtásokat a felére, és ősszel is végezzük el ezt a metszést. Első évben ne engedjük 1-1,5 méternél magasabbra, így egyre jobban eltudjuk érni, hogy sűrű, tömött legyen. Második év tavaszán engedhetjük akár 2 méter magasságba is, ekkor elvégezhetjük a formára nyírást.

A csodasövény

A csodasövény a leggyorsabban növő megoldás, egy év alatt elérheti az 1,2-1,6 méteres magasságot is. Megfelelő metszéssel és gondozással áthatolhatatlan, sűrű élőfalat tudunk létrehozni. A csodasövény ideális megoldás mindenkinek, mivel viszonylag igénytelen, könnyen szabályozható, ellenálló, még a -30 Celsius fokot is elviseli. Egyetlen hátránya, hogy lombhullató, ezért télen nincs díszítő értéke. 

A sövény telepítés másik módja a lassabb fejlődésű sövények kialakítása

Ehhez több időre, türelemre van szükség, de többféle növény alkalmas lehet sövénynek, lombhullató és örökzöld fajták egyaránt. 

Legalkalmasabb és legmutatósabb növények

Fagyal, Tiszafa, Magyal, Jezsámen, Mahónia, Kecskerágók, Smaragdtuja, Orgona, Babérmeggy, Borbolya, Luc, Tűztövis, Babérsom. Ezek a fajták többnyire 1,5-2 méter magasságúak lehetnek, de van köztük olyan is, amelyik csak az 1 métert érik el. Ültetésük, gondozásuk nem tér el semmiben, mindent ugyanúgy kell csinálni, ahogyan azt fentebb leírtam! Sok sikert és kitartást kívánok mindenkinek a sövények kialakításához! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-05-31

Ezekre a kerti kártevőkre számíthatunk júniusban: így védekezz ellenük

Ne hagyd, hogy a kártevők tönkretegyék a gondosan ápolt kertedet! Most, hogy tudod, mire számíthatsz júniusban, itt az ideje felkészülni és megvédeni növényeidet.

2024-05-31

5+1 tipp lisztharmat ellen egy kertész tanácsaival

Ne hagyd, hogy a lisztharmat tönkretegye a gyönyörű kerted és a virágzó szőlőidet! Alkalmazd az általunk ajánlott tippeket még ma, és biztosítsd növényeid egészségét.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bérbruttósítás

az egyéni keresetek felemelése, a magánszemélyek jövedelemadója bevezetésének és a... Tovább

filmdoziméter

az ionizáló sugárzások adagját mérő eszköz. A filmet ált. egy műanyag kazettában helyezik... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem