Sövény telepítése, csináld magad - Így kezdj bele te is a sövénytelepítésbe

hirdetes

Sövények telepítése, fenntartása saját kezűleg

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Sövények telepítése, fenntartása

Sövény ültetése, gondozása

Általában sorba ültetik, 30 cm-es tőtávolságokkal, de sűrűbb, tömöttebb sövényt kapunk, ha két sorosan végezzük az ültetést. Ültetési ideje Október vége, November eleje, de érdemes az árkot már jó előre előkészíteni. Ültetés előtt a gyökereket áztassuk be 20-24 órán keresztül, ezután kezdjünk neki az ültetésnek, a földhöz keverhetünk tőzeget illetve komposztot, szarvasmarhatrágyát, alginitet is.

Temessük be az árkot, majd óvatosan tapossuk be a növényeket, hogy egyenesen álljanak. Tavasszal 10-20 cm-es magasságban vágjuk vissza, hogy sűrűbb legyen, meginduljon az elágazás. Nyáron még legalább háromszor vágjuk vissza a hajtásokat a felére, és ősszel is végezzük el ezt a metszést. Első évben ne engedjük 1-1,5 méternél magasabbra, így egyre jobban eltudjuk érni, hogy sűrű, tömött legyen. Második év tavaszán engedhetjük akár 2 méter magasságba is, ekkor elvégezhetjük a formára nyírást.

hirdetes

A csodasövény

A csodasövény a leggyorsabban növő megoldás, egy év alatt elérheti az 1,2-1,6 méteres magasságot is. Megfelelő metszéssel és gondozással áthatolhatatlan, sűrű élőfalat tudunk létrehozni. A csodasövény ideális megoldás mindenkinek, mivel viszonylag igénytelen, könnyen szabályozható, ellenálló, még a -30 Celsius fokot is elviseli. Egyetlen hátránya, hogy lombhullató, ezért télen nincs díszítő értéke. 

hirdetes

A sövény telepítés másik módja a lassabb fejlődésű sövények kialakítása

Ehhez több időre, türelemre van szükség, de többféle növény alkalmas lehet sövénynek, lombhullató és örökzöld fajták egyaránt. 

Legalkalmasabb és legmutatósabb növények

Fagyal, Tiszafa, Magyal, Jezsámen, Mahónia, Kecskerágók, Smaragdtuja, Orgona, Babérmeggy, Borbolya, Luc, Tűztövis, Babérsom. Ezek a fajták többnyire 1,5-2 méter magasságúak lehetnek, de van köztük olyan is, amelyik csak az 1 métert érik el. Ültetésük, gondozásuk nem tér el semmiben, mindent ugyanúgy kell csinálni, ahogyan azt fentebb leírtam! Sok sikert és kitartást kívánok mindenkinek a sövények kialakításához! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-27

A pampafű téliesítése - így készítsd fel a pampafüvet télre

Ahhoz, hogy a pampafű hosszú éveken át gyönyörű maradjon, elengedhetetlen a megfelelő gondozás, különösen a téliesítés terén. Mutatjuk a téliesítés lépéseit!

2023-11-30

Ezt a fűszert teszem télen az orchideára, hogy rengeteg virágja maradjon

Ebben a cikkben megismerhetjük, hogyan segíthet a fokhagymás oldat az orchideák virágzásának serkentésében, és hogyan válik ez a növény egyedülálló hasznosságú kertészeti eszközzé.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

338/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

a földhivatalokról, a Földmérési és Távérzékelési Intézetrõl, a Földrajzinév... Tovább

vízmosás

A víz által okjozott erózió, a gyors lefolyású, lezúduló, ált. csapadékból származó... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem