Csináld magad - Így kezdj bele te is a sövénytelepítésbe

Sövények telepítése, fenntartása saját kezűleg

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Rengetegen választják manapság a sövények telepítését térelválasztás, pormegfogás céljából illetve kerítés helyett. Sövény telepítésének sok módja lehet attól függően, hogy milyen célból szeretnénk létrehozni és milyen gyorsan. Most mindent elmond nektek a sövényekről szakértőnk, érdemes elolvasni remek írását!  

Sövények telepítése, fenntartása

Ha gyorsfejlődésű sövényt szeretnénk létrehozni, akkor legalkalmasabb választás a Csodasövény. Ez a növény rendkívül ellenálló, igénytelen fajta, bármilyen talaj típuson fejlődőképes. Lombhullató, élénkzöld, kis levelű, sűrű sövényt alkotó fajta. Rendkívül gyorsnövekedésű, 2 év alatt elérheti a 3 méteres magasságot is, ehhez viszont a kezdetekben rengeteg csapadékra, öntözésre van szüksége.

 

Ha a magassága eléri a 1,5-2 métert, akkor már kevesebb csapadékkal is beéri. Az első évben fontos a tápoldatozás, melyet végezhetünk Wuxal Superrel, Solufeed-el, Volldüngerrel, illetve NPK műtrágyával. Telepítéséről és gondozásáról tudj meg mindent a következő oldalon!

 

Sövények telepítése, gondozása

Legoptimálisabb idő az ültetésre a tavasz. Lombhullató sövények esetében ássuk ki a leendő sövény nyomvonalában egy 40 cm széles, mély árkot. Az árok aljába helyezzünk érett istállótrágyát vagy tartós hatású műtrágyát. A növényeket fajtól és növekedési erélyüktől függően 25-40 cm távolságban helyezzük el egymástól. Ültetés után kellően áztassuk be a növényeket.

 

Az első évben a növényeket 10 cm magasságban vágjuk vissza, a kívánt magasságig, sűrűségig évente 3-4 alkalommal végezzünk metszést, ha elértük a kívánt magasságot, akkor évente 2-3 alkalmanként végezzük el a nyírását, és végezzünk 1-2 havonta alakító metszést. Fontos a sövény formája: keresztmetszete téglalap vagy nyújtott trapéz alakú legyen.

Hirdetés

 

A felfelé szélesedő sövény nem jó, mert az alja felkopaszodik a túlzott beárnyékolás következtében. Az első pár évben nagyon fontos az öntözés, és a tápanyagok utánpótlása. Tápoldatozásra használhatunk: Wuxal Supert, Solufeedet, Volldüngert és NPK műtrágyát egyaránt. A következő oldalon még több remek tanács vár, érdemes lapozni egyet! 

 

Sövények telepítése, <a class="autolinkeles" title="fenntartás" href="https://www.agraroldal.hu/fenntartas-kifejezes.html">fenntartás</a>a

Általában sorba ültetik, 30 cm-es tőtávolságokkal, de sűrűbb, tömöttebb sövényt kapunk, ha két sorosan végezzük az ültetést. Ültetési ideje Október vége, November eleje, de érdemes az árkot már jó előre előkészíteni.

 

Hirdetés

Ültetés előtt a gyökereket áztassuk be 20-24 órán keresztül, ezután kezdjünk neki az ültetésnek, a földhöz keverhetünk tőzeget illetve komposztot, szarvasmarhatrágyát, alginitet is. Temessük be az árkot, majd óvatosan tapossuk be a növényeket, hogy egyenesen álljanak.

 

Tavasszal 10-20 cm-es magasságban vágjuk vissza, hogy sűrűbb legyen, meginduljon az elágazás. Nyáron még legalább háromszor vágjuk vissza a hajtásokat a felére, és ősszel is végezzük el ezt a metszést.

 

Első évben ne engedjük 1-1,5 méternél magasabbra, így egyre jobban eltudjuk érni, hogy sűrű, tömött legyen. Második év tavaszán engedhetjük akár 2 méter magasságba is, ekkor elvégezhetjük a formára nyírást.

 

A sövény telepítés másik módja a lassabb fejlődésű sövények kialakítása

Ehhez több időre, türelemre van szükség, de többféle növény alkalmas lehet sövénynek, lombhullató és örökzöld fajták egyaránt. 

 

Legalkalmasabb és mutatós növények: Fagyal, Tiszafa, Magyal, Jezsámen, Mahónia, Kecskerágók, Smaragdtuja, Orgona, Babérmeggy, Borbolya, Luc, Tűztövis, Babérsom. Ezek a fajták többnyire 1,5-2 méter magasságúak lehetnek, de van köztük olyan is, amelyik csak az 1 métert érik el. Ültetésük, gondozásuk nem tér el semmiben, mindent ugyanúgy kell csinálni, ahogyan azt fentebb leírtam! Sok sikert és kitartást kívánok mindenkinek a sövények kialakításához! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Növénytermesztés Növényvédelem

Gyomirtó Tiara + Gold

Tiara + Goal gyomirtó permetezőszerek ikercsomagolásban. Tankkombináció készítésére.... Tovább

hajlam (diszpozíció, dipositio)

a szervezet többé-kevésbé erőteljes reagálása külső hatásokra, ill. az állatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 212

Átlagos értékelés: 4.8