Fejér megye kirándulás: Ismerd meg a Székesfehérvári Sóstót!

hirdetes

Ismerd meg Fejér megye vadregényes arcát, irány a Sóstó és környéke!

ZH

Sokszor nem vágyakozunk a nyüzsgésre, inkább csak pihenésre van szükségünk, és ilyenkor állunk neki azokat a helyeket keresni, ahol természetközeli, nyugalmat árasztó, és ami a legfontosabb, turistamentes övezet legyen az országban. Nem messze Budapesttől, Fejér megyében is jut bőven a kikapcsolódásból, ismerd meg a vadregényes Sóstó környékét!

Sóstó Székesfehérvár

Székesfehérvár kirándulás a Sóstónál


Fejér megye háborítatlan élővilágát fedezhetjük fel Székesfehérvár vadregényes tanösvényén, a Sóstó mellett, ahol a városi nyüzsgő élet ellentét kaphatjuk, amolyan terápiás jelleggel! Hogyha belföldi utazást vagy kirándulást terveztek és olyan helyet kerestek, ahol tényleg ki tudtok kapcsolódni a természetben, akkor mindenképp látogassatok el a Sóstóhoz!

A Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Terület


A Sóstó környéke része a Sóstó-Homokbánya Természetvédelmi Területnek, amelyet egy különleges tanösvényen haladva ismerhetünk meg. Sóstó mindössze két és fél kilométerre található Székesfehérvár központjától, így érthető, hogy az ottlakók is miért kedvelik ennyire ezt a helyet. A terület 218 hektáron terül el és több szempontból is tökéletes kirándulási célpont lehet, főleg hogy egész évben látogatható!

A tanösvényen kirándulva nem csak a friss levegőt, nyugodt környezetet és szemet gyönyörködtető látványt élvezhetjük, de a természetvédelmi területen kipróbálhatjuk az interaktív tanösvény és sétautak feladatait is, hogy hasznos ismereteket szerezzünk a vizes élőhelyek jelentőségéről és az aktív, mindennapos természetvédelemről is. A Sóstói Tanösvényen teljes képet kaphatunk az aktuális természetvédelmi problémákról is, amivel próbálják felhívni az emberek figyelmét a tudatos életvitelre, persze mindezt játékosan, hogy minden korosztály számára érthető legyen.

hirdetes

Sóstó Tanösvény


A 7 kilométer hosszú, interaktív információs táblákkal ellátott tanösvény fedi fel a tó gazdag növény- és madárvilágát, és annak titkait. Érdekes állomásokon állhatunk meg séta közben, például kipróbálhatjuk a madármegfigyelő kilátókat, amik plusz lehetőséget biztosítanak a természetbarátoknak a felfedezésre, valamint meglátogathatjuk a fedett erdei iskolát is. A tanösvény érinti a Zöld tanyát is, ahol nyugodt körülmények között piknikezhetünk is.

hirdetes

Kirándulás a Sóstónál


A tóban jelentős a mocsáriteknős-populáció, így a hüllők kedvelői is imádni fogják a helyet, főleg, hogy a nádas felől hallható, hangos kuruttyolás a békák létezéséről ad bizonyosságot.

A madárfajok száma meghaladja a százat, találkozhatunk szárcsával és vízityúkkal is, de gyakran láthatunk kakukkot, gyurgyalagot és nagy kócsagot is. A nagy kócsag Sóstó jelképe is egyben, és róla nevezték el az egyik madármegfigyelő tornyot is.

Ökotúrák a Sóstónál


Nem csak egyénileg, de szervezett ökotúrákon is résztvehetünk a tónál, ahol természetvédelmi szakemberek vezetésével Sóstó északi, helyi oltalom alatt álló részét, egy másfél-kétórás kirándulás során járhatjuk körül. Van egy háromórás túra is az országosan védett, déli tórészhez, amit a gyakorlottabb túrázóknak ajánlanak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


szamáröszvér

szamárkanca és lómén ivadéka. Durvább szervezetű a lóöszvérnél, feje otromba, szerzete... Tovább

117/2008. (IX. 5.) FVM rendelet

A Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek