kevés gondozást igénylő sírnövények, sírnövények, talajtakaró sírnövények,

hirdetes

Sírnövények, amelyek minimális gondoskodást igényelnek

ZH
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A gyász időszaka nem korlátozódik csupán Halottak Napjára; sokan szeretnék szeretteik sírját ápolt és gondozott állapotban látni bármikor. A sírok karbantartása a gyászmunka nélkülözhetetlen része. Az ápolás nem csupán tiszteletet fejez ki az elhunytak iránt, hanem megnyugvást és feltöltődést is hoz azoknak, akik látogatják. Szépen rendben tartott sír nem csupán a szeretteink felé mutatott tiszteletét fejezi ki, de a látogatók számára is fontos. A talajtakaró növények segítségével a sírok könnyen gondozhatók, még azok számára is, akik nem tudják rendszeresen látogatni a temetőt.

sírnövények

A talajtakaró növények egyszerű karbantartása


A talajtakaró növények olyan növények, amelyek vízszintesen terjednek a talajon, ahelyett, hogy felfelé nőnének. Ezek a növények gyorsan sűrű szőnyeget képeznek, ami megerősíti a talajt és védelmet nyújt ellene. Ez a módszer megóvja a talajt a kiszáradástól és a túlzott öntözéstől is, így nincs szükség gyakori öntözésre. Emellett a talajtakarók megakadályozzák a gyomok növekedését, mivel sűrű szőnyeget alkotnak, ami kiszorítja a gyomokat.

Ezenkívül a talajtakarók változatosak lehetnek, nem csak zöldek, hanem színes virágokat vagy terméseket is hozhatnak, és kevés gondozást igényelnek. Általában negyedévente elég időt szánni a sír rendben tartására. Tavasszal a téli károkat helyreállítjuk, nyáron visszavágjuk a túlzott növekedést, ősszel összeszedjük a lehullott leveleket, télen pedig felkészítjük a sírt a hideg időjárásra, és akár díszekkel is dekorálhatjuk.

Válasszuk ki a megfelelő növényeket a sírra

A sír rendezését legjobb néhány hónappal a temetés után elkezdeni. Fontos tudni, hogy milyen körülmények között nő a sír: van-e árnyék vagy napfény, és milyen a talajminősége? Válasszuk ki a növényeket ennek megfelelően. Néhány növény kedveli a nedves talajt, míg mások szárazabb körülmények között is jól érzik magukat.

A sírokon elhelyezett növények elrendezésénél is érdemes néhány szempontot figyelembe venni. A nagyobb sírokra válasszunk nagylevelű növényeket, míg a kisebb sírokra inkább apró, filigrán lombú növényeket. Emellett érdemes kevesebb színkombinációt alkalmazni, hogy a sír egységes és nyugodt hangulatot árasszon. A talajtakarókat akár mintázatban is ültethetjük, és szezonálisan frissíthetjük őket, például krizantémokkal vagy árvácskákkal.

hirdetes

Az alábbi növények ideálisak sírokon való használatra:

1.    Indás ínfű (Ajuga reptans): Sűrű "szőnyeget" alkot, lila virágokkal díszít és nedves talajt kedvel. Kevés gondozást igényel.


2.    Parlagi macskatalp (Antennaria dioica): Finom, rózsaszín virágokkal és ezüstös levelekkel rendelkezik, és jól tűri a szárazabb talajt.


3.    Tüskésdiócska (Acaena): Apró, de mutatós növény vöröses-sárga termésekkel.

4.    Római kamilla (Anthemis nobilis): Kellemes illatú, apró növény, amely kevés gondozást igényel.

5.    Kakukkfű (Thymus): Illatos levelekkel és színes virágokkal rendelkezik, és sűrű szőnyeget alkot a talajon.

Ezen növények segítségével könnyen gondozható és szépen rendezett sírt hozhatunk létre, amely méltó emléket állít elhunyt szeretteinknek.


5 Könnyen gondozható árnyéktűrő talajtakaró a sírokra

Az elhunytak sírjainak ápolása fontos feladat, de ez nem jelenti azt, hogy a gondozásnak bonyolultnak és időigényesnek kell lennie. Különösen azok számára, akik ritkán látogatják a temetőt, egyszerű és kevés gondoskodást igénylő talajtakarók használata ideális lehet.


1.    Japán kövérke (Pachysandra terminalis): Ideális választás az árnyékos területek számára, mivel elrejti a lehullott leveleket, és jól tűri az árnyékot. Időről időre visszavágást igényel, és szép szőnyeget alkot. Kb. 20 tőt ültessünk négyzetméterenként.


2.    Borostyán (Hedera helix): Ez a kúszónövény tavaszi és nyári visszavágást igényel. Fontos megjegyezni, hogy nem minden fajta tűri a hideg telet, így válasszuk az adott éghajlatnak megfelelőt. Kb. 10 tőt ültessünk négyzetméterenként.

hirdetes


3.    Püspöksüveg (Epimedium): A különböző fajtáknál lehet kicsi sárga vagy rózsaszín virágokat találni. Az erős levelek ősszel gyönyörű pirosra színeződnek, és jól fedik a sírok területét. Az elhervadt részeket időnként eltávolítjuk. Kb. 12 növény ajánlott négyzetméterenként.


4.    Szívlevelű turbántok (Tiarella cordifolia): Ideális választás az árnyékos területekre, és gyönyörű fehér virágokkal rendelkezik. Az elhervadt részek eltávolításával gondoskodhatunk a növény rendben tartásáról. Kb. 12 növényt ültessünk négyzetméterenként.


5.    Indás berkipimpó (Waldsteinia ternata): Egész évben sárga virágokkal és sűrű zöld levelekkel díszíti a sírt. A növények levelei olyan sűrűn nőnek, hogy megakadályozzák a gyomok növekedését. Kevés gondozást igényel, és kb. 15 tőt ültessünk négyzetméterenként.


Növények elrendezése a síron

A sírokon való növények elrendezése során néhány szabályt kövessünk. Nagyobb sírokhoz válasszunk nagylevelű növényeket, míg a kisebb sírokon inkább apró, filigrán lombú növényeket ültessünk. A temető olyan hely, ahol a nyugalom és a csend fontos, így kevés színkombinációt alkalmazzunk, és inkább visszafogott színeket válasszunk. A talajtakarókat akár mintázatban is elrendezhetjük, és szezonális változatosságot is belevihetünk, például ősszel krizantémokkal vagy árvácskákkal.

Az egyszerű talajtakarók segítségével könnyen ápolt és szép sírt alakíthatunk ki, amely méltó emléket állít elhunyt szeretteinknek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

agrotechnika

a növ. olyan módszere, amely számításba veszi a természeti és biol. adottságok max.... Tovább

hipoxia (hypoxia)

a szövetek, sejtek hiányos oxigénellátása. A hipoxia hipoxémiából, a vérellátás... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés