Hogyan és mikor kell betakarítani a shallotta hagymát, azaz mogyoróhagymát

hirdetes

Hogyan és mikor kell betakarítani a shallotta hagymát, azaz mogyoróhagymát

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A shallotta hagyma, más néven mogyoróhagyma, népszerű és ízletes növény, amelyet gyakran használnak a kulináris világban. A betakarítás időzítése és módja fontos szerepet játszik a shallotta hagyma minőségének és tárolhatóságának szempontjából. Ha szeretnéd megtudni, hogyan és mikor kell betakarítani a shallotta hagymát, akkor olvass tovább.

shallotta hagyma

Mikor kell betakarítani a shallotta hagymát?


A shallotta hagyma betakarítása általában akkor történik, amikor a növény levelei megszáradtak és elhalványultak. Ez általában a nyár végi vagy az őszi időszakra esik, amikor a növény már kiteljesedett. Figyelj a növények fejlődésére és a levelek állapotára. Amikor a levelek sárgulni kezdenek és elhalványulnak, a shallotta hagyma kész a betakarításra.


Hogyan kell betakarítani a shallotta hagymát?

A shallotta hagyma betakarítása során következzük az alábbi lépéseket:

1.    Száraz időjárási körülmények: A shallotta hagymát a lehető legjobb száraz időjárási körülmények között kell betakarítani. Az esős időszak előtt vagy közben való betakarítás fokozhatja a hagyma penészgombák vagy baktériumok általi megbetegedésének kockázatát.

2.    Jelölés: Amikor eljön a betakarítás ideje, jelöld meg a növényeket, hogy könnyen felismerhesd őket a földből kivéve. Ez segít elkerülni az esetleges összekeverést más növényekkel vagy a szomszédos sorokkal.

hirdetes

3.    Földből való kivétel: Használj egy kertészeti villát vagy ásót a shallotta hagymák kivételéhez a földből. Hatolj a földbe a hagyma körül, és emeld óvatosan fel. Vigyázz, hogy ne sértsd meg a hagyma gyökereit, és ügyelj arra, hogy az összes hagymát kiszedd.

4.    Szárítás: Azonosítsd a shallotta hagymák gyökereit és a fejeket. Távolítsd el a felesleges talajt a hagyma fejről, de ne mossuk meg őket. Helyezd őket egy jól szellőző helyre, például egy árnyékos teraszra vagy pajtába, ahol szellőzés biztosított. Hagyd őket száradni legalább 1-2 héten át. A szárítás segít a hagymáknak megszilárdulni és meghosszabbítani a tárolhatóságot.

hirdetes

5.    Tárolás: Miután a shallotta hagymák megfelelően megszáradtak, távolítsd el a szárakat a hagymafejektől. A tároláshoz helyezd a hagymákat egy jól szellőző helyiségbe, például egy hűvös és sötét pincébe vagy kamrába. Helyezd őket egy hálós zsákba vagy kosárba, hogy megakadályozd a párolgást és szellőzést biztosíts. A shallotta hagyma tárolhatósága általában hónapokig tart, ha megfelelő körülmények között tárolod.

A shallotta hagyma betakarítása és tárolása alapvető fontosságú a hagyma minőségének és ízének megőrzéséhez. A megfelelő időben és módon történő betakarítás biztosítja, hogy a hagymák hosszú ideig tárolhatóak legyenek és az ételkészítés során is kiváló ízt és aromát biztosítsanak.

 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-28

Kikerült a hivatalos lista: Ezek a legjobb sípályák 2023-ban

De mely sípályák lesznek az idei szezon legjobbjai? Ezek a sípályák rendelkeznek a legjobb pályákkal, szállásokkal, éttermekkel, kölcsönzőkkel és nem mellesleg hóval!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

degeneráció

1. (biol.) Az —>egyedfejlődés és az —>evolúció szempontjából azon anyagcsere- és... Tovább

ozmoreguláció

a szervezet optimális ozmotikus koncentrációjának a fenntartása. Energiabefektetéssel járó... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet kertfenntartás növény Növénytermesztés Zöldség Zöldségtermesztés