Bemutatkozik a selyemakác - ismerd meg Te is ezt a különleges megjelnésű, egzotikus növényt

Egzotikus növényre vágysz? Akkor ismerd meg a különleges megjelenésű selyemakácot!

TK, SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Egyre több kertben bukkan fel ez az ernyős koronájú szépség, így is egzotikussá varázsolva környezetét. Első ránézésre ez a növény egy kisebb púderpamacsra emlékeztethet – mégis a legtöbb kertész előszeretettel ülteti kertjében. Ismerd meg mostani cikkünkből Te is a selyemakácot!

Selyemakác

Bármerre járunk akár Európában, akár mediterrán területeken, elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk egy-egy utcában fasorként ültetett selyemakáccal. Hazánkban nemrég vált egyre népszerűbbé, csupán az utóbbi években kezdett el rohamosan szaporodni bolyhos virágzatával, de szinte már nálunk sincs olyan település, ahol ne jelenne meg díszfaként ültetve.


Röviden a selyemakácról


A selyemakác Délnyugat-Ázsiából származik, hazánkba a Földközi-tenger melletti melegebb éghajlatú országok által került. Rendkívüli, egyedi megjelenéssel bír ernyős, szétterülő koronája végett, könnyedén képes egzotikussá varázsolni a parkokat, kerteket, közterületeket.


Júliusban jelennek meg első virágai, melyeket egészen szeptemberig csodálhatunk meg érdekes szépségükkel együtt, hiszen tollszerű, hosszú porzókkal rendelkezik, melyek messziről rózsaszín púderpamacsra emlékeztethetnek.


Termése egy lapos babhoz hasonlítható legjobban, megközelítőleg 12 – 8 centiméter hosszúságú, télen hosszú ideig a fán marad. Magja érése után barnás színűvé válik.


Illata könnyedén képes a környék összes rovarát kertünkbe vonzani. Különlegessége, hogy amennyiben éjszaka van, vagy környezete túlzottan száraz, akkor levelei összecsukódnak, melyeket majd reggel ismét ki fog bontani. A selyemakác képes könnyedén lágy árnyékot adni, arról nem is beszélve, hogy illata is rendkívül kellemes – tökéletes helyet biztosít a pihenésre egy-egy hosszabb nap után.


A selyemakác dekorációs értéke egyáltalán nem elhanyagolható – mint már említett virágzata, levelei mellett előnye, hogy mivel nem csupán szűri a napfényt, teljes árnyékot nem képes adni, könnyedén körbe ültethetjük olyan növényekkel, melyek kedvelik a félárnyékot.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-15

5+1 érdekesség, amit nem tudtál a tavirózsáról

Fedezz fel lenyűgöző érdekességeket a tavirózsákról! Tudj meg többet a Hévízi-tó különleges virágairól, a fehér tündérrózsák sorsáról és sok más meglepetésről!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kultúrnövény

az olyan fajtához tartozó növény, amely vadon nem tenyészik, vagyis amelyet az ember... Tovább

extrahált dara

a különböző olajos magvakból, így pl. a napraforgóból, repcéből héjtalanítás után... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Növénytermesztés