Bemutatkozik a selyemakác - ismerd meg Te is ezt a különleges megjelnésű, egzotikus növényt

hirdetes

Egzotikus növényre vágysz? Akkor ismerd meg a különleges megjelenésű selyemakácot!

TK, SFV

Egyre több kertben bukkan fel ez az ernyős koronájú szépség, így is egzotikussá varázsolva környezetét. Első ránézésre ez a növény egy kisebb púderpamacsra emlékeztethet – mégis a legtöbb kertész előszeretettel ülteti kertjében. Ismerd meg mostani cikkünkből Te is a selyemakácot!

Selyemakác

Bármerre járunk akár Európában, akár mediterrán területeken, elkerülhetetlen, hogy ne találkozzunk egy-egy utcában fasorként ültetett selyemakáccal. Hazánkban nemrég vált egyre népszerűbbé, csupán az utóbbi években kezdett el rohamosan szaporodni bolyhos virágzatával, de szinte már nálunk sincs olyan település, ahol ne jelenne meg díszfaként ültetve.


Röviden a selyemakácról


A selyemakác Délnyugat-Ázsiából származik, hazánkba a Földközi-tenger melletti melegebb éghajlatú országok által került. Rendkívüli, egyedi megjelenéssel bír ernyős, szétterülő koronája végett, könnyedén képes egzotikussá varázsolni a parkokat, kerteket, közterületeket.

hirdetes


Júliusban jelennek meg első virágai, melyeket egészen szeptemberig csodálhatunk meg érdekes szépségükkel együtt, hiszen tollszerű, hosszú porzókkal rendelkezik, melyek messziről rózsaszín púderpamacsra emlékeztethetnek.


Termése egy lapos babhoz hasonlítható legjobban, megközelítőleg 12 – 8 centiméter hosszúságú, télen hosszú ideig a fán marad. Magja érése után barnás színűvé válik.


hirdetes
Illata könnyedén képes a környék összes rovarát kertünkbe vonzani. Különlegessége, hogy amennyiben éjszaka van, vagy környezete túlzottan száraz, akkor levelei összecsukódnak, melyeket majd reggel ismét ki fog bontani. A selyemakác képes könnyedén lágy árnyékot adni, arról nem is beszélve, hogy illata is rendkívül kellemes – tökéletes helyet biztosít a pihenésre egy-egy hosszabb nap után.


A selyemakác dekorációs értéke egyáltalán nem elhanyagolható – mint már említett virágzata, levelei mellett előnye, hogy mivel nem csupán szűri a napfényt, teljes árnyékot nem képes adni, könnyedén körbe ültethetjük olyan növényekkel, melyek kedvelik a félárnyékot.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-24

A homokos talaj feljavításának a titka

Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt?

2022-11-28

Az 5 legjobb hajós körutazás az ünnepi szezonra, ha felejthetetlen élményeket gyűjtenél a hosszabb téli szünetben

Kanyargás az európai karácsonyi vásárokhoz, karácsony szafarin, vagy köszöntsük az újévet az Antarktiszon. Mutatjuk a legjobb hajós utazásokat a téli szezonra!

2022-11-24

Téli lógó kaspó kosár ötletek – 6 szép módja annak, hogy megmutasd a téli virágzást

Meríts ihletet ezekből a téli függőkosár-ötletekből, hogy színt és érdekességet vihess be kertedbe a hidegebb hónapok alatt is. Függő kosár ültetési tippek!

2022-11-07

A téli mogyoró termesztése és gondozása

A téli mogyoró a varázsmogyoró családjába tartozó, Japánban honos, közepes méretű lombhullató cserje. A faj télen ragyog igazán, akár a Te kertedben is!

2022-11-07

A fagyöngy gondozása: hogyan neveljünk fagyöngyöt?

A téli ünnepek nem lennének ugyanolyanok a fagyöngy nélkül, maga a növény örökzöld, számos áttetsző fehér bogyóval, amit te is tudsz otthonodban nevelni!

2022-11-07

Hogyan termesszünk mogyorót? – A mogyorófa ültetése és gondozása

A mogyorófák (Corylus avellana) mindössze 3-6 méterre nőnek, és 4,5 méteres kiterjedésűek, így a legapróbb kertek kivételével az összes kertben használhatók.

2022-11-28

A legérdekesebb úticélok Decemberre, amikért lehet hogy mélyen a zsebedbe kellene nyúlnod!

December a legtöbb utazó számára a végső ünnepi hónap, és rengeteg olyan hely van, ahol teljes mértékben megragadhatjuk a szezon varázsát, persze nem olcsón!

2022-11-29

Filmvászonról a valóságba - A 10 legjobb hely Amerikában, ahol varázslatos a karácsonyi időszak!

Az amerikai filmekből talán már kitalálhattuk, hogy a helyiek imádják az ünnepi időszakot, és rengeteg időt töltenek a karácsonyi hangulat megteremtésével.

További cikkek ebben a témában


faj (species)

alapvető —>rendszertani egység. A beletartozó élőlények lényeges tulajdonságaikban... Tovább

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a Nagy-Somlói borvidék védett eredetû borairól A szõlõtermesztésrõl és a... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Növénytermesztés