Sárgul a szobanövény levele – Mi az oka, mit tehetünk? Szakértőnk segít!

Sárgul a szobanövény levele – Mi az oka, mit tehetünk? Szakértőnk segít!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Tény, hogy a lakásunkban tartott növényekre sokkal jobban odafigyelünk, mint a kintiekre, mégis előfordul, hogy sok probléma adódik velük. Még azok a növények is meglepetést okozhatnak, amik nem igényelnek különleges törődést, sajnos sok esetben tapasztalhatjuk, hogy elkezd sárgulni a levelük. Mostani cikkemben elmondom, mi ennek az oka és mit tehetünk ellen! 

Sárgul a szobanövény levele – Mi az oka, mit tehetünk? Szakértőnk segít!

Sárgul a szobanövények levele – Mi lehet az ok? 

Az első dolog, amely előfordul a levelek végeinek elszáradása, rá kell jönnünk az okára és kezelnünk kell. A levelek végeinek elszáradása nem mindig vezet a levelek lehullásához, mert általában csak a levél egy kis részét érinti, de mégsem kell figyelmen kívül hagyjuk, még akkor sem, ha ez a dolog csak szezonális. Lehetséges, hogy nincs helyesen öntözve a növény, kísérjük figyelemmel.

Első dolog az, hogy állapítsuk meg miért történik ez. Amikor a levelek végei megszáradnak, sötét színű pettyek jelennek meg a levelek végein, ilyenkor mindenki arra gondol, hogy száraz a levegő az adott helyiségben. Általában ez szokott lenni a probléma, de más dolog is közre játszhat és akkor komolyabb problémák is felléphetnek.

Sárgul a szobanövények levele – Befolyásoló tényezők

A levelek végeinek elszáradását több dolog is befolyásolja: a talaj nem megfelelő víztartalma, a kártevő bogarak megjelenése, a beteg növény elhervadása, a növény nem helyes módon történő szaporítása, nem megfelelő táptalaj, a napsugarak közvetlenül érik a növényt, túl sok napsütés éri azt a növényt, amely az árnyékot kedveli, túl meleg levegő (főleg télen), kevés hely a cserépben, amely gátolja a növény gyökereinek fejlődését.

Sárgul a szobanövények levele – Állapítsuk meg az okot! 

Helyesen meg kell állapítanunk azt, hogy mi okozza a levelek végeinek megszáradását, ezért alkalmazzuk a következőket! Vizsgáljuk meg alaposan a növényt, főleg a levelek külső részeit, hogy nincs-e kártékony rovar. Nézzük meg, hogy van-e elég hely a cserépben a gyökerek növekedéséhez és nem bújtak ki a gyökerek a cserépből. Vizsgáljuk meg, kap-e elég tápanyagot a növény. A citrom féléknél általában akkor száradnak meg a levelek végei, amikor vashiány lép fel. Azoknál a növényeknél amelyek nem virágoznak általában a sűrű tápoldatozás okozza a gondot. Vizsgáljuk meg a víz minőségét. 

Sárgul a szobanövények levele – Kezeljük a problémát! 

Ha csapvizet használunk, az is gondot okozhat. A legjobb, ha esővizet használunk a növények öntözéséhez. Ha nem csak egy, hanem legalább két oka van annak, hogy a levelek végei elszáradnak, akkor gyorsan közbe kell lépnünk. Ha a levelek végeinek száradását a kevés fény, a nem megfelelő hőmérséklet vagy a növény tápoldatozása okozza, akkor megfelelő körülményeket kell biztosítsunk az adott növény számára. Ha bármilyen jelét látjuk annak, hogy a növény nem érzi jól magát a cserépben, akkor ültessük át minél hamarabb.

Forrás: Ketkes.com

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kórisme (diagnózis)

a klinikai v. kórbonctani, valamint a kiegészítő laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek... Tovább

magtakarás

az elvetett —>vetőmag befedése porhanyó talajjal. Eszköze lehet a borona, a henger, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem