Besárgultak a levelek a fákon, nézzük, miért!

Sárgulnak a levelek a fákon, mit tegyek? – Szakértőnk segít!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Miért sárgulnak a fákon a levelek?

A levelek sárgulásának oka - Hőmérsékleti problémák

Ha házon belül neveled fáidat, egy hűvös szellő is súlyos károkat okozhat bennük (akár végezhet is velük). Az ilyen hideg huzatok hatására a levelek besárgulhatnak és lepotyoghatnak. A szabadban tartott fák másképpen reagálnak a hideg hőmérsékletekre, ezek levelei ugyanis általában inkább rögtön bebarnulnak.

Ha hőmérsékleti problémákról van szó, a hideg gyakrabban okoz sárga leveleket, de a fák hasonlóan reagálhatnak a forróságra is. Szélsőségesen meleg időben a fák és más növények levelei szárazakká és sárgává válhatnak. Ha módodban áll, igyekezz párásítani a levegőt növényeid körül, nehogy kiszáradjanak a nagy melegben. Tartsd észben továbbá, hogy a hőmérséklet és a nedvesség szoros kapcsolatban állnak egymással.

Ha például egy növény olyan helyen van, ami túl hűvös vagy huzatos, a talaj könnyedén vizenyőssé válhat, mert a növény nem képes elég hatékonyan felszívni magába a vizet. Ha sikerül megoldanod a hőmérséklet problémáját, akkor meglehet, hogy a talaj állapotát is javítod majd ezzel.

A levelek sárgulásának oka - Lehet, hogy fáid egyszerűen csak öregszenek

Bizonyos fák és más növények levelei idővel besárgulnak és lehullanak, ahogy egyre korosabbakká válnak. Ez olyan, mint az őszölő haj – természetes, és nem igazán lehet mit tenni ellene. Azok a növények, amiket kifejezetten levélzetükért tartanak (pl. a sárkányfa – Dracaena) különösen hajlamos erre a jelenségre. Bizonyos esetekben visszavághatod sárga leveleiket, vagy levélzetük nagy részét egészen a fő szárig, hogy új növekedésre késztethesd őket.

A sárga levelek újra bezöldülnek, ha megoldom a problémát?

Sajnos a legtöbb esetben nem. Habár ez nem túl biztató, a jó hír az, hogy a probléma megoldásával könnyedén megakadályozhatod, hogy a fa többi levele is besárguljon. Ha időben kiszúrod a problémát és teszel ellene, néhány sárga levél alig lesz észrevehető az egyébként dús, zöld lombkoronában. Ha sikerül megoldani a problémát, csak metszd le a sárga leveleket, és élvezd tovább fáid szépségét!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hormonok

a szervezet meghatározott sejtjei, sejtcsoportjai (belső elválasztása mirigyek) által... Tovább

durum búza (keményszemű búza, Triticum durum Desf.)

a mérsékelt égöv melegebb tájain váltja fel a közönséges -búzát. Tavaszi és féltavaszi... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem