Besárgultak a levelek a fákon, nézzük, miért!

Sárgulnak a levelek a fákon, mit tegyek? – Szakértőnk segít!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Miért sárgulnak a fákon a levelek?

A levelek sárgulásának oka - Tápanyaghiány

A fák sárguló leveleit gyakran a tápanyaghiány számlájára írhatjuk. Ha ez a probléma forrása, akkor általában nitrogénhiányról van szó. Nitrogénhiány esetében először e levelek teteje kezd el sárgulni, majd különös minták jelenhetnek meg rajtuk fekete erek formájában. Előfordulhat az is, hogy az erek közötti szövegek kezdenek el besárgulni.

Ha a sárgaság a fa öregebb levelein jelentkezik, de új levelei viszonylag zöldnek mondhatók, akkor jó eséllyel nitrogénhiányban szenved. Ezt nitrogénben gazdag műtrágyával ellensúlyozhatod. Ha nem ez a helyzet, akkor rá kell jönnöd, hogy miből nem kap eleget fád.

A különböző fafajták tápanyagigényi eltérőek, ezért nem csak a talaj összetételének, hanem a fa igényeinek is utána kell nézned, hogy fényt deríts a probléma okára és minél előbb kezelhesd azt. Fontos továbbá, hogy csak organikus adalékanyagokat használj. Ha például a fa magnéziumhiánnyal küszködik (a sárgulás egyik lehetséges oka), Epsom sóval helyettesítheted azt.

A levelek sárgulásának oka - Foltosodást okozó betegségek

Számos baktériumos és gombás megbetegedés okozhat sárga foltokat, ahogy a kórokozók fokozatosan egyre nagyobb részeit fertőzik meg a fák levelein. Ezek a sárgulások sokkal könnyebben felismerhetők, mint az eddig felsoroltak, mert olyan jellegzetesen jelennek meg a leveleken. Ha egy fádat foltokat okozó betegség támadja meg, akkor levelein apró, barna foltok jelennek meg, amiket sárga folt (vagy elfakuló szín) vesz körül.

Ezeket a leveleket rögtön le kell metszeni a fáról, nehogy a betegség tovább tudjon terjedni a többire. Ezután keverj össze egy evőkanál szódabikarbónát egy teáskanál ásványi olajjal és egy spray-s palacknyi vízzel. Ebből permetezd le a kevésbé beteg, illetve a környező, még ép leveleket, hogy elpusztítsd a baktériumokat. Ezt valószínűleg többször is el kell majd végezned a látható eredmények érdekében.

A levelek sárgulásának oka - Gombalegyek

Ha azt veszed észre, hogy a talaj túl nyirkos a fa körül, vagy hogy a növény törzsének töve befeketedett, akkor előfordulhat, hogy gombalegyekkel állsz szemben. Ezek árulkodó jelei annak is, hogy túlöntözted a fát. Ilyenkor általában az alacsonyabban növő levelek potyognak le először, de előfordulhat, hogy fentebb elkezd ritkulni a lombkorona. Először is vegyél vissza az öntözésből, hogy megszabadulj a legyektől, és hogy fád gyökerei fellélegezhessenek. Ha cserépben tartod, akkor át is ültetheted, hogy a későbbiekben kisebb eséllyel költözzenek a talajba a legyek.

Persze a fákat más kártevők is megtámadhatják, de a gombalegyek a leggyakoribbak között vannak. A különböző kártevők más és más árulkodó jeleket hagynak maguk után a sárguló leveleken kívül. A lyukas levelek például arra utalnak, hogy valami kirágja őket – ilyenkor jó eséllyel takácsatkafélékkel van dolgod. Ha fehér, kissé viaszos anyagot érzel a leveleken, akkor a fának viaszos pajzstetvei vannak. Ezeket metszéssel és természetes anyagokból készült rovarirtó szerekkel távolíthatod el fáidról, hacsak nincsenek jelen kezelhetetlen mennyiségben.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

95/2008. (VII. 25.) FVM rendelet

Az egyes állatbetegségek és zoonózisok felszámolására, ellenõrzésére és megfigyelésére... Tovább

tetvesség

Az ízeltlábúak közé tartozó és a bőr (köztakaró) felületén élősködő tetvek v. csak... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem