Sárga lapok hasznossága, sárga lapok használata - Tudj meg most mindent a sárga lapokról kertedben

hirdetes

Sárga lapok a kertben – Miért, mire és hogyan használjuk

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Évszázados népi megfigyeléseken alapul a sárga lapok működése, mégis nagyon sokan vannak, akik nem tudják, mire, miért és hogyan kellene alkalmazni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a sárga lapokról, és azok hasznosságáról, tartsatok velem, nem fogtok csalódni! 

Sárga lapok használatának jelentősége

A sárga lapok célja – Miért használjunk sárga lapokat? 

Köztudott tény, évszázados népi megfigyelés: a sárga szín vonzza a nappal aktív rovarokat. Ebből adódik, hogy a sárga lapok kihelyezésével elérhetjük, hogy a rovarok egy helyre gyűljenek, mi pedig időben észre vegyük a problémát. A sárga lapok két célt szolgálnak: egyrészt segítségükkel környezetbarát módon gyéríthetjük kártevőket, másrészt pedig könnyebben meg tudjuk állapítani, hogy melyik kártevő rajzása zajlik éppen.  

A sárga lapok működési elve

A sárga lapok mindkét fele különleges ragasztóval van bevonva, a sárga szín odavonzza a rovarokat (levéltetűt, molytetűt, cseresznyelegyet, üvegházi liszteske, dohánytripsz, csipkézőbarkó, káposztalégy, levélaknázólégy, fénybogár, stb), amik rárepülnek a lapra, és beleragadnak. Mint említettem, a sárga lapok segítségével meghatározhatjuk a rovarok rajzását, ehhez viszont minden nap rá kell néznünk a lapokra. 

hirdetes

A sárga lapok hasznossága

Mivel a sárga lapok segítségével időben észrevehetjük a kártevők rajzását, így könnyebben végezhetjük el a védekezést is – nagy szolgálatot tehet a cseresznyelégy elleni harcban, megelőzhetjük a cseresznye kukacosodását is. Azt viszont tudni kell, hogy a sárga lapok nem oldanak minden gondot, igazából figyelmeztetésnek jók, a szükséges növényvédelmet permetezéssel kell elvégeznünk! 

A sárga lapok használata

Leginkább gyümölcsfák (cseresznye, meggy, szilva, alma, körte, barack) fák esetében szokás használni, de kihelyezhetjük veteményeskertbe is. 100 négyzetméternyi lombfelületre 10-12 darab sárga lapot érdemes kitennünk, ha a cél a rajzás megállapítása. A sárga lapokat kötözzük fel a lombkoronára úgy, hogy közel kerüljenek a gallyakhoz, de ne ragadjanak rá a levelek. Ügyeljünk arra, hogy a sárga lapok viszonylag egyenletesen legyenek elhelyezve a fán. A megtelt lapokat érdemes lecserélnünk, és megsemmisítenünk. Fontos megjegyeznem továbbá, hogy amennyiben több hasznos rovart találunk a csapdában, akkor érdemes felhagyni a sárga lapok használatával! 

hirdetes

Hol lehet beszerezni sárga lapot? 

Az összes gazdaboltban hozzá lehet jutni a sárga lapokhoz, van, ahol 10-12 darabos csomagban árusítják, de láttam már olyan helyet is, ahol egyesével is hozzá lehet jutni. Mérete is különbözhet, az A/5-ös vagy az A/4-es tökéletesen megfelel, az ár pedig pár száz forint szokott lenni, darabonként. Remélem, hogy tudtam segíteni nektek a sárga lapok megismerésében, használjátok bátran! 

Forrás: Fotó: Schutterstock

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Balkányi keserû

Csillagfürt Cél: kettõs hasznosítási fajta: zöldtrágya és abraktakarmány Leírás:A... Tovább

katalizátorok

olyan anyagok, amelyek a kémiai folyamatokat meggyorsítják és a reakció végén változatlanul... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés