Salsa kert építése

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Így állítsd össze a tökéletes salsa kertet magadnak (szósz recepttel)

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Salsa kert létrehozása

A salsa kert megtervezése

A salsa kertet legegyszerűbben úgy tervezheted meg, ha egy négyzetrácsos hálóként képzeled el magad előtt. Ha van egy 120 x 120 centis ágyásod, akkor érdemes 16 darab négyzetre osztani azt, 4 oszloppal és 4 sorral. A magasabb növények az ágyás hátuljába kerüljenek, ahol felfuthatnak egy lugasra, vagy más támasztékra. Az alacsonyabb növények kerüljenek előbbre. Tehát a paradicsomok mehetnek a hátsó sorba a rácsozat mellé (4 négyzet), eléjük a paprikák (4 négyzet), majd eléjük a hagymák (3 négyzet vörös, 1 négyzet fokhagyma), végül a legelső sorba a koriander (3 négyzet) és esetleg egy kis zöldhagyma (1 négyzet). Természetesen ez csupán egy példa, és még ezt a módszert sem muszáj követned – a valódi elrendezés a hely adottságaitól függ majd, és persze attól, hogy mennyit szeretnél termeszteni. Nézzük a salsa kert „lakóit”!

hirdetes

A paradicsom

A paradicsomokról sokat olvashattál már nálunk, ezért most kifejezetten a salsakészítés szempontjából sorolunk fel néhány hasznos tippet! Válassz olyan paradicsomfajtákat, amiknek vastag bőrük van. Ezek jobbak a szalsakészítéshez, mert kevesebb bennük a nedvesség. Érdemes folytonnövő fajták közül válogatni, mert ezek az egész termőidőszakban teremnek ahelyett, hogy csak egyszer hoznának termést. Ha a hely engedi, ültess többféle paradicsomokat (ne felejtsd el megjelölni őket), hogy többféle receptet is kipróbálhass!

Ne feledkezz meg róla, hogy a paradicsomoknak valamilyen támasztékra van szükségük, amire felmászhatnak. Ha hagyod, hogy talajszinten terjedjenek szét, egyrészt csak meghívót küldesz a különböző paradicsomokra vadászó betegségeknek és kártevőknek, másrészt más növények „privát szférájába” is betolakodhatnak. A paradicsomok rendszeres metszést igényelnek, nehogy túlnőjék a nekik kijelölt területet. Ha már feszegetik a határokat, csípd le az új hajtásokat, nehogy új ágakat növesszenek. 

hirdetes

A vöröshagyma

A vöröshagymával kapcsolatban a következőkre érdemes odafigyelni! A vöröshagymákat érdemes palántaként, vagy mag formájában beszerezni, mert az így nevelt példányok hozzák a legnagyobb terméseket. Ha magról neveled őket, akkor előbb kell elültetned ezeket, mint a salsa kert többi lakójának magvait, mert a hagymaféléknek hosszabb növekedési időre van szükségük. Ha idő előtt van szükséged egy kis hagymás ízesítésre, akkor csípj le néhányat palántáid zöld leveleiből. Ha későbbre is szeretnél félrerakni néhány szem hagymát, akkor válassz hosszú ideig tárolható változatokat. A következő oldalon jön a várva várt recept is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-05

Tippek egy dekoratív és hasznos kerítés megépítéséhez

Ha a kertészkedésről van szó, a birtok elkerítése egy meglepően ritkán tárgyalt témakör. Sokan csak szükségletként tekintenek a kerítésekre, amik a birtok határait kerülik, illetve a növények és állatok védelmére szolgálnak.

2020-11-05

Használjuk a talajtakarókat zöldtrágyaként - Szakértői tanácsok!

Használjuk az őszi és téli talajtakarókat zöldtrágyaként, mostani cikkemben mindent elmondok nektek az őszi és téli talajtakarók felhasználásáról!

2020-10-23

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Komposztálási kisokos mindenkinek, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a komposztálásról. A komposztálás menetéről tudhattok meg most mindent!

2020-10-19

Alakítsunk ki sünbarát kertek - Praktikus tippek szakértőktől!

Sünbarát kert kialakítása, elmondom, hogyan alakíthatsz ki könnyedén praktikus sünbarát kertet. Segíts a süniknek te is, hozz létre sünbarát kertet!

2020-11-23

Így használd fel a citrusfélék héját a ház körül! - 20 fantasztikus ötlet, amire nem is gondoltál!

Nem kell semmit sem kidobnunk a szemétbe, ugyanis szinte mindent fel tudunk használni újra, és újra. Mostani cikkünkben azt mutatjuk meg, hogyan használhatjuk fel a citrusfélék héját a házban, és a kertben egyaránt, 20 nagyon szuper, praktikus ötletet láthatsz!

2020-10-15

Hogyan szárítsuk és tároljuk a diót? Szakértőnk válaszol!

A dió szüreteléséről, a dió szárításáról, valamint a dió sikeres tárolásáról fogok most beszélni nektek, nézzük, mit kell tudni a dió szárításáról és a dió tárolásáról!

2020-11-23

A tél finomságai – Forralt bor, krampampuli, kinderpuncs (RECEPTEK)

Forralt bor, krampampuli és kinderpuncs receptek – Készítsetek ti is isteni finom forralt bort, mostani cikkemben megmutatom a legtökéletesebb forralt bor receptjeit!

2020-11-11

Őszi finomságok – Körtelekvár tartósítószer nélkül! (RECEPT)

A körte egy nagyon egészséges és isteni finom gyümölcs, éppen ezért érdemes belőle nagyon sokat fogyasztani. Mostani cikkemben a legjobb körtelekvár receptjeit mutatom meg nektek!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


lúdfű (Arabidopsis thaliana [L.] Heynh.)

a keresztesvirágúak családjába tartozó, száraz gyepeken, gyomtársulásokban élő faj.... Tovább

Bács-Kiskun Megyei Földhivatal

Földhivatal Típus: Államigazgatási szerv; Altípus: Központi közigazgatási szervek területi... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert