Salsa kert építése

hirdetes

Tökéletes salsa kert otthonra

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, Bogi
Otthoni salsa kert

salsa szósz

A salsa kert megtervezése

A salsa kertet legegyszerűbben úgy tervezheted meg, ha egy négyzetrácsos hálóként képzeled el magad előtt. Ha van egy 120 x 120 centis ágyásod, akkor érdemes 16 darab négyzetre osztani azt, 4 oszloppal és 4 sorral. A magasabb növények az ágyás hátuljába kerüljenek, ahol felfuthatnak egy lugasra, vagy más támasztékra. Az alacsonyabb növények kerüljenek előbbre. Tehát a paradicsomok mehetnek a hátsó sorba a rácsozat mellé (4 négyzet), eléjük a paprikák (4 négyzet), majd eléjük a hagymák (3 négyzet vörös, 1 négyzet fokhagyma), végül a legelső sorba a koriander (3 négyzet) és esetleg egy kis zöldhagyma (1 négyzet). Természetesen ez csupán egy példa, és még ezt a módszert sem muszáj követned – a valódi elrendezés a hely adottságaitól függ majd, és persze attól, hogy mennyit szeretnél termeszteni. Nézzük a salsa kert „lakóit”!

hirdetes

A paradicsom

A paradicsomokról sokat olvashattál már nálunk, ezért most kifejezetten a salsakészítés szempontjából sorolunk fel néhány hasznos tippet! Válassz olyan paradicsomfajtákat, amiknek vastag bőrük van. Ezek jobbak a szalsakészítéshez, mert kevesebb bennük a nedvesség. Érdemes folytonnövő fajták közül válogatni, mert ezek az egész termőidőszakban teremnek ahelyett, hogy csak egyszer hoznának termést. Ha a hely engedi, ültess többféle paradicsomokat (ne felejtsd el megjelölni őket), hogy többféle receptet is kipróbálhass!

hirdetes

Ne feledkezz meg róla, hogy a paradicsomoknak valamilyen támasztékra van szükségük, amire felmászhatnak. Ha hagyod, hogy talajszinten terjedjenek szét, egyrészt csak meghívót küldesz a különböző paradicsomokra vadászó betegségeknek és kártevőknek, másrészt más növények „privát szférájába” is betolakodhatnak. A paradicsomok rendszeres metszést igényelnek, nehogy túlnőjék a nekik kijelölt területet. Ha már feszegetik a határokat, csípd le az új hajtásokat, nehogy új ágakat növesszenek. 

A vöröshagyma

A vöröshagymával kapcsolatban a következőkre érdemes odafigyelni! A vöröshagymákat érdemes palántaként, vagy mag formájában beszerezni, mert az így nevelt példányok hozzák a legnagyobb terméseket. Ha magról neveled őket, akkor előbb kell elültetned ezeket, mint a salsa kert többi lakójának magvait, mert a hagymaféléknek hosszabb növekedési időre van szükségük. Ha idő előtt van szükséged egy kis hagymás ízesítésre, akkor csípj le néhányat palántáid zöld leveleiből. Ha későbbre is szeretnél félrerakni néhány szem hagymát, akkor válassz hosszú ideig tárolható változatokat. A következő oldalon jön a várva várt recept is!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-17

Hogyan kezdj neki egy saját veteményesnek

Hogyan kezdd el a nulláról a veteményeskert telepítését? Milyen zöldségeket termessz és hova?Hoztunk nektek egy kis segítséget! A friss zöldségek garantáltak lesznek!

2022-08-05

Ezt a 7 növényt nem kellene otthon tartanotok, ha gyerekek is vannak a háznál!

Ha vannak gyerekeid, tudod, milyen kíváncsiak tudnak lenni. Szeretik felfedezni környezetüket úgy, hogy megkóstolnak és szagolnak mindent, amit látnak.

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

2022-08-17

Régiből új? -Hogyan újíts fészereden

Egy kis tervezéssel és inspirációval egy fészer teljesen új nézőpontot és kinézetet adhat a kertedhez. Ne hagyd elrontani kerted megjelenését. Hoztunk pár ötletet nektek!

2022-08-08

Izgalmas programok a Balatonnál augusztus 8. és 14. között – Hangulatos koncertek, korzózás és fesztivál! Ez vár a Balatonon augusztus második hetében!

Programot keresel a Balaton körül augusztus 8. és 14. között? Akkor jó helyen jársz, most összegyűjtöttük neked a legjobb balatoni programokat augusztusra!

2022-08-15

A bor készítése életveszélyes- erre mindenki figyeljen oda!

A mustgáz veszélyeire hívja fel a figyelmet a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM). Mutatjuk pontosan mikor és mire kell figyelni a borkészítés közben!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


75/2006. (X. 19.) FVM rendelet

az anyajuhtartás "de minimis" támogatásáról. Az agrárgazdaság fejlesztésérõl szóló 1997.... Tovább

Környezetünk Állataiért Alapítvány

Állatvédõ szervezet Hartmann Judit   Cím: Kecskemét István király krt. 8/b. 6000... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert