veteményeskert ültetés kezdőknek; veteményeskert házilag; zöldégek a veteményeskertben

Hogyan kezdj neki egy saját veteményesnek

Szeder
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Miért érdemes kertészkedni? Mit szólnál ahhoz, hogy otthonról élvezheted a legjobb zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeket valaha ettél? Ha még soha nem kóstoltál friss kerti ételeket, akkor le fognak nyűgözni az édes, lédús ízek és az élénk textúrák. Semmi sem hasonlít a friss zöldségekhez, különösen, ha te magad termeszted őket. Amit meg tehetsz! Akkor miért ne?! Elsőre ijesztőnek tűnhet, és sok munkának, de a kertészkedés nagyon hasznos hobbi.

házi zöldségek a veteményeskertben

Válaszd ki a megfelelő helyet a veteményeshez

A kert jó helyének kiválasztása alapvetően fontos. Egy alulmaradt hely rosszabb zöldségeket eredményezhet! Íme néhány tipp a jó oldal kiválasztásához:

  • Napos hely: A legtöbb zöldségnek napi 6-8 óra közvetlen napfényre van szüksége. Vannak olyan zöldségek (főleg a levelesek), amelyek elviselik az árnyékot.
  • Jól ereszt és nem marad nedves: Ha rossz vízlevezetésű talaj van a kertben, ültess zöldségeket emelt ágyásba vagy emelt sorba a jobb vízelvezetés érdekében. A nedves talaj nedves gyökereket jelent, amelyek rothadt gyökerekké válhatnak. Ha sziklás talaj van a kertedben, műveld meg és távolítsd el a sziklákat, mert megzavarják a gyökérnövekedést, és gyengébb növényeket eredményeznek.
  • Stabil és nem szeles: Kerüljd el azokat a helyeket, ahol erős szél fúj, ami felboríthatja a fiatal növényeket, vagy megakadályozhatja, hogy a beporzók végezzék munkájukat. Nem szeretnéd olyan helyen ültetni, ahol túl nagy a gyalogosforgalom vagy könnyen elönti a palántákat az ár. Olyan helyre ültesd, ahol „éppen megfelelő”.
  • Tápanyagban gazdag talaj. A talaj táplálja a növényeidet. Ha vékony, tápanyagban szegény talajod van, akkor rossz, egészségtelen növényeid lesznek. Keverj bele sok szerves anyagot, hogy segítsd a növények növekedését. Méret kiválasztása: Kezdje kicsivel! Ne feledd jobb büszkének lenni egy kis kertre, mint csalódni egy nagy kertben!

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a kezdők elkövetnek, hogy túl korán ültetnek túl sokat vagy még annál is sokkal többet, mint amennyit bárki meg tudna enni vagy akarna! Kezd kicsiben, és csak azt termessz, amiről tudod, hogy te és családod megesztek.

A zöldségek kiválasztása

Kezdőként válassz egyszerű zöldségeket, amelyek szintén termékenyek. Az alábbiakban öt egyszerű zöldséget sorolunk fel, amelyek megkönnyítik a veteményeskerted elkezdését. Az 5 legjobb egyszerű zöldség:

  • Saláta
  • Zöldbab
  • Retek
  • Paradicsom (bokorfajta vagy cseresznye a legegyszerűbb)
  • Cukkini

A lehetőségek adottak egy szuper kis veteményeskerthez. Már csak neked kell el döntened mit szeretnél ültetni, hova és hogyan.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lóistálló

a haszon- (igás-), sport- és tenyészlovak elhelyezésére szolgáló épületek. A nagyobb... Tovább

arató-cséplő gép (gabonakombájn)

a szemes termények, elsősorban a gabonafélék betakarítására szolgáló magajáró... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert