A romantika ajándéka - A Sacelláry-kastély története

A Budafoki kastélypáros szerelmi ajándéka, a Sacelláry-kastély

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A XVIII. és XIX. században nem is tudtunk volna romantikusabb történetet hallani a nemesekről, minthogy kastélyt építettek szerelmük zálogaként, és nem történt ez másképp a magyar pezsgőgyárossal Törleyvel sem! Feleségének a lakhelye, a Sacelláry-kastélyt a saját kastélyának szomszédságába, Budafok romantikus zugában találhatjuk.

Sacelláry-kastély

A Sacelláryak Magyarországon

A szecessziós kastély, a Sacelláry-kastély a híres magyar pezsgőgyáras kastélyának szomszédságában található Budafokon, Budapest XXII. kerületében. De hogyan is történt, hogy a két kastély szomszédok lettek? És mitől olyan romantikus a története? Olvass tovább, mert cikkünkből ez is kiderül!

A Sacelláry család Bizáncból származik és 1875-ben tettek látogatást Budapesten, amikor is Sacelláry György úgy gondolta vásárol itt egy ingatlant a lánya, Irén számára. Tíz évvel később Sacelláry Irén Törley József felesége lett, és 1890-ben a híres pezsgőgyáros egy hatalmas birtokot vásárolt meg Budafokon, ahol a Sacelláryak is ingatlant vásároltak. A Sacelláry és a Törley ingatlan így közvetlenül egymás mellé kerültek, de sosem lettek egybe nyitva, hiába a házasság, a két telket egy hatalmas kőfal választja el egymástól. Még ugyanebben az évben kezdték meg Irén kastélyának építését, amit körülbelül 95-99-ig építettek.

Törley azzal szeretett volna kedveskedni feleségének, hogy az eldugott, romantikus Budafoki helyen egy olyan impozáns, mesebeli kastélyt épített, amely teljes mértékben tükrözi ízlését, ezért a tervezésbe és a berendezésbe is teljesen szabadkezet adott. A kastély külső falain sok helyen találkozhatunk vadgesztenye motívumokkal, mivel ez volt Irén kedvenc fája, az épületet pedig szecessziós stílusban tervezték meg.

A Sacelláry kastély kialakítása


A gesztenye-motívumos kastély bejáratától egy keskeny folyosó vezet a Nagyterembe vagy az úgynevezett hallba, ami az épület központi helysége volt. Innen lehetett megközelíteni az ebédlőt, a szalont, a könyvtárat és a télikertet is, valamint a lépcsők pedig a hálószobákhoz vezettek. A családi címer kint és bent is egyaránt megmutatkozik a hattyús díszítéssel. A kastély kívül és belül is szecessziós stílusban épült, és még ma is felfedezhetünk egy-két részletet, abból ami fennmaradt. Az aula ólomüveg-ablakait Róth Miksa készítette és ezek máig épen megmaradtak.


Irén a legbüszkébb a húszezer négyzetméteren elterülő ősparkra volt a legbüszkébb, amit teleültetett vadgesztenyével. Ez a park a gesztenyefákat kivéve szinte teljesen elpusztult az 1940-es évek végén.


A Sacelláry kastély történelme

A már özvegy Sacelláry Irén 1925 januárjában halt meg, így a kastélyt két fiútestvére örökölte, ők viszont eladták a Magyar Postának 1926-ban. A Posta egy tüdőszanatóriumot hozott létre a kastélyban, majd az államosítást követően, az épület a Tétényi úti kórházé lett, így mind a két Budafoki kastélyból egy egészségügyi intézményt alakítottak ki.


A Magyar Hitelbank Rt. 1987 nyarán felvásárolta az épületet és teljes egészében felújította Harrer Cézár belsőépítész tervei alapján, majd 2002-ben magánkézre került és azóta is abban van. Ma az épületet és a kertet is alkalmanként egy-egy rendezvény számára kiadják.


 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

149/2008. (V.29) Korm. rendelet

egyes agrár-szakigazgatási tárgyú kormányrendeletek módosításáról A Kormány az... Tovább

sav-bázis egyensúly

a —>belső környezet egyik leglényegesebb jellemzője a sejten kívüli folyadéktér... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek