Üssünk rozsdás szöget a fába - minden, amit tudnod kell róla

hirdetes

Rozsdás szög a fa törzsében – Hasznos vagy káros?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

Rengeteg tévhit, és még több vita van a rozsdás szög és a fa esete körül, éppen ezért elérkezettnek láttam az idejét annak, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Nézzük, milyen hatással van a rozsdás szög a fára - ártunk vagy használunk azzal, ha tele ütögetjük a növényeket rozsdás szögekkel? 

Fába üssük a rozsdás szöget?

Üssünk rozsdás szöget a fába! 

A kertbarátok nagyon sok mindent képesek elkövetni annak érdekében, hogy a növények csodálatosan szépek és egészségesek legyenek, nincs is ezzel semmi probléma. Viszont, hála az internetnek, számtalan olyan trükk kezd terjedni, amivel nagyon sokat árthatunk – ez egyébként azért van, mert nyelvtudás híján fordítanak külföldi cikkeket az újságírók, és sokan nevezik magukat szakembernek, holott közük sincs ahhoz, amiről írnak.

 

Valószínűleg így történt az az eset is, amikor megjelent (ha jól emlékszem először a Facebook-on) az információ, mely szerint „el nem tudod képzelni, hogy miért verte bele a szöget a fába”, majd következett az, ami így szólt: „beleverte a rozsdás szöget a fába, le fog esni az állad, ha megtudod, miért!” Már ezek a címek is magukért beszélnek, aki olvasott már olyan tartalmat, amit ilyen címmel adtak el, az tudja, hogy óriási hülyeség áll az információk mögött…

hirdetes

 

Miért üssünk rozsdás szöget a fába? 

Egyértelműen azért kell szöget, ráadásul kifejezetten rozsdás szöget ütnünk a fába, mert ez a legjobb gyógymód a vashiány pótlására – legalábbis a hír így szólt. Meg úgy, hogy az idősebb gyümölcsfák felhagynak a virágzással, de abban az esetben, ha ezeknek a fáknak a törzsébe egyetlen egy darab rozsdás szöget ütünk, azonnal beindul a virágzás! Ugye, hogy mennyire okos és tök jó megoldás? Hát nem…Ráadásul már számolgatások is kezdődtek, sokak szerint ugyanis nem elegendő egy darab szög, a fa méretéhez kell viszonyítani a mennyiséget, és egy óriási fába akár 150-200 szöget is bele kell ütnünk! 

 

Nehogy rozsdás szöget üss a fába! 

Vasra van szükséged, azt mondta az orvos, mit teszel? Beleütsz a lábadba pár rozsdás szöget, vagy lenyeled azokat? Nem hinném, vagy igen?! Ne tedd…A fa törzsébe ütögetett rozsdás szögek nem tesznek jót, a fa nem képes arra, hogy felszívja a vasat. Ráadásul nem is nyújt szép látványt a szög a szép fatörzsben. Segítségükkel csak annyit érünk el, hogy a fákon sebek keletkeznek, amiket a későbbiekben kezelnünk kell.

hirdetes

 

Mit tegyünk vashiány esetén?

Vashiányt a talaj nem megfelelő pH-értéke okozhatja, de kiválthat éretlen trágya használata, nagy adagú foszfortrágyázás, réz-, és mangántartalmú növényvédőszerek rendszeres használata, és túlöntözés is. A vashiányt a levelek megvizsgálásával állapíthatjuk meg, ugyanis a növények legfiatalabb levelei sárgászöld színűre világosodnak ki, egészen nagy vashiány esetében pedig sárgásfehérek lesznek. Vashiány esetén gyors felszívódású vasra van szükség, erre pedig a vaskelát tartalmú szerek a legmegfelelőbbek, például Damisol Fe, FitoHorm 55 Fe, Wuxal kombi kalcium + vas. 

Hasznos volt számodra ez az írás?

    

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


A halál

a szervezet életének végleges megszűnése. Egyetlen élőlény sem kerülheti el, akkor is... Tovább

csíráztatás

a vizsgálandó vetőmagból vett —>vetőmagminta 100 magját kedvező körülmények... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert