Így gondozd tavasszal a rózsáidat: kövesd ezt a 4 lépést a tavaszi rózsa gondozással kapcsolatban!

hirdetes

4 lépés a rózsák tavaszi életre keltéséhez

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A rózsabokrok tavaszi hibernálásból való kiemelésének és a tavaszi-nyári időszakra való felkészítésének pontos módja a hőmérséklettől és a rózsák típusától függően némileg változhat. Ennek ellenére van négy feladat, amelyet a legtöbb kertész valamilyen formában megtesz a hibrid rózsák feltámasztása és a nyári virágzásra való felkészítése érdekében. A rózsák híresek arról, hogy nagy kihívást jelentenek a termesztésükben, de a valóság az, hogy a legtöbb akkor is nő és virágzik, ha a kertész elhanyagolja őket. A megfelelő korai szezonbeli lépések azonban biztosíthatják, hogy a vegetációs időszakban kevesebb problémád legyen velük.

Tavaszi rózsa gondozás

Távolítsd el a téli rózsa védelmet

A hibrid rózsák hazánkban valamilyen módon védettek a téli hideg ellen, és kora tavasszal általában érdemes eltávolítani a téli rózsavédelmet. Ezt akkor kell megtenni, ha biztos vagy abban, hogy az időjárás többé nem idéz elő olyan fagyási és olvadási ciklusokat, amelyek elpusztítják a gyengéd rózsa növekedését. Nem csak a hideg időjárás öli meg a rózsákat, hanem az ismétlődő fagyasztási-olvadási ciklusok, amelyek súlyosan károsítják a növényi szöveteket.
Valójában a rózsák letakarásának nem az a célja, hogy megóvjuk a fagytól, hanem inkább az a célja, hogy a rózsákat lefagyva tartsa mindaddig, amíg nem áll fenn a veszélye annak, hogy az időjárás ide-oda ugráljon a fagytól az olvadásig. Ne fedd fel rózsáidat, amíg nem vagy biztos abban, hogy a meleg napokat többé nem szakítják meg a fagyos éjszakák.

Metszd meg a rózsáidat

Lehet, hogy a téliesítési folyamat részeként visszametszetted a rózsákat, de ha ezt a lépést ősszel kihagytad, a kora tavasz ideális időszak a bokrok átvizsgálására és a szükséges metszés elvégzésére. Még akkor is, ha ősszel metszettél egy kicsit, valószínűleg a vesszők hegyei valamelyest elhaltak, és további metszést igényelnek. A levélrügyek kinyílása előtti metszéssel a rózsabokor teljes energiáját új növekedésre fordítja.

hirdetes
Éles metszőollóval vágj vissza minden vesszőt rövid szegmensekben, amíg el nem távolítod az összes elhalt fát, és el nem éred a zöld, növekvő fát. 

Tápláld rózsabokraidat

A legtöbb növényhez hasonlóan a rózsák is jól táplálkoznak tavasszal, miután elkezdték az aktív növekedést. A metszéskor megadhatod nekik az első trágyázást. Számos minőségi rózsatápoldat van a piacon, amelyeket használhatsz, de elegendő egy általános univerzális műtrágya is. 
Sok rózsakertész szívesen ad rózsájának egy marék (kb. 1/4 csésze) epsom-sót etetéskor. Soha nem igazolták, hogy a magnézium extra adagja valóban jót tesz-e a növényeknek, de sok tapasztalt kertész esküszik rá.

Ha inkább saját tápoldatot szeretnél összekeverni, használd az alábbi összetevőket:

o    1 csésze gyapotmagliszt
o    1 csésze csontliszt vagy szuperfoszfát

hirdetes
o    1/2 csésze vérliszt
o    1/4 csésze epsom só

Terítsd el a keveréket a rózsabokor területén, a csepegtetővonalnál, finoman kapard be a talajba, és alaposan öntözd meg.

Permetezés betegségek és kártevők ellen

Sajnos a rózsák hajlamosak a gombás betegségekre. Remélhetőleg olyan rózsákat választottál, amelyek ellenállnak a betegségnek és megfelelnek, de nagyon nehéz megelőzni a rózsák összes gombás betegségét. A tavaszi megelőző permetezés még a biotermesztésű rózsák esetében is megfontolandó. 
A mészkén jó választás a tavaszi permetezéshez. Általában elpusztítja a gomba spóráit, például a fekete foltokat , amelyek esetleg átteleltek. Egy további kertészeti olaj segít elfojtani minden rovarpetét és lárvát.

Ezekkel a tavaszi rózsaápolási erőfeszítésekkel egészségesen indulhat a rózsaszezon. A metszés, trágyázás és permetezés mellett ügyelj arra, hogy a rózsák sok vizet kapjanak, és rendszeresen ellenőrizd őket a problémák jelei miatt. A tavasszal végzett gondoskodás megjutalmazza az egész vegetációs időszakot.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fagy

a —>1evegő hőmérsékletének a —>víz f.-pontja (0°C) alá való süllyedése. Az... Tovább

alkének (olefinek)

egy kettős kötést (pi-kötés) tartalmazó ->szénhidrogének, telítetlen vegyületek. A kettős... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény