Hogyan futtasd fel a futórózsát? Ezekkel a tippekkel mindenki irigykedik majd a rózsakertedre!

hirdetes

Hogyan futtasd fel a futórózsát? Ezekkel a tippekkel mindenki irigykedik majd a rózsakertedre!

ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A futórózsák, más néven mászórózsák, gyönyörű kiegészítői minden kertnek. Ezek a rózsák hosszú, rugalmas szárukról ismertek, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy felfelé és falakon, rácsokon és egyéb szerkezeteken keresztül növekedjenek. Most mutatunk néhány inspirációt hogyan futtasd fel a rózsát!

futórózsa tippek

Tippek, hogyan futtasd fel a rózsát


A futó- vagy más néven mászórózsák gyönyörű kiegészítői lehetnek a kertünknek. Ezek a rózsák azonban különleges gondozást és karbantartást is igényelnek, hogy továbbra is virágozhassanak és gyönyörű virágzást hozzanak. Ebben a cikkben megvitatjuk, hogyan kell gondozni a futórózsákat, és öt ihletet adunk a kertben való felfuttatásukhoz.

Futórózsa metszése


A futórózsák gondozásának egyik legfontosabb szempontja a metszés. A metszés segít eltávolítani az elhalt vagy beteg ágakat, és ösztönzi az új növekedést. A futórózsákat tél végén vagy kora tavasszal metsszük meg, mielőtt új növekedés jelenik meg. Távolítsunk el minden elhalt vagy beteg ágat, és vágjuk vissza a rossz irányban növekvő szárakat. Ez segít rendben tartani futórózsáinkat, és ösztönözni fogja az új virágzást.

A futórózsa tápoldatozása, műtrágyázása


A futórózsák rendszeres tápanyag utánpótlást igényelnek, hogy biztosítsák a gyönyörű virágzáshoz szükséges tápanyagokat. Trágyázzuk meg rózsáinkat lassú felszabadulású műtrágyával tavasszal, majd nyáron is. A növekedési időszakban kéthetente folyékony műtrágyát is alkalmazhatunk az egészséges növekedés elősegítése érdekében.

hirdetes

A futórózsa locsolása


A futórózsák rendszeres öntözést igényelnek, különösen meleg, száraz időben. Hetente egyszer öntözzük mélyen, vagy gyakrabban, ha a talaj száraz. A betegségek megelőzése érdekében öntözzük a rózsákat a növény tövénél, ne felülről!

A futórózsák futtatása


Ahhoz, hogy a legtöbbet hozhassuk ki futórózsáinkból, fontos megtanítani őket a megfelelő irányú növekedésre. Használjunk rácsot, kerítést vagy más támasztékot, hogy a szárakat oda irányítsuk, ahová szeretnénk. A töveket kerti zsineggel vagy rugalmas növényi kötözőkkel kössük a támaszhoz, ügyelve arra, hogy ne sértsük meg a töveket.

Tippek a futórózsák futtatásához


Számos módja van a futórózsák használatának a kertben, a fal vagy a rács letakarásától a gyönyörű boltív vagy fókuszpont létrehozásáig. Íme öt ötlet a rózsák futtatásához:

hirdetes

1.    Fedjünk le egy kerítést vagy falat futórózsákkal, hogy lenyűgöző hátteret teremtsünk kertünk számára.


2.    Alakítsunk ki boltívet a futórózsákból! Az egyik legegyszerűbb, de a legszebb ötlet egyben!

3.    Árnyékosítsd be a teraszt vagy a hátsókertet egy lugassal!


4.    Takard el a kertedet az utcáról bámészkodók elől a rózsák kerítésre futtatásával!


5.    Építs járdaszéli szegélyt futórózsákból!

Összefoglalva, a futórózsa gyönyörű kiegészítője minden kertnek, de különleges gondozást és karbantartást igényel a virágzásuk. A metszés, a trágyázás, az öntözés és a képzés mind fontos szempontok a futórózsák gondozására. Ezekkel a tippekkel és inspirációkkal gyönyörű és lenyűgöző futórózsákat készíthetünk kertünkbe.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-27

A szagosbükköny (Japanese Sweet Pea) virágok varázsa és gondozása

A szagosbükköny (Lathyrus odoratus), más néven Japanese Sweet Pea, lenyűgöző virág, amely színpompájával és kellemes illatával elvarázsolja kerted hangulatát

2023-05-27

Dzsungel a nappalidban – így gondozzunk aszparáguszt

Az aszparágusz (Asparagus setaceus) leveleinek és finomágú hajtásainak köszönhetően tökéletes díszítőelem lehet otthonodban, ha dzsungel hangulatot teremtenél.

2023-05-26

5 trópusi virág, ami cserépben teraszon, gangon is termeszthető

Számos trópusi virág van, amelyek cserépben is jól fejlődnek: Íme öt gyönyörű trópusi virág, amelyeket Magyarországon is termeszthetsz cserépben a teraszon.

2023-05-23

Ezt az 5 csodaszép nyári virágot júniusban is elöltetheted

Virágot szeretnél ültetni még a nyárra? Milyen virágokat ültess júniusban? Mutatjuk a legszebb júniusi virágokat, amik kerted valóságos ékei lehetnek!

2023-05-19

Rózsák, amik egész nyáron virágoznak a kertedben

Míg a legtöbb rózsa virágzási csúcsa késő tavasszal vagy nyár elején van, többféle rózsa is virágzik a nyári hónapokban, így egész nyáron jutalmaznak minket

2023-05-19

Az 5 legszebb rózsabokor típus, ami a Te kertedet is tündérivé varázsolja!

A rózsa az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb virág a világon. Mivel nagyon sokféle rózsabokor áll rendelkezésre, nehéz lehet kiválasztani a legszebbet!

2023-05-23

Ennek a 7 nyári virágnak nagyon különleges, titkos jelentése van

nyári virágoknál sokkal többről van szó, mint amilyennek látszik, csodaszép dolgokat szimbolizálnak! A babrózsától a százszorszépig mind titkos jelentéssel bírnak.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

klorózis

növényekben különböző elemek hiánya okozza; a levelek zöld színe halványodik, sárgulás... Tovább

félstabil takarmányozó

az istállóba beépített takarmányozási gépek, berendezések közül azok, amelyek ugyan munka... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Házi kert kert Kertészet növény Növénytermesztés virág virágtermesztés