A rózsa edzése tél előtt - így mindenképpen túléli majd növényed a téli időszakot

hirdetes

A rózsának szüksége van edzésre, hogy kibírja a telet

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA

Nem árt, ha minél hamarabb elkezdünk felkészülni a hidegebb időre, ezt pedig meg kell tennünk a kertünkben is! Szakértőnk most elmondja nektek, mit kell tennetek azért, hogy a rózsák átvészeljék a telet!

Tél előtt szükséges a rózsa edzése

Minden rózsának szüksége van egy kis odafigyelésbe a tél beállta előtt. A 6-os és alacsonyabb sorolású USDA zónák telei komoly kihívást jelenthetnek a rózsabokroknak, különösen a hibrid tearózsáknak. A rózsabokrok ugyan szívósabbak és valamilyen szinten képesek gondoskodni magukról, a hibrid teák és más modern hibridek több törődést igényelnek. Nézzük, mit kell tennünk annak érdekében, hogy rózsáink átvészeljék a hidegebb évszakokat! 

A rózsa edzése – Vedd rá a nyugalmi állapotra

Hagyd abba rózsáid metszését és táplálását augusztus vége felé, így azok nem hoznak több érzékeny gyenge hajtásokat, amiket a tél könnyedén tönkre tehet. Hagyd fenn az utolsó virágokat, hogy azok csipkebogyókká alakulhassanak át. Ezek a rózsák magtokjai. Ha a rózsabokor elkezdhet magtokokat kialakítani, az azt jelenti számára, hogy elérkezett a szezon vége, és így megkezdődhet a nyugalmi időszaka.

hirdetes

A rózsa edzése – Győződj meg róla, hogy elegendő vizet kap

Az első fagyás után alaposan öntözd meg a talajt a rózsabokor körül. Miután a talaj megfagy, a rózsabokornak saját magáról kell gondoskodnia, ezért a télbe való átmenet során további vízre lesz szüksége. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

A rózsa edzése – Előzd meg a problémák áttelelését a rózsabokor körül

Távolítsd el a lehullott leveleket, hogy a rovarok és a fertőzések ne tudjanak hol áttelelni. Ha a levelek egészségesek, akkor mehetnek a komposztba. Ha azonban gombás problémáid voltak a szezon során (például fekete foltok), vagy rovarok lepték el rózsádat, akkor semmiképpen ne komposztáld a leveleket, és tárold őket külön, mielőtt megszabadulnál tőlük.

Ezzel viszont még nem mondtam el mindent, lapozzatok a következő oldalra és ismerkedjetek meg a további remek tippekkel is – mindegyik nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a rózsák sikeresen átvészeljék a téli időszakot! 

Anja

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

légszáraz mag

a tárolhatóság állapotáig kiszárított mag. A fajok szerint változó értékű... Tovább

biokatasztrófa

egy v. több környezeti tényezőnek olyan irányú hirtelen megváltozása, amelynek... Tovább

Tovább a lexikonra
virág