A rózsa gyakori betegségei - ezekre készülj fel növényed kapcsán

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hasznos tanácsok a rózsa növényvédelméhez

A rózsa betegségei - Fekete foltosodás (Diplocarpon rosae)

Ez a gombás betegség általában az árnyékos helyen nevelt rózsákat támadja meg. A fekete foltosodást okozó Diplocarpon rosae gomba a meleg, párás helyeket kedveli, a közvetlen napfényben azonban elpusztul. Ha tehát rózsáidat árnyékos helyen tartod, akkor esélyt adsz ennek a betegségnek.

Szerencsére a fekete foltosodás viszonylag egyszerűen orvosolható. Keverj ki némi házi gombaölő szert, és fújd be vele gazdagon rózsáid leveleit minden nap rendszeresen, amíg el nem tűnnek a foltok. Érdemes továbbá megritkítani rózsáid felső levélzetét, hogy több napfény jusson az alsóbb rétegeknek.

A rózsa betegségei - Baktériumos gyökérgolyva (Agrobacterium tumefaciens)

Ha tumorszerű görcsöt veszel észre rózsabokraid tövénél, akkor jó eséllyel gyökérgolyvával van dolgod. Ezt egy rendkívül agyafúrt baktérium okozza, amely beleépíti saját DNS-ét a növényébe, így nagyon nehéz kiirtani belőle. Szerencsére egy szimbiotikus „élősködő”, ezért nem pusztítja el rózsáidat, azonban ha szeretnéd eladni bokraidat, akkor értelemszerűen jobb, ha nincs egy nagy, csúnya tumor a gyökerük felett.

A gyökérgolyvás rózsák virágai szépek, de a növény töve meglehetősen kellemetlen látványt nyújt majd. A legtöbben felássák az egész bokrot, és elégetik, de ha egyébként is erre ítélted, akkor még megpróbálhatsz egy módszerrel, ami talán megmentheti. Először is el kell távolítanod a golyvát a bokor alól, majd néhány órára sztreptomicinba kell áztatnod a gyökereket, hogy elpusztítsd a baktériumokat.

A rózsa betegségei - Koniotíriumos vesszőfoltosság (Coniothyrium)

Ha rózsáid vesszőin fekete foltok jelennek meg, akkor valószínűleg ezzel a betegséggel kell szembenézned. A koniotíriumos vesszőfoltosság az egyik legádázabb rózsabetegség, de szerencsére kellő gondoskodással megelőzhető. Ezt a fertőzést egy talajban élő gomba okozza, amely a hűvös, nyirkos időjárásban érzi jól magát. Nem meglepő tehát, hogy főleg kora tavasszal és ősszel támadja meg a rózsákat, amikor a hőmérsékletek még/már alacsonyabbak.

Ha észreveszed őket rózsáidon, akkor azonnal metszd le a fertőzött részeket, majd utána rögtön fertőtlenítsd ollódat, méghozzá jó alaposan. Sok fertőzés a nem megfelelően megtisztított kerti szerszámokkal terjed a leggyorsabban a növények között. Ha szeretnéd megelőzni a vesszőfoltosságot, akkor ültesd rózsáidat sterilizált talajba.

Ez a legjobb védekezés ellene, ugyanis a betegség maga nem gyógyítható. Ha már megtámadta növényeidet, akkor próbáld minél előbb lemetszeni róluk a fertőzött részeket, és gombaölővel kezelni a fertőzött talajt körülöttük. Lehetőleg továbbá ne ültess más rózsákat erre a területre jó néhány évig.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-11

Ezek a muskátli leggyakoribb betegségei, így kerüld el őket

Ismerd meg a muskátlik leggyakoribb betegségeit és tanuld meg, hogyan védekezhetsz ellenük! Ezzel a tudással muskátlijaid egészségesek és gyönyörűek maradnak!

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-05-30

Ezeket a növényeket gyakran csipkedd meg, hogy bőséges termésed legyen

Növények csipkedése okosan: kövesd kertészünk tippjeit a növények szebb virágzása és bőséges termése érdekében, mutatjuk a legjobb tanácsokat a sikerhez!

2024-05-16

5 különleges májusi virág, aminek illatától még a szomszéd is megrészegül

Fedezzük fel együtt a legkülönlegesebb és legjobb illatú májusi virágokat, melyeknek illata valóban részegítő tud lenni, hiszen annyira kellemesek és finomak!

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szentendrei Árvácska Állatvédõ Egyesület

Állatvédõ szervezet Segítséget nyújtunk az utcára került, kóbor, beteg, éhezõ... Tovább

bélszurok

a ->magzat vastag- és végbelében (->bélcső) képződött kenőcsszerű,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem virág