A rózsa gyakori betegségei

hirdetes

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Hasznos tanácsok a rózsa növényvédelméhez

A rózsa betegségei - Fekete foltosodás (Diplocarpon rosae)

Ez a gombás betegség általában az árnyékos helyen nevelt rózsákat támadja meg. A fekete foltosodást okozó Diplocarpon rosae gomba a meleg, párás helyeket kedveli, a közvetlen napfényben azonban elpusztul. Ha tehát rózsáidat árnyékos helyen tartod, akkor esélyt adsz ennek a betegségnek.

Szerencsére a fekete foltosodás viszonylag egyszerűen orvosolható. Keverj ki némi házi gombaölő szert, és fújd be vele gazdagon rózsáid leveleit minden nap rendszeresen, amíg el nem tűnnek a foltok. Érdemes továbbá megritkítani rózsáid felső levélzetét, hogy több napfény jusson az alsóbb rétegeknek.

A rózsa betegségei - Baktériumos gyökérgolyva (Agrobacterium tumefaciens)

Ha tumorszerű görcsöt veszel észre rózsabokraid tövénél, akkor jó eséllyel gyökérgolyvával van dolgod. Ezt egy rendkívül agyafúrt baktérium okozza, amely beleépíti saját DNS-ét a növényébe, így nagyon nehéz kiirtani belőle. Szerencsére egy szimbiotikus „élősködő”, ezért nem pusztítja el rózsáidat, azonban ha szeretnéd eladni bokraidat, akkor értelemszerűen jobb, ha nincs egy nagy, csúnya tumor a gyökerük felett.

hirdetes

A gyökérgolyvás rózsák virágai szépek, de a növény töve meglehetősen kellemetlen látványt nyújt majd. A legtöbben felássák az egész bokrot, és elégetik, de ha egyébként is erre ítélted, akkor még megpróbálhatsz egy módszerrel, ami talán megmentheti. Először is el kell távolítanod a golyvát a bokor alól, majd néhány órára sztreptomicinba kell áztatnod a gyökereket, hogy elpusztítsd a baktériumokat.

A rózsa betegségei - Koniotíriumos vesszőfoltosság (Coniothyrium)

Ha rózsáid vesszőin fekete foltok jelennek meg, akkor valószínűleg ezzel a betegséggel kell szembenézned. A koniotíriumos vesszőfoltosság az egyik legádázabb rózsabetegség, de szerencsére kellő gondoskodással megelőzhető. Ezt a fertőzést egy talajban élő gomba okozza, amely a hűvös, nyirkos időjárásban érzi jól magát. Nem meglepő tehát, hogy főleg kora tavasszal és ősszel támadja meg a rózsákat, amikor a hőmérsékletek még/már alacsonyabbak.

hirdetes

Ha észreveszed őket rózsáidon, akkor azonnal metszd le a fertőzött részeket, majd utána rögtön fertőtlenítsd ollódat, méghozzá jó alaposan. Sok fertőzés a nem megfelelően megtisztított kerti szerszámokkal terjed a leggyorsabban a növények között. Ha szeretnéd megelőzni a vesszőfoltosságot, akkor ültesd rózsáidat sterilizált talajba.

Ez a legjobb védekezés ellene, ugyanis a betegség maga nem gyógyítható. Ha már megtámadta növényeidet, akkor próbáld minél előbb lemetszeni róluk a fertőzött részeket, és gombaölővel kezelni a fertőzött talajt körülöttük. Lehetőleg továbbá ne ültess más rózsákat erre a területre jó néhány évig.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-06-19

A krizantém gondozása – ezeket az aranyszabályokat érdemes betartanod

Szeretnél Te is meseszép krizantémot kertedben? Mostani cikkünkbe elmondjuk a krizantém nevelés aranyszabályait, ezeket Neked is érdemes betartanod!

2021-06-17

A fürtös, gyönyörű virág – ismerd meg a nyáriorgonát

Szeretnéd feldobni kertedet a nyár folyamán? Akkor ez a növény Neked is segíteni fog – mostani cikkünkből mindent megtudhatsz a nyáriorgonáról!

2021-06-16

Virágok a nyárra – ez az 5 növény jól tűri a szárazságot

Virágok a nyárra, avagy nyári virágok – olyan növények tartoznak elsősorban közéjük, akik rendkívül jól tűrik a forróságot, illetve a szárazságot.

2021-06-14

Bemutatkozik a sétányrózsa – ismerjétek meg Ti is a pillangók kedvencét

A sétányrózsa a pillangók és a méhek egyik kedvenc virága. Neve rendkívül beszédes, ugyanis megfelelő gondozással gyorsan képes terjedni. Ismerjétek meg Ti is!

2021-06-20

A népszerű nyári évelő – bemutatkozik a léggömbvirág

A léggömbvirág kedvelt évelő növény, hazánkban hívják még hírharangnak, valamint ballonnövénynek is. Remek dísze lehet kertednek, ismerd meg Te is!

2020-12-22

Egészségesebb, szebb növények élesztő segítségével!

Kevesen tudják, de az élesztőt is használhatjuk arra, hogy a növényeink sokkal szebbek legyenek! Cikkünkben elmondom nektek, hogyan alkalmazhatjátok.

2021-01-14

Így gondozd hortenziáidat a téli hidegben

A hortenziák a kert legszebb virágai közé tartoznak, de a téli fagyok súlyos károkat tehetnek bennük. Nézd meg, hogy hogyan védd meg őket a hideg időjárástól!

2021-01-07

Ezért távolítsuk el mindenképp a gyümölcsmúmiákat!

Sokan kérdezték, hogy miért vannak a fákon aszalódott gyümölcsmaradványok és hogy kell-e velük foglalkozni. Most mindenre választ kaphattok, érdemes velem tartani!

További cikkek ebben a témában


trágyaszerek

Mindazok a szerves v. ásványi, ill. szintetikus anyagok,amelyek a növények számára tápanyagot... Tovább

zöldnövényliszt

nagy tápértékű, karotinban (->karotinoidok) gazdag takarmány, a zöldtakarmány... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem virág