Így próbáld meg elűzni a rovarokat a kertedből: ültesd el ezeknek a virágoknak az egyikét, hogy ne legyen már gondod a kertedben garázdálkodó rovarokkal.

7 virág, amely természetesen taszítja a rovarokat a kertedben

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A rovarok pusztítást végezhetnek virágainkban a rágássukkal, így a frusztrált kertészek azon töprenghetnek, vegyi növényvédő szerekkel vagy bio borogatásokkal próbálkozzanak. Van azonban egy másik megoldás is a probléma elkerülésére. Összegyűjtöttünk hét virágot, amelyek a szappanos nedvnek, a zamatos leveleknek, a szőrös lombozatnak és más természetes védekezésnek köszönhetően természetesen taszítják a rovarokat, vagyis több időd marad a gyomlálásra, csokorgyűjtésre, vagy csak a kertben való pihenésre. 

Rovarok ellen virágok

Piros gólyaorr

Nem tévesztendő össze az egynyári pelargoniummal. Bár választhatsz olyan népszerű fajták közül, mint a 'Johnson's Blue', 'Ann Folkard' vagy a titokzatos 'Dark Reiter', a kertészek nem távolították el a kívánatos szívósságokat ebből az igénytelen vadvirágból. Átlagos talajba, félárnyékba ültessük, és a virágok elhervadásakor élvezzük a díszes, osztott lombozatot. 

Kék sudárzsálya

A kék sudárzsálya nélkülözhetetlen növény a napsütötte kertekből, vonzza a jótékony méheket, de nem kínál semmit a kártevőknek. Ez részben az élénkítő gyógynövényes aroma és a kemény, homályos lombozat kombinációjának köszönhető. A kertészek értékelni fogják a nyár elejétől őszig hullámzó kék lombpálcákat azokon a növényeken, amelyeknek nincs szükségük elpusztításra, kiegészítő öntözésre vagy műtrágyázásra. 

Melampodium divaricatum  (Butter daisy)

Csoda, hogy a vidám egynyári Melampodium divaricatum nem kapott méltó helyet rézvirág és a körömvirág mellett – habár itthon ekvésbé beszerezhető sajnos. A növényeket könnyű magról indítani és nem kell a magot tartalékolni a következő nyári virágzáshoz, mivel ezek a növények könnyen magot vetnek. Csak napfényes helyre és rendszeres öntözésre van szükségük. Ültesd bíborka virágokkal, hogy kevés karbantartást igényeljenek a szegény mentén. 

Levendula

Ha napfényes és jó vízelvezetésű kerted van, lehetőséged van az egyik legkedveltebb parfümös növény termesztésére. A levendula levelei és virágai egyaránt illatosak. Bár a rovarkártevők nem zavarják a levendulát, a gyökérrothadás és a penész gondot okozhat ennek a mediterrán növénynek. A sok napsütés, a homokkal és kaviccsal kiegészített magas ágyások, valamint a levegő keringését elősegítő jó térköz biztosítja, hogy levendula növényeid sok évszakra visszatérjenek. 

Afrikai szerelemvirág

Az Agapanthus africanusnak, vagy más néven a Nílus liliomjának olyan vastag, pántos lombozata van, amely könnyedén eltakarítja a rovarokat. Trópusi évelőként a kék vagy fehér virágú növény csak az USDA 8–11. termesztési zónáiban tér vissza megbízhatóan, de a növényeket rizómákból is termeszthetsz a konténerkertben.

Rózsaszín szegfű

Úgy tűnik, hogy a rovarok annyira irtóznak a rózsaszín fűszeres szegfűszeg illatától, mint ahogy mi szeretjük. Az rózsaszín szegfű azért született, hogy a sziklakertben boldoguljon, mivel az éles vízelvezetés elengedhetetlen élőhelye ennek a tavaszi virágzó növénynek. Próbáld ki a „Firewitch”-et, amelyet a 2006-os év évelő növényének választották ragyogó rózsaszín virágai miatt, amelyek a kék lombozaton pompáznak. 

Macskamenta

Akár szereted a macskákat, akár nem, a híres Nepeta 'Walker's Low'-t  helyezd el évelő kertedbe, ha a kártevők problémát okoznak. Ez a kéken virágzó nem csak a rovarokat téríti el, hanem az egyéb rágcsálók is elhaladnak mellette. 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

lúdalakúak (Anseriformes)

a madarak osztályának egyik rendje. Jellemző közös sajátságuk a csőralakulás; a... Tovább

fauna

egy adott területen élő állatok v. egy nagyobb állatrendszertani csoport fajainak az... Tovább

Tovább a lexikonra
virágtermesztés