Rossz növények, vigyázz velük! Ezeket nem érdemes elültetned környezetedben

A 11 legrosszabb növény, amit csak termeszthetsz kertedben

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Óvakodj ezektől a rossz növényektől

Kényes fajták

Ezek a gondos karbantartást igénylő növények képesek vérig sértődni, amennyiben nem kapják meg az elvárt különleges figyelmet tőled, és amennyiben nem vagy képes eleget tenni minden kívánságuknak.

Rózsák (Rosa)

Habár gyönyörű szépek és kifejezetten illatosak, minden rózsabokor típus rendkívül kényes és rengeteg babusgatást igényel. A tökéletes virágok érdekében biztosítanod kell hogy a talaj mély, laza és komposzttal dúsított legyen, emellett heti két öntözésre, rendszeres táplálásra, metszésre is szükségük lesz, de ne feledkezz meg az elvirágzott virágok lenyisszantásáról és a megfelelő légmozgás biztosításáról sem. Ha ez még mindig nem lenne elég, próbáld meg távol tartani róluk a fekete foltokat, levéltetveket, takácsatkákat és egyéb kártevőket (bizonyos területeken még az őzek is ezek közé tartoznak).

Gardénia (Gardenia jasminoides)

A végtelenül temperamentumos gardéniák az öntözés, napfény, páratartalom, tápanyagellátás, metszés és talajtakarás tökéletes egyensúlyát követelik meg, hogy aztán megtiszteljenek elegáns fehér virágaik látványával. Ha ezen igények közül csupán egyet is elhanyagolsz, azzal szenvedésre ítéled gardéniádat.

Dália (Dahlia)

A kertet színes örömökkel feltöltő dáliák virágainak mérete az apró 1 cm-es pom-pomoktól kezdve a méretes 25 cm-es „tányérokig” terjedhet. Az általános öntözési és táplálási igények mellett a dáliák hajlamosak a lisztharmatra, szürkerothadásra, és vírusos betegségekre is. A kertészeknek fel kell venniük a harcot levéltetvek és a rojtosszárnyúak hadai ellen is – ez rovarriasztó szerek heti rendszerességű használatát igényli. A megmaradó virágok metszése is fontos feladat. Ahogy a dáliák egyre nagyobbra nőnek, valamilyen támasztékra lesz szükségük, hogy puha száraik ne törjenek ketté. Remélem, tetszett cikkünk, vigyázzatok ezekkel a növényekkel! 

Meatle képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-18

5 jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod: így segíts rajta

A kálciumhiány az egyik leggyakoribb probléma, amivel a kertészek szembesülnek. Íme öt jel, hogy kalciumhiányos a paradicsomod, és hogyan segíthetsz rajta.

2024-07-16

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? – Itt az igazság

Tejes, jódos permetezés a kertek megmentője? A kertészkedés szerelmesei gyakran keresnek természetes, házi megoldásokat a növényeik védelmére és táplálására.

2024-06-29

Permetezz szódabikarbónával, és élvezd a kártevőmentes kerted látványát!

Ha bio növényvédelemről beszélünk, akkor nem maradhat ki a sorból a szódabikarbóna sem. Szedd ki a szódabikarbónát fiókból, és használd fel ezt a csodaszert!

2024-07-16

Foltos az uborka levél, mit tegyek? – az uborka baktériumos szögletes levélfoltossága

Az uborka levelein megjelenő foltok az uborka baktériumos szögletes levélfoltosságának a tünete lehet. Az egyik leggyakoribb betegség, amely komoly károkat okozhat.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

csontlágyulás (oszteomalácia, osteomalacia)

kifejlett állatok kalcium- és foszforellátásának hiányából származó betegség; a csontok... Tovább

Együtt az Állatokért Állatvédõ Közhasznú Egyesület

Állatvédõ szervezet Elnök: Kovács Katalin Alelnök: Kulcsár Sándorné Cím: Debrecen... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem