Tudd meg, miért kell megnézni a görögdinnye magját!

hirdetes

Óvakodj te is az ilyen görögdinnyétől!

Szélesi Ferenc - Főkertész, SFV

Biztos vagyok benne, hogy szinte mindenki imádja a görögdinnyét, nekem nyáron az egyik legkedvesebb csemegém, nagyon szeretem! Sajnos azonban nagyon sok mindenre oda kell figyelni, mielőtt megvesszük és hazavisszük! Mutatom, hogy mi a legfontosabb! 

Nézd meg a görögdinnye magját te is

Miért olyan jó nyáron a görögdinnye?

A görögdinnye jelentős mennyiségű cukrot tartalmaz. A kémiai elemek közül elsősorban kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne. Táplálkozási értéke a könnyű emészthetőségében, a gyomor- és bélműködést serkentő, valamint vízhajtó hatásában rejlik.

Ugyanakkor nem elhanyagolható a benne lévő víztartalom sem. Napjainkban a biológiailag tiszta víz egyre fontosabb az emberi szervezet számára. Fontos a dinnyék nyersrosttartalma is, mely elősegíti a vastagbél működését, javítja az emberek közérzetét. A termés alakja igen változatos, a gömbtől, a megnyúlt gömbtől a megnyúlt hengeres formáig változik.

Egy-egy termés tömege 2–15 kg. A héj színe fehéres, világoszöld, közép zöld, kékeszöld, feketés zöld lehet. Felülete sima vagy enyhén barázdált, rajzolata lehet csíkozott, márványozott. A héja 1–2 cm vastag. A hús színe fehér, sárga, citromsárga, sötétebb sárga, világos rózsaszínű, piros, vérvörös. Most pedig elmondom, mire kell odafigyelned, mielőtt megveszed a görögdinnyét!

hirdetes

Milyen a rossz görögdinnye?

Manapság az a legnagyobb baj, hogy szinte mindenki görögdinnyét termeszt. Kínában például egyes információk szerint már hozzáfogtak elképesztően óriási görögdinnyék termesztésének, amihez ráadásul egy bizonyos vegyi anyagot használnak, a legrosszabb hír az, hogy az egyik kísérlet annyira balul sült el, hogy a környéken lévő komplett görögdinnyemező szétrobbant, ugyanis túl sok növekedésserkentőt használtak…

hirdetes

Amire pedig oda kell figyelnetek, az a görögdinnyék magjai, ugyanis a rendes dinnyék magjainak színe leginkább fekete, barnás, szürke, krémszínű, néha fehér. A kínai, rossz minőségű, növekedésserkentővel termesztett görögdinnye magja viszont fehér, ráadásul sokkal nagyobb, mint egy normál dinnye. Jobban teszitek, hogyha addig nem vásároltok, amíg nincsen hazai dinnye. Amikor már a hazai termelők terméke kerül a zöldségeshez, nyugodtabb lehetsz! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-25

Így illatosíthatod otthonodat egyszerűen a fenyő tűleveleinek kifőzésével

Ha meg akarod tölteni otthonodat a fenyő gazdag illatával, egyszerűen forralj fenyőtűt vízben a tűzhely tetején. Mutatjuk hogyan! nemcsak ünnepi illat!

2022-11-16

Nem gondolnád mennyi mindenre jó: 5 módszer a tobozok kerti felhasználására

A fenyőtobozok igazi kincset jelentenek a kertészek számára, ráadásul ingyen vannak. Mutatunk 5 nagyon jó módszert a fenyőtobozok hasznosítására a kertben.

2022-09-15

Ezek a legjobb tojáshelyettesítők

Nem eshetsz tojást, vagy egyszerűen csak nincsen otthon, de sütnél valami finom süteményt? Mutatjuk, mikkel lehet helyettesíteni a tojást a süteményekben.

2022-11-25

Ilyen drága még sosem volt a szaloncukor, mint idén

Mi magyarok elképesztően szeretjük a szaloncukrot, főleg az ünnepi időszakban. Azonban idén bizonyára kevesebb család teheti meg a vásárlását: méregdrága lesz!

2022-08-30

Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

A különféle tökök rengeteg ínycsiklandozó ételalternatívát kínálnak. De, hogy melyik tökfajtát mikor érdemes szüretelni? Mostani cikkünkből ez is kiderül!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

További cikkek ebben a témában


csincsilla (Chinchilla lanigera)

a csincsillafélék (Chinchillidae) családjába tartozó, értékes prémű rágcsáló. Több,... Tovább

kromoszóma

a sejt életciklusának egyes szakaszaiban jól elkülöníthető, jellegzetesen festődő tömör... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gazdaság Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Növénytermesztés