Nincs piaca a lengyel termelői almának

hirdetes

Senki nem kér a lengyelek almájából – Támogatást biztosítanak az almatermesztőknek

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Április 22-e óta Lengyelországban rendkívüli támogatásban, körülbelül 23 Ft/kg, részesül az az almatermesztő, aki legalább II. osztályú étkezési almát értékesítenek feldolgozásra. A támogatható mennyiség legfeljebb 200 ezer tonna és rendelkezni kell Global Gap tanúsítvánnyal. Azért volt szükség a támogatásra, mert jelenleg nincs piaca a lengyel almáknak.

Felgyülemlett a lengyel alma

Nincs piaca a lengyel almáknak


Sebastian Szymanowski, a Sady Ogrody lengyel szaklap igazgatója szerint jelenleg több kérdés is felmerül a támogatási programmal kapcsolatban, mint amennyi választ megtudnának rá fogalmazni. Ezek a kérdések a következőek:


1.    A minőség ellenőrzése
A minőséget még az üzemben kellene ellenőrizni, méghozzá az ARMA állami ügynökség megbízottjainak.


2.    A feldolgozók kapacitása
Eddig 47 feldolgozó jelentkezett, és az üzemek önként vesznek részt a programban.


3.    A programban résztvevők körének nagysága
A minisztériumi tájékoztatás tartalmazza a feltételeit a programban való részvételnek, azaz, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki kiszeretné vonni az almáját a piacról. Ilyenkor ugye a gyümölcstermesztőkről és a szervezetekről van szó.

A gyümölcstermesztőkkel szemben felállított követelmény, hogy környezetbarát tevékenységet kell folytatnia a gazdaságban, azaz, hogy a gyümölcstermesztő legyen környezetbarát és rendelkezniük kell tanúsítvánnyal, tehát integrált termeléssel kell foglalkozniuk.

hirdetes

Jelen esetben a kérdés itt inkább az, hogy az összes termelő közül hányan felelnek meg a program feltételeinek, ugyanis korlátok is lesznek rájuk kiszabva, például legfeljebb 10 tonna alma lesz kivonható azok számára, akik még nem adtak el almát.

Te szoktad figyelni, hogy milyen országból származó gyümölcsöt vásárolsz?

A sajtóban elterjedt az „almahegy” kifejezés


A lengyel sajtóban már elterjedt fogalomnak minősül az almahegy kifejezés, ami a felhalmozódott almák számára utal a lengyel termelők raktáraiban. Azonban a támogatás bevezetésének máris van egy közvetlen hatása, ugyanis már nehéz étkezési árut vásárolni, amivel még nagyobb almahegyet gyűjtöttek össze. Szymanowski szerint előfordulhat, hogy a támogatás lényegében többet árthat, mint amennyit segítene.

hirdetes
Amennyiben a az üzemek csökkenteni kezdik az áraikaz, akkor a pénz nem a termelőhöz, hanem a feldolgozóhoz fog kerülni, aminek csak akkor lenne értelme, ha az áru országon kívülre, Európába, de leginkább Európán kívülre kerülnének, mert így nem veszélyeztetnék a helyi piacot.
A támogatási összeget aszakember úgy gondolja jobban is fel lehetett volna használni, például a határon átnyúló szállítások támogatására, hogy az áru kifelé áramoljon, amit kifizetnének és így eladásra kerülnének a jó minőségű almák, amik árban is vonzóak lehetnének.

Étkezési alma feldolgozása


Zbigniew Cholyk, a Stryjno-Sad csoport elnöke szerint is jobb megoldásokat lehetett volna találni annál, mintsem, hogy a kivonást ingyenes alma osztogatással helyettesítenék, azonban ehhez két alapfeltételnek is teljesülnie kellett volna. A feleslegre kell koncentrálni, ami az étkezési almát illet, ugyanis az ipari almának amúgy is a feldolgozásban van a helye, valamint a feldolgozó üzemeknek tartaniuk kellene a piaci árakat, hogy a támogatás valóban a termelőknél kössön ki ne közvetítőnél vagy a feldolgozónál. Csak ezekkel a feltételekkel lehetséges javítani az étkezési alma piaci árait.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

2022-12-29

Szilveszteri mákvetés – a babona szerint szerencsét hoz!

A mákot valóban érdemes hidegben elvetni, hisz jól bírja a fagyokat: de mennyire igaz, hogy szilveszterkor ültessük el?

2023-03-29

Kávézacc komposztálás- Így használd a kávézaccod tavaszi kertedben!

Jó ötlet a kávézacc műtrágyaként való használata? Hogyan segít vagy árt a kertben használt kávézacc? Mutatjuk hogyan használhatod a kávézaccot a kerben!

2023-05-15

Ez a 5 leggyakoribb almafa betegség: így előzd meg őket!

Az almafákra jellemzőek a betegségek, ám megfelelő kezeléssel és odafigyeléssel ezek könnyen megelőzhetőek, így a te almafád is szuper egészséges lehet sokáig.

2023-05-25

Az eper pozitív hatásai - Mire figyelj az epervásárlásnál

Ebben a cikkben felfedezzük az eper pozitív hatásait, és megosztunk néhány hasznos tippet az epervásárláshoz, hogy a legjobb minőségű epreket választhasd.

2023-05-21

Ez a 6 legjobb társnövény az eper számára: ültesd mellé, hogy még finomabb termést kapj!

Az eper mellé a kertben érdemes ezeket a növényeket ültetni, hogy még finomabb és zamatosabb termést kaphass, sőt még a kártevők is el fogják kerülni az epredet!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hiánybetegségek

1. (növénytermesztés) A kedvezőtlen tápanyagellátottságot a növények megjelenése... Tovább

Mv 243

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyván hiányzik,... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Mezőgazdaság