Nincs piaca a lengyel termelői almának

Senki nem kér a lengyelek almájából – Támogatást biztosítanak az almatermesztőknek

ZH
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Április 22-e óta Lengyelországban rendkívüli támogatásban, körülbelül 23 Ft/kg, részesül az az almatermesztő, aki legalább II. osztályú étkezési almát értékesítenek feldolgozásra. A támogatható mennyiség legfeljebb 200 ezer tonna és rendelkezni kell Global Gap tanúsítvánnyal. Azért volt szükség a támogatásra, mert jelenleg nincs piaca a lengyel almáknak.

Felgyülemlett a lengyel alma

Nincs piaca a lengyel almáknak


Sebastian Szymanowski, a Sady Ogrody lengyel szaklap igazgatója szerint jelenleg több kérdés is felmerül a támogatási programmal kapcsolatban, mint amennyi választ megtudnának rá fogalmazni. Ezek a kérdések a következőek:


1.    A minőség ellenőrzése
A minőséget még az üzemben kellene ellenőrizni, méghozzá az ARMA állami ügynökség megbízottjainak.


2.    A feldolgozók kapacitása
Eddig 47 feldolgozó jelentkezett, és az üzemek önként vesznek részt a programban.


3.    A programban résztvevők körének nagysága
A minisztériumi tájékoztatás tartalmazza a feltételeit a programban való részvételnek, azaz, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie annak, aki kiszeretné vonni az almáját a piacról. Ilyenkor ugye a gyümölcstermesztőkről és a szervezetekről van szó.

A gyümölcstermesztőkkel szemben felállított követelmény, hogy környezetbarát tevékenységet kell folytatnia a gazdaságban, azaz, hogy a gyümölcstermesztő legyen környezetbarát és rendelkezniük kell tanúsítvánnyal, tehát integrált termeléssel kell foglalkozniuk.

Jelen esetben a kérdés itt inkább az, hogy az összes termelő közül hányan felelnek meg a program feltételeinek, ugyanis korlátok is lesznek rájuk kiszabva, például legfeljebb 10 tonna alma lesz kivonható azok számára, akik még nem adtak el almát.

Te szoktad figyelni, hogy milyen országból származó gyümölcsöt vásárolsz?

A sajtóban elterjedt az „almahegy” kifejezés


A lengyel sajtóban már elterjedt fogalomnak minősül az almahegy kifejezés, ami a felhalmozódott almák számára utal a lengyel termelők raktáraiban. Azonban a támogatás bevezetésének máris van egy közvetlen hatása, ugyanis már nehéz étkezési árut vásárolni, amivel még nagyobb almahegyet gyűjtöttek össze. Szymanowski szerint előfordulhat, hogy a támogatás lényegében többet árthat, mint amennyit segítene.

Amennyiben a az üzemek csökkenteni kezdik az áraikaz, akkor a pénz nem a termelőhöz, hanem a feldolgozóhoz fog kerülni, aminek csak akkor lenne értelme, ha az áru országon kívülre, Európába, de leginkább Európán kívülre kerülnének, mert így nem veszélyeztetnék a helyi piacot.
A támogatási összeget aszakember úgy gondolja jobban is fel lehetett volna használni, például a határon átnyúló szállítások támogatására, hogy az áru kifelé áramoljon, amit kifizetnének és így eladásra kerülnének a jó minőségű almák, amik árban is vonzóak lehetnének.

Étkezési alma feldolgozása


Zbigniew Cholyk, a Stryjno-Sad csoport elnöke szerint is jobb megoldásokat lehetett volna találni annál, mintsem, hogy a kivonást ingyenes alma osztogatással helyettesítenék, azonban ehhez két alapfeltételnek is teljesülnie kellett volna. A feleslegre kell koncentrálni, ami az étkezési almát illet, ugyanis az ipari almának amúgy is a feldolgozásban van a helye, valamint a feldolgozó üzemeknek tartaniuk kellene a piaci árakat, hogy a támogatás valóban a termelőknél kössön ki ne közvetítőnél vagy a feldolgozónál. Csak ezekkel a feltételekkel lehetséges javítani az étkezési alma piaci árait.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-02-29

Figyelmezteti a Nébih a gazdákat: pocok invázió közeleg!

Pocok invázió közeleg, közölte a Nébih és figyelmezteti a gazdákat, hogy mindenképp hamar vegyék észre az intő jeleket és mentség meg a termésüket!

2024-02-03

Ez a mezőgazdaság új jövője: a drónos permetezés 7 nagyszerű előnye

Haladni kell a korral, a mezőgazdaságban pedig még inkább, szakértőnk elhozta nektek a drónos permetezés 7 nagyszerű előnyét.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-04-29

Sokunk kedvence az áfonya: ültessük el május elején egy kertész tanácsaival

Ismerd meg az áfonya titkait és ültess magad is májusban! Ezek egy gyümölcs szakirányú kertész tanácsai a tökéletes áfonya bőséges terméséhez - kövesd a tippeket.

2024-05-15

Soha többé penészes eper! - Így tarthatod frissen egy hétig is!

Nálad is gyorsan megromlik az eper egy hét tárolás után? Megmutatjuk hogyan tarthatod frissen egy hétig úgy az epret, hogy soha többé ne legyen penészes!

2024-04-30

Sorra verik át a vevőket: magyar eperként árulják a külföldi importot

A magyar eper helyett adhatnak vegyszerekkel tartósított, spanyol, olasz, görög szamócát is, amik sokkal rosszabb minőségűek. Mutatjuk, hogyan kerülheted el!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Leander

A leander vagy babérrózsa (Nerium oleander) a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe és a... Tovább

fejési napló (istállókönyv)

a kifejt tej mennyiségét rögzítő bizonylat. Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés Mezőgazdaság