Minden, amit egy kertésznek a római kömény termesztéséről tudnia kell

hirdetes

Ezt sem kell vásárolnod többé – Termessz sikeresen római köményt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
A római kömény termesztése

A római kömény gondozása

A kertben elültetett, vagy benti nevelés után kiültetett köménypalánták nem igényelnek különleges bánásmódot. Egyedül megfelelő öntözésükre kell odafigyelned, illetve az esetleges kártevőkre is, amikre mindjárt ki is térünk.

Öntözés

A római kömény valójában a száraz körülményeket is jól tűri, de persze jól esik neki, ha rendszeresen kap egy kis vizet. Ez különösen a hosszabb szárazságok során fontos – érdemes alaposan megöntözni köményeidet, mielőtt teljesen kiszáradna alattuk a talaj. Fontos persze az is, hogy ne öntözd túl őket, hiszen a túl sok víztől palántáid könnyedén kirohadhatnak.

hirdetes

Talajtakarás

A római köménynek jót tesz, ha némi talajtakaróval vonják körbe. Ez lehet levágott fűből, szalmából vagy levágott levelekből is. A szerves talajtakarók segítenek megőrizni a talaj víztartalmát, és fokozatosan lebomlanak, így némi tápanyagot is biztosítanak a növények számára.

hirdetes

Társültetés

Ha több termést szeretnél, és távol akarod tartani a kártevőket, érdemes a római köményt uborka, burgonya, fejes káposzta és cékla közelébe ültetni.

A római kömény kártevői és betegségei

A római köményt viszonylag kevés rovar (főleg a levéltetvek) támadja meg, és inkább a növénybetegségek azok, amikre jobban oda kell figyelned. Ilyen például a fuzáriumos hervadás, és még néhány másik, amik gondot okozhatnak kertedben. Lássuk őket!

Lisztharmat

A lisztharmat az egyik legelterjedtebb gombás betegség, ami fehér, porszerű rétegként jelenik meg a növények levelein. A gomba hatására a római kömény kisebb, elszíneződött magokat terem, vagy teljesen le is áll a magtermeléssel. Sajnos visszafordítani nem lehet, legfeljebb csak megállítani. A legjobb, ha rögtön eltávolítod a növény fertőzött részeit, hogy ne terjedhessen tovább. A terjedést továbbá neem olajjal is megpróbálhatod megállítani.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


másodnövény

a főnövény (főtermény) tarlójában termesztett, a következő főnövény vetése előtt... Tovább

alkatrész

a gép legkisebb szerkezeti darabja. A gépeket az a. összeszerelésével alakítják ki; előbb a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés