Minden, amit egy kertésznek a római kömény termesztéséről tudnia kell

hirdetes

Ezt sem kell vásárolnod többé – Termessz sikeresen római köményt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A római kömény (Cuminum cyminum) kétségkívül a világ egyik legnépszerűbb és leggyakrabban használt fűszere, mégis kevesen szánják rá magukat, hogy saját kertjükben termesszenek belőle. Ez egészen meglepő, ugyanis a római köményt egyáltalán nem nehéz felnevelni, és az időjárásra sem annyira kényes, ha az ember odafigyel rá. A római kömény egy évelő növény a zellerfélék családjából. Ezt a népszerű haszonnövényt magvaiért termesztik, amelyek fűszerként felhasználva kellemes, földes ízt kölcsönöznek az ételeknek. Nagyjából 30-60 cm magasra nőnek meg, és fehér vagy rózsaszín virágokat hoznak a nyár középső időszakában. A magokat nagyjából 120 nappal az ültetés után lehet betakarítani. Ha szeretnéd bővíteni házi fűszereid repertoárját, akkor íme minden, amit egy kertésznek a római kömény termesztéséről tudnia kell!

A római kömény termesztése

A római kömény ültetése

A római kömény 5-10 USDA zónákban hidegtűrő, így hazánk hőmérséklete is bőven megfelel számára. Kifejezetten szereti a forró időt, és fontos, hogy napi legalább 6-8 óra napfényt kapjon Mivel mediterrán eredetű növény, a római kömény nem viseli jól a fagyokat.

Egészséges növekedéséhez hosszú termőidőszakra van szüksége, amiben minél több meleg napfény éri. Éppen ezért csak az utolsó fagy után ültesd ki a szabadba, amikor a hőmérséklet várhatóan már nem csúszik 15°C alá.

Mint a legtöbb növény, úgy a római kömény is jó vízelvezetésű talajban érzi jól magát, ami sok tápanyagot tartalmaz, és homokos, vályogos összetételű. Habár több pH-értéket is képes megtűrni, ideális tartománya 7,0 és 7,5 közé esik. Tartsd észben, hogy egy-egy növény nem sok magot termel, ezért ha szeretnél nagyobb mennyiséget betakarítani belőle, akkor több palántát kell ültetned.

Római kömény nevelése magról

hirdetes

Hacsak nem élsz melegebb éghajlaton, ahol nem tartanak márciusig vagy áprilisig a fagyok, a római köményt házon belül kell elültetned, hogy megerősödhessenek, mire odakint is kellően felmelegszik az idő számukra. A magokat tehát bent ültesd el, 4-8 héttel az utolsó várható fagy előtt.

A magok durván 14 nap alatt csíráznak ki, de besegíthetsz nekik azzal, hogy közvetlenül ültetés előtt 8-12 órára beáztatod őket egy kis vízbe. A római köménnyel kapcsolatban érdemes észben tartani, hogy nem viseli jól az átültetéseket, ezért ha lehet, lebomló cserepekbe dugd magokat, hogy később azokkal együtt ültethesd ki a palántákat a kertbe.

A magokat 6 mm mélyre ültesd el bármilyen általános virágföldbe. Fontos, hogy ez a termőközeg mindig nyirkos maradjon, ezért rendszeresen fújd le tiszta vízzel egy pumpás flakonból, amíg a csírák ki nem bújnak belőle.

Ültetés és kiültetés a kertben

Mint fent olvashattad, a római kömény palántákat akkor kell kiültetni a kertbe, amikor már biztos vagy benne, hogy tavasszal nem fog többször fagyni. Ez általában 1-2 nappal a magok elültetése után lesz, amikorra a palánták kellően megerősödtek a kinti körülményekhez. Ha olyan helyen élsz, ahol minden évben legalább 4 napnyi fagymentes időjárásra számíthatsz, akkor közvetlenül a kerti talajba is elültetheted a magokat, ami segít elkerülni az átültetés okozta sokkot.

hirdetes

Ha ezt választod, akkor a magokat szintén 6 mm mélyre, nagyjából 10-20 cm-re ültesd egymástól, a sorok között pedig 45 cm helyet hagyj. Nem csak sorokba, hanem csomókba is ültetheted őket, hogy támasztani tudják egymást, miközben nőnek. Ügyelj rá, hogy a talaj mindig nyirkos maradjon, míg a magok ki nem csíráznak. Ez nagyjából 1-2 hétbe telik majd. Nézzük, mit kell tudni a római kömény gondozásáról, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

légzőkészülék

a légzést végző szervek összessége, egyes szakaszai a légzésen kívül egyéb... Tovább

dajkaság

az —>e1lés után elpusztult v. valami oknál fogva szoptatni nem tudó anyaállat összes... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés