notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A rókák veszettséget terjesztenek, érdemes tehát tudni azt, hogy mit kell tenned, ha egy róka megjelenik a kertedben

Hirdetés

Róka a kertben

Szélesi Ferenc
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Idén rengetegen láttak rókákat a kertjükben, köztük mi is. Éppen szépen nyársaltuk a finom szalonnát, amikor egy árny elsuhant a kerítés mentén. Odafordultunk, és megláttuk a ravaszdit, ahogy szaglászik a fűben ételt keresve. Eléggé meglepődtünk, mondanom sem kell. A következőkben elmondjuk, hogy mit tehetsz, hogyha hasonló helyzetbe kerülsz.

A rókák veszettséget okozhatnak és egyre több helyen fordulnak elő a kertben. Tudd meg, mit kell tenned ilyenkor

A rókára gondolva mindenkinek Vuk jut az eszébe, a kis aranyos, szeretetre méltó kis róka. A róka ennek ellenére nem ennyire imádnivaló, és mára már nem csak az erdőkben találkozhatunk vele, hanem egyre inkább lakott területeken is.


Biztosan látott már mindenki ilyen állatot, ha máshol nem is, de az állatkertben tuti, de azért adunk egy kis jellemzést, lapozz tovább

A rókák veszettséget okozhatnak és egyre több helyen fordulnak elő a kertben. Tudd meg, mit kell tenned ilyenkor

A vörös róka hossza eléri az 1,4 m-t, ebből 50 cm a farok. Magassága 38 cm, testtömege közepesen 6–10 kg, kivételesen akár 13 kg is lehet. Feje széles, homloka lapos, hirtelen keskenyedő arcorra hosszú és keskeny. Szemei ferdén nőnek; felálló füleinek a töve széles, felül kihegyesednek. Törzse karcsú, végtagjai rövidek és vékonyak. Farka hosszú és bozontos.


Általában vöröses-sárgás barna a színe, felülnézetben inkább rozsdavörös a bundája, a hasa és a végtagok belső oldala pedig fehéres. Sárgásvörös szőrméje sűrű és puha. Homlokán, vállain és háta hátulján a farok tövéig fehéren foltos; ajka, pofája és torka ugyancsak fehér. A végtagokon fehér sáv vonul lefelé, a fülek a mancsokhoz hasonlóan feketék.

 

Esetenként a farok hegyén fehér szálak nőhetnek vagy éppen teljesen fehér a farka. Nagy az egyedi variencia, nagyon ritkán, de Magyarországon is előfordul teljesen fekete egyede, ezt a vadászati szaknyelv „szenes rókának” hívja. E furcsa szín megjelenéséért – csakúgy, mint a fekete párducok esetében – bizonyos pigmentek a felelősek. A vörös róka nagy számban tenyésztett színváltozata az ezüstróka.
Évente kétszer váltja a szőrét, ami az április-május, illetve október-november napokban zajlik le.
 

Előfordulása


A vörös róka a legelterjedtebb szárazföldi ragadozó. Megtaláljuk az északi sarkkörtől kezdve egészen a mediterrán vidékekig, Közép-Amerika és Észak-Afrika néhány részén át, beleértve a nagy ázsiai sztyeppeket is. Hiányzik azonban az Óceániai szigetvilágból, Krétáról, Shetlandról, Elbáról.


Óriási elterjedési területén kívül betelepítették Ausztráliába is, ahol kiválóan meghonosodott. A tájidegen vörös róka számtalan őshonos erszényes faj drasztikus megritkulásában illetve néhány faj kihalásában is nagy szerepet játszott. Ausztráliába eredetileg a szintén betelepített és a mezőgazdaságra nézve katasztrofális hatásúüregi nyúl megritkítása miatt telepítették be, de a rókák számára könnyebb zsákmányt jelentettek és jelentenek ma is az ilyen ragadozókhoz hozzá nem szokott erszényesek.

Hirdetés


Magyarországon mindenhol előfordul, alkalmazkodóképessége egészen kiváló: ahogy természetes élőhelyei beszűkültek, úgy költözött be az emberi településekre és mezőgazdasági termőterületekre.

 

Forrás

A rókák veszettséget okozhatnak és egyre több helyen fordulnak elő a kertben. Tudd meg, mit kell tenned ilyenkor

A rókát részben prémjéért, részben az apróvadállomány és a házi baromfiak pusztítása miatt emberemlékezet óta vadásszák. Mivel természetes ellenségei közül a nagy testű szőrmés ragadozókat, a farkast és a medvét már régen kivadászták, és a rókát zsákmányolni képes nagyobb ragadozó madarak, mint az uhu, a szirti sas, a parlagi sasés a rétisas állománya is erősen lecsökkent, állományát ma már csak az ember és a különféle betegségek korlátozzák.


A róka dúvadnak számít. Egész évben vadászható, de értékes prémjéért elsősorban a téli időszakban lőtték. Kilövéséért a február 1. és július 31. közötti időszakban elejtett, elfogott rókáért huszonöt darab sörétes vagy öt darab golyós lőszer, az augusztus 1. és január 31. közötti időszakban történt elejtése, elfogása esetén pedig tíz darab sörétes vagy kettő darab 1000 joule-nál nagyobb csőtorkolati energiájú golyós lőszer, javadalmazás jár a 79/2004. (V. 4.) FVM rendelet 41/c bekezdése értelmében. A divat változása és az állatvédő szervezetek kampányai miatt a szőrmeviselés visszaszorult, a vadászati nyomás csökkent.

A vadászati szokások megváltozása miatt a másik hagyományos vadászati módja, a kotorékozás jelentősége is csökkent. Mindezek miatt az 1990-es évek közepétől erősen megnőtt a hazai rókaállomány. Erősítette ezt a folyamatot azEurópai Unió nyomására megkezdődött, veszettség elleni orális immunizálás. A folyamatosan növekedő populáció predációs nyomása a földön fészkelő madarak számára komoly veszélyhelyzetet teremtett. A növekvő állomány miatt megkezdődött a faj urbanizációja is. Ez a félénk, gyanakvó, éjszakai életmódú állatfaj beköltözött a lakott területekre. Ma már a települések, főként a városok háborítatlan részein, beépítetlen telkeken, parkokban ipari területeken is megtalálhatóak kotorékai. Ezek a városi rókák alig mutatnak félelmet az emberrel szemben, és kiválóan megélnek a felhalmozott hulladékokon. Az új évtized kezdetén egy másik betegség, a rühesség fellépése miatt átmenetileg csökkent a róka hazai állománya, de a veszettség továbbra sem tűnt el határainkon belül.

Hirdetés

 

Forrás

A rókák veszettséget okozhatnak és egyre több helyen fordulnak elő a kertben. Tudd meg, mit kell tenned ilyenkor

Ha a környékünkön már láttunk rókát, tegyünk pár óvintézkedést. A szemetet, hulladékot lezárt, összecsomózott zsákban helyezzük a gyűjtőbe, amit szintén csukjunk le. A kutya-, és macskaeledelt éjszakára ne hagyjuk kint, és a gyermekeknek tanítsuk meg, hogy még az aranyos kölyök rókákhoz se közeledjenek. Érdemes a kerítés átjárhatatlanságát biztosítani, és ha fennáll a veszély a rókák beköltözésére, akkor a nagyobb udvarokban ajánlott a kotoréknak alkalmas sűrű, eldugott, bozótos részeket kitisztítani. Fontos a házi kedvencek oltásainak beadatása is!

 

Az egyik legjobb megoldás: a macska!

A macska ősellenségnek tekinti a rókákat, éppen ezért elüldözi őket. Csak felnőtt, sokat tapasztalt macskát szabad bevetni róka ellen. A tapasztalatlanabbakat, kisebbeket a róka könnyedén megsebezhet, akár meg is ölhet.


A másik megoldás: a kutya!

Az egyik legjobb kutyafaj erre a célra a Jack Russel. Ez a kutyafajta rókászásra és patkányozásra lett kitenyésztve, hihetetlenül nagy energiatúltengése van, szóval csak akkor vegyünk ilyen kutyust, hogyha ki tudjuk elégíteni vadászkedvét és energiaszükségletét.

 

Fontos tudnivalók!!!!!!


Sem vadászni, sem megfogni nem szabad a kertünkbe tévedt rókát, illetve semmilyen méreggel nem szabad megetetni! Ezek mind törvénybe ütköznek ugyanis! Szóval a legjobb megoldás, hogyha értesítitek a helyi vadőrt, és távolíts el minden szemetet, játékot a kertből.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
402 478
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 997 213
Közösség

Mezõkövesdi Földhivatal

Földhivatal Postacím: 3401. Pf. 29. Cím: Mezõkövesd Egri út 1. 3400 Magyarország ... Tovább

villahegy (csirke)

Az egyszerre felvillázható mennyiségű széna.A hagyományos betakarításkor a száradó... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 239

Átlagos értékelés: 5.0