patkányok itthon, rohamosan terjednek a patkányok itthon, sok patkány itthon, egyre több patkány itthon

hirdetes

Rohamosan terjednek itthon a patkányok, de miért?!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Budapesten és több magyarországi városban az utóbbi időben egyre gyakrabban jelentkező probléma az elszaporodó patkányok jelenléte. De vajon mi vezetett ehhez a helyzethez, és mi a kapcsolat a patkányok és az emberek cselekedetei között? Ebben a cikkben körüljárjuk ennek a megnövekedett patkányproblémának az okait és következményeit.

patkány itthon

Egyre több a patkány itthon

Magyarországon egyre gyakrabban találkozhatunk patkányok jelenlétével, különösen Budapesten. De mi lehet ennek az okozója? Tény, hogy a patkányok terjedése számos tényezőnek tulajdonítható, és egyike ezeknek a tényezőknek az emberek cselekedetei.

Rohamosan terjednek itthon a patkányok, de mi ennek az oka?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ősszel is arra kéri az embereket, hogy ne etessék a vízimadarakat. A vízimadarak etetése ugyanis több problémát is okoz. A hosszú távon egyoldalú, "értéktelen táplálékkal" történő etetés nemcsak megbetegíti a madarakat, hanem szennyezi a környezetet, rossz hatással van a víz minőségére és az elmocsarasodásra.

Az etetett madarak veszítik a természetes túlélési stratégiájukat, ami hosszú távon komoly problémákat okoz. A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, az agressziót, és hajlamosít a fertőző betegségek terjedésére, beleértve az emberre is veszélyes madárinfluenzát.

hirdetes

Az etetett madarak megzavarják a természetes madárpopulációkat, és vonzzák a patkányokat, amelyek szaporodása idén különösen nagy problémát jelent Budapesten. Az etetés következtében a madárlétszám nem csökken ősszel, és az emberek folytatják az etetést, amikor már hidegek a napok, így a madarak nem vonulnak el. A fagyok megérkeztével pedig a vonuló madarak a szegényebb, etetett madarakat látva újra etetik őket, fokozva az etetési ciklust.

Több kárt is okozhat a vízimadarak etetése

hirdetes

Ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a vízimadarak etetése több kárt okoz, mint hasznot hoz. Ehelyett hagyjuk, hogy a madarak természetes módon találják meg táplálékukat, és ne erősítsük meg cselekedeteinkkel az ember-madár konfliktusokat. Az etetőhelyek fenntartott táplálékbázisa közelében több madár kölhet, ami tovább növeli a nyári kéregetők számát és a problémákat. Az etetett madarak természetes túlélési stratégiája helyreálltával pedig a természetes állapotot is visszaállíthatjuk.

Ezért, ha a madarak védelme a célunk, akkor kerüljük az etetésüket, és hagyjuk őket megtalálni a táplálékukat a természetben.
 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

2024-01-10

Hasznos ötletek, javaslatok gazdálkodóknak Dr. Máté Andrástól

Cikksorozatunkban a SZIE Növénytermesztési Tanüzemének volt igazgató, Dr. Máté András oszt meg tippeket gazdálkodóknak. Ez a cikk a vetésekkel kapcsolatos.

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-02-15

Még most is ültethetsz tulipánt, jácintot, és nárciszt tavaszra balkonládába

Bár az olyan hagymás virágokat, mint a jácint, nárcisz, vagy a népszerű tulipán, még ősszel kell elültetni, nekünk van egy trükkünk a tavaszi ültetéshez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kannibalizmus

főként az iparszerű baromfitartásban ismert jelenség, amikor az állatok vérző sebeket... Tovább

orrfolyás

az orr- és melléküregei (—>szaglószerv), a légzacskó, a torok, a gége, valamint a... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés