patkányok itthon, rohamosan terjednek a patkányok itthon, sok patkány itthon, egyre több patkány itthon

Rohamosan terjednek itthon a patkányok, de miért?!

ZH
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Budapesten és több magyarországi városban az utóbbi időben egyre gyakrabban jelentkező probléma az elszaporodó patkányok jelenléte. De vajon mi vezetett ehhez a helyzethez, és mi a kapcsolat a patkányok és az emberek cselekedetei között? Ebben a cikkben körüljárjuk ennek a megnövekedett patkányproblémának az okait és következményeit.

patkány itthon

Egyre több a patkány itthon

Magyarországon egyre gyakrabban találkozhatunk patkányok jelenlétével, különösen Budapesten. De mi lehet ennek az okozója? Tény, hogy a patkányok terjedése számos tényezőnek tulajdonítható, és egyike ezeknek a tényezőknek az emberek cselekedetei.

Rohamosan terjednek itthon a patkányok, de mi ennek az oka?

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) ősszel is arra kéri az embereket, hogy ne etessék a vízimadarakat. A vízimadarak etetése ugyanis több problémát is okoz. A hosszú távon egyoldalú, "értéktelen táplálékkal" történő etetés nemcsak megbetegíti a madarakat, hanem szennyezi a környezetet, rossz hatással van a víz minőségére és az elmocsarasodásra.

Az etetett madarak veszítik a természetes túlélési stratégiájukat, ami hosszú távon komoly problémákat okoz. A mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli vonulási viselkedést, növeli a zsúfoltságot, az agressziót, és hajlamosít a fertőző betegségek terjedésére, beleértve az emberre is veszélyes madárinfluenzát.

Az etetett madarak megzavarják a természetes madárpopulációkat, és vonzzák a patkányokat, amelyek szaporodása idén különösen nagy problémát jelent Budapesten. Az etetés következtében a madárlétszám nem csökken ősszel, és az emberek folytatják az etetést, amikor már hidegek a napok, így a madarak nem vonulnak el. A fagyok megérkeztével pedig a vonuló madarak a szegényebb, etetett madarakat látva újra etetik őket, fokozva az etetési ciklust.

Több kárt is okozhat a vízimadarak etetése

Ezért fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a vízimadarak etetése több kárt okoz, mint hasznot hoz. Ehelyett hagyjuk, hogy a madarak természetes módon találják meg táplálékukat, és ne erősítsük meg cselekedeteinkkel az ember-madár konfliktusokat. Az etetőhelyek fenntartott táplálékbázisa közelében több madár kölhet, ami tovább növeli a nyári kéregetők számát és a problémákat. Az etetett madarak természetes túlélési stratégiája helyreálltával pedig a természetes állapotot is visszaállíthatjuk.

Ezért, ha a madarak védelme a célunk, akkor kerüljük az etetésüket, és hagyjuk őket megtalálni a táplálékukat a természetben.
 
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajkonzisztencia

különböző nedvességtartalomnál tapasztalható fiz. állapotváltozás. Vizsgálatakor 100 g... Tovább

Shakira (Szegedi SC 436)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás idöpontja közepesen korai. A kalászkapelyva... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos állattartás Állattenyésztés dísznövény Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés gyógynövény gyógynövénytermesztés gyümölcs gyümölcstermesztés Házi kert Húsvét Húsvéti programok Karácsony Karácsonyi asztal Karácsonyi díszek kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia növény Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Paradicsom permetezés Talajművelés Tudomány Ünnep virág virágtermesztés webáruház Zöldség Zöldségtermesztés