Rizstermesztési kisokos mindenkinek - így termessz sikeresen rizst

hirdetes

Rizstermesztés a kiskertben – Szakértői útmutató mindenkinek!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Nézzük, mit kell tudni a rizstermesztésről

Átültetés

Amikor az utolsó fagy is elköszönt a tavasz elején, kiültetheted palántáidat a kertbe (nagyjából akkor, amikor a paradicsomokat is kiviszed). Ehhez azért várd meg, hogy a talaj legalább 13°C-osnra melegedjen fel. Ekkorra palántáid nagyjából 13-18 cm-esek kell, hogy legyenek. Számolj vele, hogy szükség lesz egy egyhetes kiszoktatási időre, mielőtt végleg kiültethetnéd őket a kerti talajba. Ehhez minden nap hagyd, hogy egy órával több időt töltsenek kint a napon (az első nap egy órát, második nap két órát, stb. egészen 7 óráig). A kiültetés napján alaposan locsold be azt a területet, ahová rizspalántáid kerülnek majd. A legjobb, ha a talaj sarassá válik, hogy gyökereik könnyebben „megkapaszkodhassanak” a talajban.

hirdetes

Ültetési távolság

Ha emelt ágyásokba ülteted őket, akkor a palánták egymástól 15 cm-re kerüljenek (minden irányban). Hagyományos ágyásokban ennek a felét is elég tartani (7,5 cm) a sorokban, a sorok között azonban 60 cm-t kell hagyni. Mindez többek között azért is fontos, mert a szárazföldi rizst a szél porozza be, ezért ültetéskor ügyelni kell a szellős elhelyezésre.

A szárazságtűrő rizs öntözése

Ugyan nem kell elárasztott ágyásokban tartani őket, a szárazságtűrő rizspalántáknak is szükségük van a rendszeres vízutánpótlásra. Biztosíts nekik heti 2,5-4 cm vizet, hogy nyirkos maradhasson alattuk a talaj. Ha valahol, akkor egy rizskertben segíthet rengeteget egy jó csepegtető öntözőrendszer.

hirdetes

A szárazságtűrő rizs trágyázása

A rizsnek rengeteg tápanyagra van szüksége. A készítmény instrukcióitól függően kéthetente trágyázd palántáidat, hogy megfelelően növekedhessenek.

A szárazságtűrő rizs talajtakarása

A rizspalántákat nagyjából 5 cm-nyi talajtakaróval ajánlott körbevenni, ezzel is javítva a talaj vízmegtartását. Lehetőleg használj organikus takarókat, úgymint szalmát vagy komposztált leveleket. Van még pár dolog, amire oda kell figyelni, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Ez a legjobb idő a növények átültetésére! – Útmutató házi kertészeknek

A növények átültetése nagyszerű módja annak, hogy új életet adjunk kertünknek. De átültettél már egy növényt, és láttad, ahogy meghal? Mindenkivel előfordul!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

További cikkek ebben a témában


előgyomrok betegségei

fontosabb kórképek: 1. Előgyomor egyszerű emésztési zavara: lényege az élőgyomrokban... Tovább

ikerion

egyidejűleg pozitív és negatív töltésű csoportot tartalmazó molekula. Fontos ikerionok az... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés