Rizstermesztési kisokos mindenkinek - így termessz sikeresen rizst

hirdetes

Rizstermesztés a kiskertben – Szakértői útmutató mindenkinek!

Szélesi Ferenc
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Nézzük, mit kell tudni a rizstermesztésről

Átültetés

Amikor az utolsó fagy is elköszönt a tavasz elején, kiültetheted palántáidat a kertbe (nagyjából akkor, amikor a paradicsomokat is kiviszed). Ehhez azért várd meg, hogy a talaj legalább 13°C-osnra melegedjen fel. Ekkorra palántáid nagyjából 13-18 cm-esek kell, hogy legyenek. Számolj vele, hogy szükség lesz egy egyhetes kiszoktatási időre, mielőtt végleg kiültethetnéd őket a kerti talajba. Ehhez minden nap hagyd, hogy egy órával több időt töltsenek kint a napon (az első nap egy órát, második nap két órát, stb. egészen 7 óráig). A kiültetés napján alaposan locsold be azt a területet, ahová rizspalántáid kerülnek majd. A legjobb, ha a talaj sarassá válik, hogy gyökereik könnyebben „megkapaszkodhassanak” a talajban.

hirdetes

Ültetési távolság

Ha emelt ágyásokba ülteted őket, akkor a palánták egymástól 15 cm-re kerüljenek (minden irányban). Hagyományos ágyásokban ennek a felét is elég tartani (7,5 cm) a sorokban, a sorok között azonban 60 cm-t kell hagyni. Mindez többek között azért is fontos, mert a szárazföldi rizst a szél porozza be, ezért ültetéskor ügyelni kell a szellős elhelyezésre.

A szárazságtűrő rizs öntözése

Ugyan nem kell elárasztott ágyásokban tartani őket, a szárazságtűrő rizspalántáknak is szükségük van a rendszeres vízutánpótlásra. Biztosíts nekik heti 2,5-4 cm vizet, hogy nyirkos maradhasson alattuk a talaj. Ha valahol, akkor egy rizskertben segíthet rengeteget egy jó csepegtető öntözőrendszer.

hirdetes

A szárazságtűrő rizs trágyázása

A rizsnek rengeteg tápanyagra van szüksége. A készítmény instrukcióitól függően kéthetente trágyázd palántáidat, hogy megfelelően növekedhessenek.

A szárazságtűrő rizs talajtakarása

A rizspalántákat nagyjából 5 cm-nyi talajtakaróval ajánlott körbevenni, ezzel is javítva a talaj vízmegtartását. Lehetőleg használj organikus takarókat, úgymint szalmát vagy komposztált leveleket. Van még pár dolog, amire oda kell figyelni, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-30

Mit ültessek áprilisban? A legtöbb zöldséget most kell elültetned, de pár gyümölcsöt is!

Milyen zöldségeket kell már áprilisban elültetni? Sorra szedtük neked ebben a cikkben, hogy pontosan milyen zöldségeket, gyümölcsöket ültess áprilisban!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hajtatás

főleg a zöldség- és a dísznöv.-ben alkalmazott eljárás. Célja, hogy a növények kezdeti... Tovább

Gyomirtó Monsoon

Áru és siló kukorica posztemergens gyomirtó szere magról kelő egy- és kétszikű... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert Növénytermesztés