RISKA az információk tárháza

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A RISKA szarvasmarha telepirányítási szolgáltató rendszer felhasználóink tábora 2002-ben tovább nőtt, ezáltal már a magyar tehenészetek közel felében használják a programot vagy a segítségével a készült elemzéseket.

A RISKA szarvasmarha telepirányítási szolgáltató rendszer felhasználóink tábora 2002-ben tovább nőtt, ezáltal már a magyar tehenészetek közel felében használják a programot vagy a segítségével a készült elemzéseket.

A rendszerfejlesztése 1988-ban indult és azóta is folyamatosan tart. A programrendszer egyre bővülő funkciói mindig új lehetőségekkel segítik azokat, akik a magas genetikai értékű tehénállományokról naprakész információt igényelnek a tejtermelésben, a szaporodás biológiában, állategészségügyben stb. A gazdaságossági mutatók éves összesítő táblázatokban vagy havi bontásban mindig lekérhetők.

Külön fontossággal kezeljük a gyógykezelések és a várakozási idők betartásának figyelését, ezáltal is segítve a tejminőség javítását és a HACCP élelmiszerbiztonsági rendszerrel végzendő feladatokat.

Túllépve az egyszerű állat-nyilvántartási funkciókon, a RISKA rendszer már az első verziókban is igyekezett kapcsolatot teremteni minden olyan szervezettel, amely képes volt számítógépes formában küldeni vagy fogadni adatokat. Partnereink számára internetes levelező szerverrel, menüből választható funkcióból segítjük az adatforgalmat a Holstein-fríz Tenyésztők Egyesülete (küllemi bírálat, Holstein Globál Index adatai), az OMMI-OSZA (szarvasmarha ENAR jelentés), az ÁT Kft.( havi ellenőrző fejési és tenyésztési adatok kölcsönös forgalma), a Tejtermék Tanács (kvótajelentés) és a Nyerstej Minősítő Laboratórium (dekádminősítés fogadása ) felé. Fontossá vált az ÁT Kft. tenyésztési adatait a RISKÁval összevető program, amely összehasonlítja a RISKA adatait az országos adatbázisban tároltakkal. Hasonlóan jelentős az ENAR leltár menüpont, mely a RISKA adatokat az ENAR ügyfélszolgálattól lekérhető adatbázissal (az Enar leltárral) hasonlítja össze.

Egyre több gazdaságban van transzponderes egyedi azonosítás, ahol processzoros kommunikációt az ,Afikim a Boumatic DeLaval, a Christensen, a Gascoigne Melotte és a Fullwood rendszereknél használnak. Ezeknek a processzoroknak tenyésztési adatokat ad a RISKA és termelési adatokat kap vissza. Ezáltal a legtökéletesebb, legegyszerűbb és legtöbb információt adó rendszert lehet üzemeltetni, amellyel a tehén-, vagy növendékegyed nyomonkövetése a legnagyobb hatékonysággal lehetséges. A nagyértékű termékenyítő anyag gazdaságos felhasználását segíti a párosítást végző cégek és szakemberek számára a kölcsönös adatforgalmat biztosító modul működése. Egyre többen használják a rokonságelemző modult, amely a párosításhoz mással nem pótolható segítséget nyújt.

Fontos fejlesztés egy MOBA mérleges etetőkocsi szoftverje és a RISKA közötti kapcsolat kiépítése, mellyel a RISKA-ban tárolt termelési csoport létszámadatai azonnal megjelennek a partner program adatai között, ha a RISKA -ban változást rögzítettek.

Fontosnak tartjuk, hogy programunk jelentősen segítse a takarmányozási rendszereket, kész elemzési lehetőséget biztosítva táblázatos formában, változtatható paraméterek-kel, a próbafejésekből vagy a napi fejőrendszer tej, zsír%, fehérje%, tejcukor%, karbamid szint kondíció pontszám adatokból, vagy adatot adva Exceles grafikonos elemzésekhez.

Ez a nyitottság segíti a RISKA terjedését, hisz az általa gyűjtött adatok a legkülönbözőbb szintekre jutnak el. A széleskörű elterjedtség haszna nemcsak a felhasználók saját telepén érezhető, hanem idegen telepekkel történő kapcsolatfelvételkor is. Tenyészállat vásárláskor ma már természetes dolog, hogy vemhes üszőt vásárló tenyésztő az állatok szállításakor az eladó RISKA programjából leválogatott egyedek adatait mágneslemezen viszi haza, vagy azokat Interneten átvéve saját telepén, a saját RISKÁ-jába másolva folytatja munkáját.

Legjobban az a tény bizonyítja a programrendszer széleskörű alkalmazhatóságát, hogy az üzemeltetők között az egy és több telepes, a több ezer, valamint a 40-150 tehenes családi farm is megtalálható.

Fejlesztőmunkánkat jelentősen segíti, hogy a készítők maguk is gyakorlott állattenyésztési szakemberek, akik szintén rendszeres programhasználók. A RISKA sajátos arculatához a programmal dolgozó partnereink maguk is hozzájárulnak ötleteikkel, tapasztalataikkal. Fontos fóruma az információk cseréjének a RISKA tanfolyam (2002 májusában volt a tizenhatodik) ahol a felhasználók, a fejlesztők és a szaktanácsadók három napon keresztül cserélnek tapasztalatot és közösen jelölikki a fejlesztés irányait.

A RISKA fejlődése követi a reális igényeket, amit az új Windowsos programcsomag a WinRiska is jól példáz. A fejlesztőcsapat nem feledkezik meg a juhtartó gazdákról sem. Számukra fejlesztjük az 1999 óta létező BARISKA juh telepirányítási rendszert.

Újdonság a BOVIVET állategészségügyi program és a RISKA kapcsolata és együttműködése.

A BOVIVET a Riska telepirányítási program termelési adataira és az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. mikrobiológiai vizsgálati eredményeire támaszkodva segíti a tehenészetekben dolgozó állatorvosokat a gyors és megalapozott döntések meghozatalában, az adminisztráció idejének minimálisra csökkentésében. A program alkalmas az istállóban kézi adatgyűjtőre (un. „workabout”-ra) vitt adatok átvételére és automatikus feldolgozására is. Egy képernyőn tekinthető meg az általános adatok, az ellenőrző fejés, a tejházi adatok valamint az érintett egyed kezeléseinek kronológiai sorrendje. Lehetőség van a kezelések gyors áttekintésére és állategészségügyi kartonok nyomtatására.

Újdonságnak számít az állományszintű tőgyegészségügyi állapot kiértékelése, valamint az elektronikus adatforgalom a telep és a mikrobiológiai diagnosztikai, valamint rezisztencia vizsgálatot végző laboratórium között. A vizsgálat eredménye elektronikus úton kerül vissza a telepre és az adatok automatikusan beépülnek a vizsgált egyed azonosítója mellé. Az eredmények birtokában a BOVIVET-ben lehetőség van akár Staphylococcus aureus ürítés szerinti leválogatásra is.

Célunk továbbra is a telepek, gazdaságok versenyképességének segítése, a kiváló minőségű termék elállításába fektetett munka során! (x)

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

javított földút

a földutak használhatóságának javítására a talajtípustól függően kialakított tartósabb... Tovább

19/2007. (III. 29.) FVM rendelet

a Magyar Élelmiszerkönyv közösségi elõírások átvételét megvalósító kötelezõ... Tovább

Tovább a lexikonra