A ribiszke köszméte termése nagyon finom!

hirdetes

Így nevelj te magad is ribiszke köszmétét

NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A ribiszke köszméte a fekete ribiszke és a köszméte keresztezése. Nagy, strapabíró lombhullató cserjét alkot, amely késő tavasszal kis lila virágokat hoz, majd júniusban vöröses-fekete bogyók teremnek rajta, amik gazdagabb, édesebb ízűek, mint a fent említett társaiknak. habár a ribiszke köszméte más gyümölcsökhöz képest meglehetősen fanyar, azonban elég édes ahhoz, hogy fogyasztható legyen salátákba, müzlibe és desszertekbe. 

Ribiszke köszméte

Hogyan ültessünk ribiszke köszmétét?

Ültessük a ribiszke köszmétét késő ősszel vagy tavasszal. Függetlenül attól, hogy a növény csupasz gyökerű vagy cserepes termesztésű, ássunk egy lyukat, amely kétszer akkora átmérőjű, mint a gyökérgolyó maga és elég mély, hogy a növény alján lévő talaj körülbelül 5 cm-rel alacsonyabb legyen, mint a környező talaj. Töltsük ki a lyukat, szilárdítsuk meg jól a növényt, és alaposan öntözzük meg. Ha egynél több ribiszke köszmétét ültetsz, helyezd el őket 1,5 m távolságra egymástól úgy, hogy a sorok között 1,8 m távolság legyen. Ha tavaszi ültetésre kerül sor, akkor azonnal fedjük be trágyával.

Milyen helyen termesszük ribiszke köszmétét?

A ribiszke köszméte egy erőteljes, lombhullató cserje, akár 2 m magasra és 2 m szélesre is megnőhet, ezért válasszunk olyan termőhelyet neki, ahol nem árnyékolja be a többi gyümölcsbokrot. Ha kevés helyünk van, akkor tegyük falhoz vagy kerítéshez. A legjobb termés érdekében a ribiszke köszméte dús, nedvességmegtartó (de nem bő vízzel átitatott) talajban érzi jól magát, ahol sok napfény éri, de még félárnyékban is – a nap felét napsütésben – jó termést hoz.

hirdetes

Így gondozzuk a ribiszke köszmétét

hirdetes

A növény tövét tartsuk gyommentesen, fedjük be minden tavasszal jól korhadt trágyával, télen pedig metsszük meg. Áprilisban és májusban teremnek a kis lila virágok, középen fehér színnel. Hidegebb hónapokban használjunk gyapjút, hogy megvédje a virágokat a késői fagyoktól. A virágokat a kezdetben egresnek tűnő gyümölcs váltja fel, amely később megduzzad és elsötétedik, teljesen éretten lilás-fekete színűvé válik, és akár 1 cm átmérőjű is lehet. Ahogy a bogyók sötétednek, a madarakat is el kezdik érdekelni ezek a termések, úgy tarthatjuk vissza őket a gyümölcs elvételétől, hogy fényvisszaverő szalagot vagy régi CD-ket akasztunk az ágakra, vagy hálót használunk, így megakadályozzuk, hogy bejussanak a cserjébe – ügyeljünk arra, hogy hálót használunk, akkor biztonságosan mérjük le, nehogy sokkal nagyobb legyen, mint maga a bokor, mert a sündisznók könnyen beleakadhatnak. 

A ribiszke köszmétét metsszük meg télen

Metsszük meg a ribiszke köszmétét télen, amikor nyugalmi állapotban van. Először vágjunk le minden elhalt, sérült vagy beteg szárat.  A nyitott keret elősegíti a jobb termést, ezért a legjobb, ha felére csökkentjük a szárak számát. Távolítsunk el minden alacsony oldalhajtást, ha pedig van helyed, gyűjtsd össze az összes lemetszett ágat, és építs egy elhalt sövényt, amely nagyszerű élőhelyet biztosít a rovarok, kétéltűek és kisemlősök számára.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

sebgyógyulás

a ->sebzéskor keletkező szövetsérülést, ill. -hiányt a szervezet regenerációval... Tovább

angolperje (kurtaperje, Lolium perenne L.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó, sűrű —>gyepet alkotó évelő aljfű... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés