Ezek a legjobb betegségeknek ellenálló növények

hirdetes

Betegségeknek ellenálló növények a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész

Bizony, léteznek betegségeknek ellenálló, úgynevezett rezisztens növények. Mit érdemes tudni róluk, helyük van a kertben vagy nincs? Mostani cikkem erről fog szólni, gyertek velem és tudjatok meg mindent a betegségeknek ellenálló növényekről! 

Ismerjétek meg a betegségeknek ellenálló növényeket

Az organikus kertészkedésről szóló cikkek többségében gyakran olvashatod, hogy érdemes „betegségeknek ellenálló” növényfajtákat ültetned kertedbe, különösen ha otthonod környékén gyakran okoznak problémák a különféle növénybetegségek.

De mit is jelent pontosan, hogy egy növény ellenáll a betegségeknek? Hogyan értük el az idők során, hogy ilyen növényeket is ültethessünk kertünkbe? Ezekre és hasonló fontos kérdésekre szeretnénk választ adni alábbi cikkünkben! Mielőtt azonban belekezdenénk, megjegyeznénk, hogy érdemes alaposan utánajárnod, hogy otthonodra milyen betegségek és fenyegetések jellemzők, hogy minél kevesebb vegyszer használatával gondozhasd kertedet!

A betegség-ellenállás korlátai

hirdetes

Fontos már az elején leszögezni, hogy a betegségnek ellenálló (más szóval „rezisztens”) növények nem immunisak a fertőzésekre. Ezek a növények ugyan úgy megbetegedhetnek, mint a kevésbé ellenálló fajták, csak bizonyos betegségek kevésbé terhelik meg őket.

Gondoznod kell őket

Növényeid betegségrezisztenciája attól is függ majd, hogy jó gondjukat viseled-e, és megfelelő körülmények között termeszted-e őket. Hasonló a helyzet, mint az embereknél: lehet, hogy valakinek a szervezete ellenáll egy bizonyos betegségnek, de ha nem alszik eleget és nem táplálkozik rendesen, akkor immunrendszere nem lesz képes megvédeni őt.

Ha tehát egy növényről azt olvasod, hogy ellenáll egy vagy több betegségnek, akkor az azt jelenti, hogy ha megfelelő, egészséges körülmények között nevelik, akkor kevésbé valószínű, hogy adott betegségek tüneteit mutatja majd. Ha tehát elhanyagolod növényeidet, akkor rezisztenciájuk is meggyengül majd.

hirdetes

Rezisztens növényeid egészségének biztosításához pontosan úgy kell bánnod velük, mint kevésbé ellenálló társaikkal: komposzttal és/vagy trágyával kell táplálnod őket; oda kell figyelned az öntözésükre, a vetésforgóra, és a gyomlálásra. Továbbá megfelelő szellőzést is biztosítanod kell nekik. Ezzel még közel sincs vége, a következő oldalon további részletek várnak, érdemes lapozni egyet! 

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-11

Négylevelű lóhere és szerencsehere – melyik hoz szerencsét és miért?

Miért hisznek az emberek abban, hogy a négylevelű lóhere szerencsét hoz? Mostani cikkünkből tudj meg a négylevelű lóheréről, illetve a szerencseheréről mindent.

2021-05-09

Egzotikus szobanövények – ismerd meg Te is a szerencsebambuszt

A szerencsebambusz közkedvelt növény, aki hisz a feng shui hatásában, tudja, hogy nem csak rá de környezetére is szerencsét fog hozni. Ismerd meg most őt Te is!

2021-05-08

Bemutatkozik a zöldike – ismerjétek meg ezt a csüngő. csíkos növényt

Ez a kedves, csíkokkal mintázott növény kezdő kertészeknek is tökéletes, nincsenek nagy igényei, rendkívül kedvelt szobanövény. Ismerjétek meg most Ti is!

2021-05-07

Finom megjelenésű szobanövény – ismerd meg a párnafüvet!

A párnafű kedvelt szobanövényünk, apró zöld leveleivel, melyek szőnyeget képeznek, s melyek a kaspó szélén futnak lefelé. Most ismerd meg a párnafüvet Te is!

2021-05-26

Kertészkedj az egyik legegyszerűbb módon – legyen szuper palackkerted!

A palackkertek vagy floráriumok, valamint terráriumok napjainkban egyre népszerűbbek, ráadásul gondozásuk is egyszerű – se locsolás, se bonyodalmak.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában


előhajtatott burgonya

a burgonya 1—2 héttel korábban betakarítható, ha a vetőgumót kiültetés előtt... Tovább

karbamid típusú gyomirtó szerek

nagy adagban totális hatású gyomirtó szerként is felhasználhatók, de elterjedtebb a kisebb... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés