Ezek a legjobb betegségeknek ellenálló növények

Betegségeknek ellenálló növények a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Bizony, léteznek betegségeknek ellenálló, úgynevezett rezisztens növények. Mit érdemes tudni róluk, helyük van a kertben vagy nincs? Mostani cikkem erről fog szólni, gyertek velem és tudjatok meg mindent a betegségeknek ellenálló növényekről! 

Ismerjétek meg a betegségeknek ellenálló növényeket

Az organikus kertészkedésről szóló cikkek többségében gyakran olvashatod, hogy érdemes „betegségeknek ellenálló” növényfajtákat ültetned kertedbe, különösen ha otthonod környékén gyakran okoznak problémák a különféle növénybetegségek.

De mit is jelent pontosan, hogy egy növény ellenáll a betegségeknek? Hogyan értük el az idők során, hogy ilyen növényeket is ültethessünk kertünkbe? Ezekre és hasonló fontos kérdésekre szeretnénk választ adni alábbi cikkünkben! Mielőtt azonban belekezdenénk, megjegyeznénk, hogy érdemes alaposan utánajárnod, hogy otthonodra milyen betegségek és fenyegetések jellemzők, hogy minél kevesebb vegyszer használatával gondozhasd kertedet!

A betegség-ellenállás korlátai

Fontos már az elején leszögezni, hogy a betegségnek ellenálló (más szóval „rezisztens”) növények nem immunisak a fertőzésekre. Ezek a növények ugyan úgy megbetegedhetnek, mint a kevésbé ellenálló fajták, csak bizonyos betegségek kevésbé terhelik meg őket.

Gondoznod kell őket

Növényeid betegségrezisztenciája attól is függ majd, hogy jó gondjukat viseled-e, és megfelelő körülmények között termeszted-e őket. Hasonló a helyzet, mint az embereknél: lehet, hogy valakinek a szervezete ellenáll egy bizonyos betegségnek, de ha nem alszik eleget és nem táplálkozik rendesen, akkor immunrendszere nem lesz képes megvédeni őt.

Ha tehát egy növényről azt olvasod, hogy ellenáll egy vagy több betegségnek, akkor az azt jelenti, hogy ha megfelelő, egészséges körülmények között nevelik, akkor kevésbé valószínű, hogy adott betegségek tüneteit mutatja majd. Ha tehát elhanyagolod növényeidet, akkor rezisztenciájuk is meggyengül majd.

Rezisztens növényeid egészségének biztosításához pontosan úgy kell bánnod velük, mint kevésbé ellenálló társaikkal: komposzttal és/vagy trágyával kell táplálnod őket; oda kell figyelned az öntözésükre, a vetésforgóra, és a gyomlálásra. Továbbá megfelelő szellőzést is biztosítanod kell nekik. Ezzel még közel sincs vége, a következő oldalon további részletek várnak, érdemes lapozni egyet! 

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-18

5+1 legszebb növény az erkélyedre, ami egész nyáron virágozni fog

5+1 legszebb növény az erkélyedre, amik egész nyáron virágozni fognak! Telepítsd be virággal az erkélyed, és élvezd a nyarat a színes virágok pompájában!

2024-05-17

Töltsd meg színekkel a kerted- kiváló növények júniusra!

Töltsd meg színekkel a kertedet! Cikkünk segít abban, hogy te is megtaláld a megfelelő növényeket kertedben, amiket még júniusban sem késő elültetned.

2024-05-17

Júniusi kertészkedés: Tippek mit érdemes ültetni nyáron!

Tippek és ötletek, hogy a te kerted is pompázzon egész nyáron. Cikkünkben megmutatjuk, milyen növényeket érdemes ültetni júniusban a gyönyörű nyári kertért!

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

egységrakomány

több azonos — esetleg eltérő — termékféleség (doboz, zsák stb.) meghatározott... Tovább

Gombaölo Melody Compact 49 WG

Gombaölő permetező szer szőlőperonoszpóra, hagymaperonoszpóra és burgonya fitoftóra... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés