Ezek a legjobb betegségeknek ellenálló növények

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Betegségeknek ellenálló növények a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész

Bizony, léteznek betegségeknek ellenálló, úgynevezett rezisztens növények. Mit érdemes tudni róluk, helyük van a kertben vagy nincs? Mostani cikkem erről fog szólni, gyertek velem és tudjatok meg mindent a betegségeknek ellenálló növényekről! 

Ismerjétek meg a betegségeknek ellenálló növényeket

Az organikus kertészkedésről szóló cikkek többségében gyakran olvashatod, hogy érdemes „betegségeknek ellenálló” növényfajtákat ültetned kertedbe, különösen ha otthonod környékén gyakran okoznak problémák a különféle növénybetegségek.

De mit is jelent pontosan, hogy egy növény ellenáll a betegségeknek? Hogyan értük el az idők során, hogy ilyen növényeket is ültethessünk kertünkbe? Ezekre és hasonló fontos kérdésekre szeretnénk választ adni alábbi cikkünkben! Mielőtt azonban belekezdenénk, megjegyeznénk, hogy érdemes alaposan utánajárnod, hogy otthonodra milyen betegségek és fenyegetések jellemzők, hogy minél kevesebb vegyszer használatával gondozhasd kertedet!

A betegség-ellenállás korlátai

hirdetes

Fontos már az elején leszögezni, hogy a betegségnek ellenálló (más szóval „rezisztens”) növények nem immunisak a fertőzésekre. Ezek a növények ugyan úgy megbetegedhetnek, mint a kevésbé ellenálló fajták, csak bizonyos betegségek kevésbé terhelik meg őket.

Gondoznod kell őket

Növényeid betegségrezisztenciája attól is függ majd, hogy jó gondjukat viseled-e, és megfelelő körülmények között termeszted-e őket. Hasonló a helyzet, mint az embereknél: lehet, hogy valakinek a szervezete ellenáll egy bizonyos betegségnek, de ha nem alszik eleget és nem táplálkozik rendesen, akkor immunrendszere nem lesz képes megvédeni őt.

Ha tehát egy növényről azt olvasod, hogy ellenáll egy vagy több betegségnek, akkor az azt jelenti, hogy ha megfelelő, egészséges körülmények között nevelik, akkor kevésbé valószínű, hogy adott betegségek tüneteit mutatja majd. Ha tehát elhanyagolod növényeidet, akkor rezisztenciájuk is meggyengül majd.

hirdetes

Rezisztens növényeid egészségének biztosításához pontosan úgy kell bánnod velük, mint kevésbé ellenálló társaikkal: komposzttal és/vagy trágyával kell táplálnod őket; oda kell figyelned az öntözésükre, a vetésforgóra, és a gyomlálásra. Továbbá megfelelő szellőzést is biztosítanod kell nekik. Ezzel még közel sincs vége, a következő oldalon további részletek várnak, érdemes lapozni egyet! 

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-09-29

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

A kék mézbogyó egy csodálatosan szép különlegesség, mindenkinek a kertjét képes feldobni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kék mézbogyó termesztéséről, gondozásáról!

2020-10-18

Fantasztikus előnyökkel jár az őszi előültetés – Szakértői tanácsok

Az őszi előültetésnek számtalan előnye van, mostani cikkemben elmondok mindent nektek az őszi előültetésről, tartsatok velem mindenképp!

2020-09-25

Szuper tippek a fűszernövények hatékony szárításához

A fűszernövények szárítása, nézzük, mi szükséges a fűszernövények szárításához. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a fűszernövények szárításáról.

2020-09-28

Ötujjas ginzeng, a halhatatlanság növénye

Az öttujas ginzenget fogom most bemutatni nektek, cikkemben minden kiderül az ötujjas ginzeng fantasztikus hatásairól, valamint az ötujjas ginzeng termesztéséről!

2020-09-09

Közeleg az ősz, ültessük át a szobanövényeket!

Ültesd át te is a szobanövényeket, ennek a legjobb időpontja most van, az őszi hónapokat ideálisak az átültetésre, most elmondjuk, hogyan kezdj hozzá!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


heteroméria

a különböző, nem allél gének ellentétes hatása egy tulajdonság kialakításában. (gén-kölcsönhatás) Tovább

önbeálló kerék

függőleges csapágyú tengelyen forgó, ált. támasztókerék, amely vízszintes síkban... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés