Ezek a legjobb betegségeknek ellenálló növények

hirdetes

Betegségeknek ellenálló növények a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.

Bizony, léteznek betegségeknek ellenálló, úgynevezett rezisztens növények. Mit érdemes tudni róluk, helyük van a kertben vagy nincs? Mostani cikkem erről fog szólni, gyertek velem és tudjatok meg mindent a betegségeknek ellenálló növényekről! 

Ismerjétek meg a betegségeknek ellenálló növényeket

Az organikus kertészkedésről szóló cikkek többségében gyakran olvashatod, hogy érdemes „betegségeknek ellenálló” növényfajtákat ültetned kertedbe, különösen ha otthonod környékén gyakran okoznak problémák a különféle növénybetegségek.

De mit is jelent pontosan, hogy egy növény ellenáll a betegségeknek? Hogyan értük el az idők során, hogy ilyen növényeket is ültethessünk kertünkbe? Ezekre és hasonló fontos kérdésekre szeretnénk választ adni alábbi cikkünkben! Mielőtt azonban belekezdenénk, megjegyeznénk, hogy érdemes alaposan utánajárnod, hogy otthonodra milyen betegségek és fenyegetések jellemzők, hogy minél kevesebb vegyszer használatával gondozhasd kertedet!

A betegség-ellenállás korlátai

hirdetes

Fontos már az elején leszögezni, hogy a betegségnek ellenálló (más szóval „rezisztens”) növények nem immunisak a fertőzésekre. Ezek a növények ugyan úgy megbetegedhetnek, mint a kevésbé ellenálló fajták, csak bizonyos betegségek kevésbé terhelik meg őket.

Gondoznod kell őket

Növényeid betegségrezisztenciája attól is függ majd, hogy jó gondjukat viseled-e, és megfelelő körülmények között termeszted-e őket. Hasonló a helyzet, mint az embereknél: lehet, hogy valakinek a szervezete ellenáll egy bizonyos betegségnek, de ha nem alszik eleget és nem táplálkozik rendesen, akkor immunrendszere nem lesz képes megvédeni őt.

Ha tehát egy növényről azt olvasod, hogy ellenáll egy vagy több betegségnek, akkor az azt jelenti, hogy ha megfelelő, egészséges körülmények között nevelik, akkor kevésbé valószínű, hogy adott betegségek tüneteit mutatja majd. Ha tehát elhanyagolod növényeidet, akkor rezisztenciájuk is meggyengül majd.

hirdetes

Rezisztens növényeid egészségének biztosításához pontosan úgy kell bánnod velük, mint kevésbé ellenálló társaikkal: komposzttal és/vagy trágyával kell táplálnod őket; oda kell figyelned az öntözésükre, a vetésforgóra, és a gyomlálásra. Továbbá megfelelő szellőzést is biztosítanod kell nekik. Ezzel még közel sincs vége, a következő oldalon további részletek várnak, érdemes lapozni egyet! 

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-30

Legyen Neked is gyönyörű beporzó-kerted!

Szeretnél gyönyörű lepkéket és egyéb hasznos rovarokat csalogatni a kertedbe? Hozz létre beporzókertet őshonos növényekből és teremts otthont a beporzóknak!

2022-06-30

A 10 leggyakoribb paradicsombetegség

Semmi sem hasonlítható a frissen szedett paradicsom ízéhez. Akármilyen gyakran is ápoljuk azonban növényeinket, néha egy-egy betegség megtámadja a kertünket.

2022-06-30

Komposztálás kávézaccal

Minden nap legalább kétszer főzöl kávét, vagy van a közeledben egy jófej kávézós, aki neked adja a használt zaccot? Superértékes tápanyag lehet a kertedben!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-30

10 szobanövény, amely segít megküzdeni a magas páratartalommal

Fullasztóan meleg, párás az idő a lakásodban? Ezek a növények igazán szeretnének nálad lakni és megszabadítani a párától, hiszen nekik éltető táplálék!

2022-02-17

A csodálatos csicseriboróból: a tökéletes hummusz recept, 4 ízesítésben

Az alábbiakban eláruljuk, hogy hogy készül a tökéletes „alap hummusz”, és hogy hogyan teheted még érdekesebbé 3 extra variációval! Íme a tökéletes humusz receptje.

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

További cikkek ebben a témában


Rovarölo Basudin 5 G

Jól ismert talajfertőtlenítő szer pajorok, drótférgek és egyéb talajlakó kártevők... Tovább

kapilláris vízemelés

a talaj hajszálcsöveiben végbemenő emelkedő vízmozgás, aminek következtében a talajvíz... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés