Ezek a legjobb betegségeknek ellenálló növények

hirdetes

Betegségeknek ellenálló növények a kertben

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Bizony, léteznek betegségeknek ellenálló, úgynevezett rezisztens növények. Mit érdemes tudni róluk, helyük van a kertben vagy nincs? Mostani cikkem erről fog szólni, gyertek velem és tudjatok meg mindent a betegségeknek ellenálló növényekről! 

Ismerjétek meg a betegségeknek ellenálló növényeket

Az organikus kertészkedésről szóló cikkek többségében gyakran olvashatod, hogy érdemes „betegségeknek ellenálló” növényfajtákat ültetned kertedbe, különösen ha otthonod környékén gyakran okoznak problémák a különféle növénybetegségek.

De mit is jelent pontosan, hogy egy növény ellenáll a betegségeknek? Hogyan értük el az idők során, hogy ilyen növényeket is ültethessünk kertünkbe? Ezekre és hasonló fontos kérdésekre szeretnénk választ adni alábbi cikkünkben! Mielőtt azonban belekezdenénk, megjegyeznénk, hogy érdemes alaposan utánajárnod, hogy otthonodra milyen betegségek és fenyegetések jellemzők, hogy minél kevesebb vegyszer használatával gondozhasd kertedet!

A betegség-ellenállás korlátai

hirdetes

Fontos már az elején leszögezni, hogy a betegségnek ellenálló (más szóval „rezisztens”) növények nem immunisak a fertőzésekre. Ezek a növények ugyan úgy megbetegedhetnek, mint a kevésbé ellenálló fajták, csak bizonyos betegségek kevésbé terhelik meg őket.

Gondoznod kell őket

Növényeid betegségrezisztenciája attól is függ majd, hogy jó gondjukat viseled-e, és megfelelő körülmények között termeszted-e őket. Hasonló a helyzet, mint az embereknél: lehet, hogy valakinek a szervezete ellenáll egy bizonyos betegségnek, de ha nem alszik eleget és nem táplálkozik rendesen, akkor immunrendszere nem lesz képes megvédeni őt.

Ha tehát egy növényről azt olvasod, hogy ellenáll egy vagy több betegségnek, akkor az azt jelenti, hogy ha megfelelő, egészséges körülmények között nevelik, akkor kevésbé valószínű, hogy adott betegségek tüneteit mutatja majd. Ha tehát elhanyagolod növényeidet, akkor rezisztenciájuk is meggyengül majd.

hirdetes

Rezisztens növényeid egészségének biztosításához pontosan úgy kell bánnod velük, mint kevésbé ellenálló társaikkal: komposzttal és/vagy trágyával kell táplálnod őket; oda kell figyelned az öntözésükre, a vetésforgóra, és a gyomlálásra. Továbbá megfelelő szellőzést is biztosítanod kell nekik. Ezzel még közel sincs vége, a következő oldalon további részletek várnak, érdemes lapozni egyet! 

Hans Braxmeier képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2023-01-23

Ez a szobanövények leggyakoribb betegsége- Így vedd észre és kezeld hatékonyan!

A gyökérrothadás, vagy szárrothadás a szobanövények egyik leggyakoribb betegsége, ami kezdetben észrevétlenül is felléphet. Hogyan vedd észre, és hogyan kezeld?

2023-01-20

Egy üres borosüveg segítségével locsolhatod a növényeidet, amíg távol vagy

Biztosan veled is előfordult már, hogy távol voltál , és egy-két locsolás kimaradt a növényeidnek, egy borosüveg segítségével könnyen orvosolható ez a probléma.

2023-01-18

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

A gombatermesztés egyszerű és kifizetődő lehet, különösen a gombatermesztő készletek használatával. Ismerd meg, hogyan termeszthetsz saját gombát otthonodban!

2023-01-26

DIY virágföld: 6 házi készítésű virágföldkeverék recept

Könnyen tudsz te magad is DIY, azaz házi készítésű virágföldet gyártani otthon és még olcsóbban is meg fogod úszni: kövesd a leírásainkat és tippjeinket!

2022-03-08

A tavasz hírnökei – 4 tavaszköszöntő virág kertünkben

Ki ne várná, hogy a zord időjárásnak búcsút intsen? A tavasz beköszöntével egyre több virág bújik elő a földből. De milyen növények jelzik a tavasz elérkeztét?

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vadföld (nyers föld)

a hirtelen mélyítő szántással a termőréteg alól a felszínre hozott tevéketlen altalaj.... Tovább

csukafogazat

fejlődési rendellenesség; a felső metszőfogakat hordozó csontok túlságosan rövidre v. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés