Réti here tudnivalók - miért érdemes termesztened, gyűjtened, milyen előnyei vannak

hirdetes

Ezért érdemes réti herét gyűjteni (vagy termeszteni)

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Hasznos tudnivalók a réti heréről

Megannyi pozitív egészségügyi hatása és magas tápanyagtartalma miatt a réti here egy hihetetlenül sokoldalú gyógynövény, amiből érdemes mindenkinek tartania egy keveset otthon. A réti here beszerzésének két módja van: az egyik opció saját magadnak megtermelni, a másik pedig rendszeres gyűjtőtúrákra indulni a környéken.

A réti here termesztése házilag

A réti herének jó vízelvezetésű, lehetőleg enyhén savas (pH: 6,0-6,5) talajra van szüksége hogy a lehető legtöbb termést hozza. Szüksége van továbbá némi káliumra és foszforra is, amelyeket a talajból vesz majd fel. Érdemes olyan helyre ültetni, amelyet egész nap ér a napfény, habár részleges árnyékban is képes növekedni. A magvakat nagyjából 60mm mélyre érdemes ültetni, de nem mélyebbre, különben a csírák képtelenek lesznek kibújni a talajból.

hirdetes

Ültetés után öntözd át a talajt alaposan (de vigyázz, nehogy kimosd a magvakat). Ügyelj az ágyások tisztán tartására, más szóval rendszeresen távolítsd el a gyomot a herék közül. A megerősödött réti herék magabiztos növekedésbe kezdenek, és kevesebb napfény és vízutánpótlás mellett is képesek megélni. Amennyiben megfelelő körülmények között teremhetnek, évente akár három alkalommal is szüretelheted őket.

hirdetes

A réti here begyűjtése

Ha valamilyen oknál fogva nem szeretnél vagy nincs lehetőséged otthon termeszteni, akkor ragadj vödröt, és irány a „vadon”. A réti here kénye-kedve szerint több helyen is képes megteremni (még a sarkkörök mentén is találkozhatunk vele). Ha sikerül találni néhányat, akkor gyökerestől távolítsd el őket. Sokan „túlélő növényekként” emlegetik a réti heréket, nem csak tápértékük, hanem kellemes ízük miatt is. A barna virágokat hagyd békén – a frissekre lesz szükséged. Ezek színe általában rózsaszín, vörös, vagy fehér (a legtöbben szerint az utóbbinak van a legjobb íze).

A réti here felhasználása

Akárhogy is jutottál hozzá réti heréidhez, ezeket aztán házi orvosságok, tea vagy egyéb ételek készítéséhez is felhasználhatod, például a szirmokat egy salátán szétszórva. A tea készítéséhez először szárítsd ki a leveleket!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-07-29

Nyárvégi teendők a kertben

Akárhogy is, kertednek augusztusban is szüksége van az odafigyelésedre. Íme a legfontosabb nyárvégi teendők a kertben! Mutatjuk mit csinálj, és milyen sorrendben!

2022-07-26

Így használd fel az extra uborkákat

Az uborka savanyítása, kovászos uborka készítése remek ötlet a tartósításra, de más módja is van az uborka felhasználásának. Ízletes alapanyag főzéshez is!

2022-07-31

Minden, amit a hortenzia neveléséről tudni érdemes

Ha nem virágoznak a hortenziáid, vagy csak néhol szárad a lebvelük, nem reménytelen a helyzet. Még Neked is lehetnek gyönyörű hortenziáid! Mutatjuk, hogyan!

További cikkek ebben a témában


takarmány-előtároló

a ->stabil takarmányozóval felszerelt istállókban a takarmány tárolására szolgáló, ált.... Tovább

hasznos élettartam

az ->évelő növényeknek az az élettartama, amely alatt a termőképességük még nem csökken jelentősen. Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés Házi kert kert Növénytermesztés