Már virágzik a Repce!

Már virágzik a Repce!

Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Az őszi káposztarepce vetésterülete 254 ezer hektár volt 2011 decemberében, ami alig marad el az előző év vetésterületétől, viszont az igen aszályos 2011. évnek köszönhetően az őszi káposztarepce vetésterülete ősszel még körülbelül 272 ezer ha volt, mely a kitárcsázások következtében kb. 18 ezer ha-ral csökkent. Tehát elmondható 2011/2012-es gazdasági évben a repceállományok állapota meglehetősen gyenge, valamint eltérő képet mutat.

Az elmúlt évben igen nehéz feltételekkel, nem egyszer kritikus körülményekkel kellett a gazdáknak szembesülni, hogy az őszi vetések a talajba kerüljenek, illetve átvészeljék a telet. A 2011-es év az aszály/szárazság szempontjából volt kiemelkedő, hiszen a megfigyelések kezdete óta a legszárazabb év volt. Országos átlagban alig 400 mm csapadék hullott.

 

Az augusztus közepével kezdődő és november végéig tartó csapadékmentes és meleg időjárás egybeesett az őszi vetések idejével. Az őszi káposztarepce nagy része kimondottan száraz és rosszul előkészített talajba került, így a vetési időszak a szokotthoz képest időben elhúzódott. Ebből következően a 272 ezer hektár elvetett őszi káposztarepcéből több mint 100 ezer hektár kelt hiányosan, valamint még az ősz folyamán mintegy 18 ezer hektár kitárcsázásra is került.

 

Szóval elmondhatjuk, hogy összességében nem volt ígéretes már ősszel sem a repce helyzete, így ilyen ősz és tél után, még jobban oda kell figyelni a 272 ezer hektár őszi vetésterületből megmaradt 164 ezer hektár repcére!

 

Jellemzően az első fejtrágyázással, majd a másodikkal is nitrogén műtrágya hatóanyagról kellett gondoskodni amennyiben a csapadékviszonyok megfelelően alakultak. Az első komoly növényvédelmi beavatkozás pedig a tavaszi rovarok (szárormányosok) elleni rovarölő szeres védekezés volt március közepén, mellyel egy menetben különböző lombtrágyák kijuttatásának is itt volt az ideje, hogy levélen keresztül is gyorsan felvehető –mezo és mikroelem tartalmú tápanyagokat adjunk az aszálytól és téltől meggyötört növényeknek.

 

Természetesen a jó gazda ismét ad Bór és egyéb mikró és mezo elemet tartalmazó lombtrágyát, még a virágzás elején és a teljes virágzásban is!És ezzel nincs vége, kell a csapadék, hogy oldalhajtásokat is ki tudják nevelni a növények. Amelyik tábla ebben részesül, annak még van esélye egy jobb hozamra. Természetesen még sok idő van a betakarításig, gondosan meg kell tervezni a lehető legbiztonságosabb és leggazdaságosabb betakarítási előkészületeket.

 

Az idei repcetermés jövedelmezőségének tekintetében nagy reményeket leginkább csak a jó csapadék ellátású, valamint a télen hótakaróval borított területekről várhatunk.A kőolaj árának folyamatos emelkedésével párhuzamosan emelkedik a repce ára is! Érdemes kialakítani minden területen a legjobb repce technológiát, mert a magas felvásárlási árak mellett a legkisebb termésnövekedést kiváltó technológiai beavatkozás is jelentős árbevétel növekedést eredményezhet.

 

A repcemag aktuális árutőzsdei (BÉT) határidős ára májusi lejáratra 137 000 Ft/t, augusztusi lejáratra pedig 141 000 Ft/t, míg tavaly ugyanezen időszakban az árak mindkét terminusra 120 000 Ft/t körül mozogtak, tavalyelőtt ugyanekkor pedig 74 000 Ft/t-án álltak. – hívja fel a figyelmet a Magyar Agrárkamara.

Forrás: eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szeghalomi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Szeghalom Nagy M. u. 4. Magyarország Telefon: +36-371-152 ... Tovább

anyai öröklődés (matroklin öröklődés)

egyes, főleg reciprok —>keresztezésekben növénynél, állatnál az utódok az anyai... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés