Hirdetés

A repce tápanyagellátásáról

Dr. Zsom Eszter
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A repce igényesebb a talaj tápanyagkészletére, mint a gabona. A kálium fontos szerepet tölt be a repce termesztésében: növeli a szemek olajtartalmát és gyorsítja az érést, jelentős mértékben javítja a szárszilárdságot és a fagyállóságát. Az őszi repce a tápanyagok egy részét (hektáronként 70-80 kg N és 100-120 kg K2O) már ősszel, a téli vegetációs nyugalmi szakasz beállta előtt felveszi.

keresőmarketing, keresőoptimalizálás itt!

A repce tápanyagellátása

Nagy termés esetén a tenyészidő alatt összesen felvett kálium mennyisége hektáronként a 300-350 kg K2O hatóanyagot is elérheti. A repce kevésbé érzékeny a klórra, ezért ősszel és tavasszal is jól használhatóak a klorid-kötésű műtrágyák. Pl. kálisó vagy Korn-Kali®, mely 4 tápelemet (40% K2O, 6% MgO, 3% Na és 4% S) együttesen tartalmaz. A szulfátkötésű magnézium- és kénműtrágyák: káliumszulfát (50% K2O, 18% S), Patentkali® (30% K2O, 10% MgO, 17% S) használata mind a napraforgónál, mind pedig a repcénél a jobb megtermékenyítés és olajtartalom szempontjából akkor is ajánlott, ha a talaj magnéziumtartalma kielégítő.

A repce magnéziumszükséglete

Hirdetés

A repce magnéziumszükséglete 30-50 kg/ha. A repcénél a legmagasabb magnéziumigény csak júniusban, a virágzás után, a becő- és a magképződés időszakában jelentkezik. Magnézium pótlására az ESTA® Kieserit (25% MgO, 20% S) 200-250 kg/ha kiválóan alkalmas talajon keresztül.

Lombtrágyázás

Lombtrágyázás alkalmazása a B, Mn, S, Mg-hiánytünetek megjelenésekor ill. a rossz szerkezetű talajokon a gyors lekötődés miatt kialakult gyengébb felvétel esetén ajánlott.

Használata a termékenyülés és a kötődés javítására is alkalmas. Levélen keresztül az EPSO Top keserűsó (16% MgO és 13% S) alkalmazása javasolható, 2-5%-os oldat formájában, két alkalommal: 1. kezelés: az állomány 6-8 leveles állapotában, 2. kezelés: virágzás előtt. Gyakorlatilag a legtöbb növényvédőszerrel jól keverhető levéltrágya. Ajánlott mennyisége 20-25 kg/ha/alkalom hiánytünetek esetén.

Hirdetés

A repce és a bór

A repce a bórigényes növények közé tartozik; bórszükséglete 500 g/ha. A bórhiány terméscsökkenéshez és minőségromláshoz vezet. Pótlása 1% bórtartalmú keserűsóval lehetséges, mely a kereskedelemben EPSO Microtop (15 %MgO, 12% S, 1% B, 1% Mn) néven kapható.

A repcének a kénigénye is nagy; különösen a 00-fajták reagálnak érzékenyen az elégtelen kén-ellátottságra. Ha a kéntartalom kisebb mint 0,5%, kéntrágyázás szükséges, pl.: Káliumszulfát, Patentkali®.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

egypatájú sertés (patás v. egykörmű sertés)

ritkán előf. spontán mutáció következtében kialakuló jellegvonás, amikor a sertés harmadik... Tovább

Marcali Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Marcali Széchenyi u. 44. 8700 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.