Így védd meg kertedet a répalepkék elől

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Ezt tedd a répalepke ellen

Fóliaalagutak

Habár a fóliaalagutak felszerelése nem mindig a legegyszerűbb feladat, hidd el, hogy maximálisan megéri rászánni az időt és az energiát. Ha kifejezetten a répalepkéket szeretnéd távol tartani palántáidtól, akkor használhatsz apró szemű, vagy kifejezetten lepkék ellen készített hálót. Ezek a hálók általában feketék, és olyan sűrűk, hogy a lepkék (és persze minden hasonló méretű és nagyobb rovar) képtelenek átrepülni rajtuk.

Így képtelenek rápetézni növényeidre. A fóliaalagutak hátránya, hogy amint a palánták nagyobbra nőnek, már nem férnek majd el alattuk. Ilyenkor általában hozzányomódnak a hálóhoz, és a lepkék máris le tudják tenni rájuk petéiket. Persze ha kellően magas alagutakat tudsz kialakítani, akkor ez nem jelent majd problémát.

Csapdanövények

A csapdanövények olyan növények, amelyek magukra vonják a répalepkék (vagy bármilyen más kártevő) figyelmét, hogy azok békén hagyják értékesebb palántáidat. Válassz olyan káposztaféléket, amelyeket egyébként nem termesztenél kertedben, és ültesd el őket védeni szánt ágyásaid körül. Az ideális távolság nagyjából 30cm az ágyástól. Erre a célra lényegében bármilyen káposztafélét ültethetsz.

Készülj fel rá, hogy a kártevők szétszedik majd, ezért semmiképpen ne olyasmit ültess, amit szeretnél is leszüretelni. Érdemes többet is ültetni ezek közül, hátha néhány megmarad, hogy magokat tudj szedni belőlük – így a következő szezonra is lesz mit ültetned. Persze attól, hogy csak csalinak használod őket, ne felejtsd el gondozni is ezeket a növényeket.

Csalogass ragadozó rovarokat

Ha szeretnéd még hatékonyabbá tenni kerted védelmét a répalepkék ellen, akkor csalogass ragadozó rovarokat birtokodra. A parazitadarazsak például a lárvákra teszik le petéiket, amelyek kikelésük után rögtön meg is támadják azokat, mielőtt továbbfejlődhetnének. Ezeket a darazsakat közönséges cickafark, őszi margitvirág, kamilla, macskamenta és tengerparti fülesternye ültetésével csalogathatod kertedbe (helyezd őket a kert széleire).

Heréket is ültethetsz káposztaágyásaid üres részeire, ezek ugyanis nem csak a parazitadarazsakat, hanem a zöldfátyolkákat is vonzzák, ráadásul megkötik a nitrogént a talajban, ami nagyon fontos a leveles zöldségek számára.

Mabel Amber képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

86/2006. (XII. 23.) FVM rendelet

A géntechnológiai tevékenységrõl szóló 1998. évi XXVII. törvény (a továbbiakban:... Tovább

Chador (L91116)

Napraforgó Cél: olajipari Leírás:Hypokotilja nem antociános. Közepesnél nagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem