Így védd meg kertedet a répalepkék elől

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

Szélesi Ferenc - Főkertész

A káposztafélék családjának tagjai számos fogás nélkülözhetetlen hozzávalói, azonban sajnos nem csak mi, hanem számos kártevő is előszeretettel fogyasztja őket. Ilyen kártevők például a répalepkék (Pieris rapae), amelyeket hasonló megjelenésük miatt „kis káposztalepkékként” is szokás emlegetni. Ezek az apró kártevők nem válogatnak, és a brokkolikat, a rapinikat, a karfiolokat, a borsmustárokat, a káposztákat és a keleket is gyorsan tönkretehetik kertedben. Szerencsére többféleképpen is védekezhetsz ellenük, és a következő cikkből kiderül, hogy hogyan!

Ezt tedd a répalepke ellen

Általános tudnivalók a répalepkékről

Ha korábban már termesztettél káposztaféléket kertedben, akkor szinte biztos, hogy találkoztál már ezekkel az apró kártevőkkel. A répalepkéket könnyű felismerni krémesen fehér szárnyaikról, amelyeken egy-egy sötét folt látható. A répalepkék többek között Európában is előfordulnak, így szívesen támadják meg a hazai zöldségkerteket is. Könnyedén összetéveszthetők nagyobb, és szinte azonos mintázatú rokonaikkal, a káposztalepkékkel (Pieris brassicae) de két külön fajról van szó.

A répalepkék meglehetősen kicsik, és mivel nem olyan díszesek, mint a legtöbb másik lepke, gyakran nézik őket molyoknak. A nöstények főleg zöld és kék színű virágokra szeretik lerakni petéiket, így nem meglepő, hogy első sorban a káposztaféléket célozzák meg.

Miről ismerhetők fel a káposztalepke

hirdetes

Értelemszerűen ha répalepkéket látsz repdesni kertedben, akkor biztos lehetsz benne, hogy valahol a közelben rakják le petéiket. Ha egyik nap csúnya lyukakat találsz növényeid levelein, akkor a peték már ki is keltek, és elkezdték átrágni magukat rajtuk. A lárvák nem csak a növények leveleit támadják meg, hanem a termésekbe is belefúrják magukat, amiktől azok elszíneződnek, folyóssá válnak és tönkremennek.

Ha tehát nem kapod el időben a petéket és a lárvákat, akkor komoly károkat tehetnek kertedben. A lárvák azért okozhatnak olyan nagy károkat, mert a répalepkék nagyon furfangosan rakják le petéiket. Ezek az apró kártevők rájöttek, hogy ha utódaikat nem egyetlen egy levélen helyezik el, hanem a növény több levelén szórják szét őket, akkor a lárváknak később sokkal nagyobb esélyük lesz a túlélésre, hiszen a ragadozók (és az emberek) nehezebben tudnak egyszerre végezni velük, és mert így kevesebben kell osztozzanak a táplálékon.

hirdetes

Apropó ragadozók… sajnos a madarakra sem nagyon számíthatsz, hogy elpusztítsák a répalepkék hernyóit. Hogy miért? Mert a káposztafélék egy csípős, mustáros ízű olajat termelnek a leveleikben és a száraikban, amit elfogyasztva a lárvák is átveszik ezt az ízt. A ragadozók többsége ezt egyáltalán nem kedveli, így békén is hagyják a hernyókat. Egyedül a gyöngytyúkok képeznek kivétel ez alól. Ezek a díszes madarak imádják a répalepkék kukacait! Lássuk tehát, hogy hogyan védekezhetsz a répalepkék ellen három hatékony módszerrel, a következő oldalon folytatom! 

Capri23auto képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

Hogyan teleltessük a citromfát helyesen? - Szakértőnk elmondja!

Most mindent megtudhatsz a citromfa teleltetéséről, szakértőnk azokat a tippeket-trükköket osztja meg a citromfa teleltetéséhez, amik már ténylegesen beváltak! Olvasd el cikkünket, és teleltesd át a citromfát sikeresen!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


euriökfajok

az ún. tág tűrésű növény- v. állatfajok, a környezeti tényezők megváltozásához... Tovább

állatorvos

olyan tudományos ismeretekkel rendelkező, az Állatorvostudományi Egyetemet elvégzett szakember,... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem