Így védd meg kertedet a répalepkék elől

A répalepkék kártétele – Így védekezz a répalepkék ellen!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A káposztafélék családjának tagjai számos fogás nélkülözhetetlen hozzávalói, azonban sajnos nem csak mi, hanem számos kártevő is előszeretettel fogyasztja őket. Ilyen kártevők például a répalepkék (Pieris rapae), amelyeket hasonló megjelenésük miatt „kis káposztalepkékként” is szokás emlegetni. Ezek az apró kártevők nem válogatnak, és a brokkolikat, a rapinikat, a karfiolokat, a borsmustárokat, a káposztákat és a keleket is gyorsan tönkretehetik kertedben. Szerencsére többféleképpen is védekezhetsz ellenük, és a következő cikkből kiderül, hogy hogyan!

Ezt tedd a répalepke ellen

Általános tudnivalók a répalepkékről

Ha korábban már termesztettél káposztaféléket kertedben, akkor szinte biztos, hogy találkoztál már ezekkel az apró kártevőkkel. A répalepkéket könnyű felismerni krémesen fehér szárnyaikról, amelyeken egy-egy sötét folt látható. A répalepkék többek között Európában is előfordulnak, így szívesen támadják meg a hazai zöldségkerteket is. Könnyedén összetéveszthetők nagyobb, és szinte azonos mintázatú rokonaikkal, a káposztalepkékkel (Pieris brassicae) de két külön fajról van szó.

A répalepkék meglehetősen kicsik, és mivel nem olyan díszesek, mint a legtöbb másik lepke, gyakran nézik őket molyoknak. A nöstények főleg zöld és kék színű virágokra szeretik lerakni petéiket, így nem meglepő, hogy első sorban a káposztaféléket célozzák meg.

Miről ismerhetők fel a káposztalepke

Értelemszerűen ha répalepkéket látsz repdesni kertedben, akkor biztos lehetsz benne, hogy valahol a közelben rakják le petéiket. Ha egyik nap csúnya lyukakat találsz növényeid levelein, akkor a peték már ki is keltek, és elkezdték átrágni magukat rajtuk. A lárvák nem csak a növények leveleit támadják meg, hanem a termésekbe is belefúrják magukat, amiktől azok elszíneződnek, folyóssá válnak és tönkremennek.

Ha tehát nem kapod el időben a petéket és a lárvákat, akkor komoly károkat tehetnek kertedben. A lárvák azért okozhatnak olyan nagy károkat, mert a répalepkék nagyon furfangosan rakják le petéiket. Ezek az apró kártevők rájöttek, hogy ha utódaikat nem egyetlen egy levélen helyezik el, hanem a növény több levelén szórják szét őket, akkor a lárváknak később sokkal nagyobb esélyük lesz a túlélésre, hiszen a ragadozók (és az emberek) nehezebben tudnak egyszerre végezni velük, és mert így kevesebben kell osztozzanak a táplálékon.

Apropó ragadozók… sajnos a madarakra sem nagyon számíthatsz, hogy elpusztítsák a répalepkék hernyóit. Hogy miért? Mert a káposztafélék egy csípős, mustáros ízű olajat termelnek a leveleikben és a száraikban, amit elfogyasztva a lárvák is átveszik ezt az ízt. A ragadozók többsége ezt egyáltalán nem kedveli, így békén is hagyják a hernyókat. Egyedül a gyöngytyúkok képeznek kivétel ez alól. Ezek a díszes madarak imádják a répalepkék kukacait! Lássuk tehát, hogy hogyan védekezhetsz a répalepkék ellen három hatékony módszerrel, a következő oldalon folytatom! 

Capri23auto képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

forró levegős szárítás

a nagy (70—80% -os) víztartalmú szecskázott zöldtakarmányok (répa, burgonya, leveles... Tovább

tápsó

A növények tápanyagait tartalmazó műtárgyakeverék.Főleg szobanövényekhez... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem