notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Hirdetés

Mikroszórófejes öntözés az ültetvényekben

Kovács István, értékesítési menedzser
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A mai piaci igények új intenzív fajták telepítését követelték meg a gyümölcstermesztőktől. A telepítésre kerülő új fajták a megfelelő fejlettségi állapot, valamint a későbbiekben az adott fajtára jellemző maximálishoz közeli termésátlag eléréséhez megkövetelik a folyamatos víz és táp-anyag utánpótlást.
A mai piaci igények új intenzív fajták telepítését követelték meg a gyümölcstermesztőktől. A telepítésre kerülő új fajták a megfelelő fejlettségi állapot, valamint a későbbiekben az adott fajtára jellemző maximálishoz közeli termésátlag eléréséhez megkövetelik a folyamatos víz és táp-anyag utánpótlást.
A múlt évi és néhány korábbi aszályos esztendő kedvezőtlen következménye megerősítette azt a tényt, hogy nem elegendő a megfelelő fajtájú és minőségű csemete beszerzése a jó eredmény el-éréséhez, hanem szükség van az optimális feltételek biztosítására is, amely csak öntözött körülmények között lehetséges, amikor a fák számára biztosítható az optimális víz és tápanyag ellátás. Ezért van szükség a gyümölcsösök területén öntözőrendszer kiépítésére. Úgy gondoljuk, hogy ez a komplex fejlesztés nagymértékben emelné a termelés színvonalát, és hosszútávon biztosítaná a gazdaságos termelést, a jó termés előállítását.
Az ültetvényekben egyértelműen a mikroöntözésnek van létjogosultsága. A mikroöntözés a mai legkorszerűbb öntözési technológiát képviseli, mivel nem a talajt öntözzük, hanem a növény igényeihez igazodva, fejlődési állapottól függően a szükséges víz és tápanyag mennyiséget juttatjuk ki a fák számára. A mikroöntözésnek két területe van: a csepegtető és a mikroszórófejes öntözési mód. A csepegtető öntözési mód elterjedtebb ma Magyarországon, mint a mikroszórófejes, ami valószínűleg azzal magyarázható, hogy ismertebb a termelők körében. A másik ok az, hogy régebben nem álltak rendelkezésre kis teljesítményű mikro-szórófejek, és egyszerűen nem volt akkora vízbázis, ami ezt az öntözési módot kiszolgálta volna, ezért szeretnénk ezt az új technológiát is megismertetni.
Az izraeli NAAN-DAN cég kifejlesztett egy szórófej típust, amely kifejezetten ültetvények öntözésére alkalmas. Ez a szórófej a DAN 2001, amelyet Magyar-országon a KITE Rt. forgalmaz. A szórófej kiválóan alkalmas gyümölcsösök lomb alatti öntözésére és klímaszabályozására a párologtatásos hűtés segítségével. Az egyetlen olyan szórófej, amely nagyon alacsony csapadékintenzitást tesz lehetővé. A fúvókaméret tág határok 20 és 95 l/h között változtatható. Biztosítja a víz és tápanyag egyenletes elosztását a gyümölcsös teljes területén domborzati viszonyoktól függetlenül, mivel hozamszabályozóval van ellátva, és ennek segítségével 1,2 4 bar nyomástartományban a gyár által megadott vízmennyiséget juttatja ki. Ez azért lényeges, mert így a sor végén lé-vő fa is ugyanannyi vizet kap, mint az első. Ennek különösen tápoldatozáskor van nagy jelentősége. A rendszer ugyanis ki-válóan alkalmas tápoldatozásra egy egyszerű kis szerkezet segítségével, amely a központi egységnél kerül elhelyezésre. Külső energiát nem igényel, az öntözővíz energiáját használja fel a tápoldat beinjektálásához. Ezáltal biztosak lehetünk abban, hogy minden fa ugyanazt a tápanyag mennyiséget kapja.
A hozamszabályozásnak köszönhetően rendkívül alacsony az üzemi nyomás igénye: mindössze 1,4 bar, így a nyomórendszer kiépítési költsége lényegében megegyezik a csepegtető öntözéssel. A mikroszórófejes öntözés alapvetően két dologban tér el a csepegtető öntözéstől: a vízkijuttatás módjában és a többcélú alkalmazásban. A vízkijuttatásnál nagy előny, hogy nem egy ponton adagolja a vizet, hanem az ültetvény térállásától és a kiválasztott rotor fajtájától függően 2,5 - 4 m átmérőjű körben. Ez még a nagyobb gyökértömeggel rendelkező, kevésbé intenzív fák esetében is elegendő. A vízkijuttatásban a másik különbség az üzem-idő, ugyanis időegység alatt nagyobb víz-mennyiséget öntözünk ki, ezáltal az üzemidő gyakorlatilag a felére rövidül a csepegtető öntözéshez képest.
Az ültetvényekben az alábbi öntözési módokra alkalmazható:
- lombkorona alatti vízpótló öntözés
- lombkorona alatti párologtatásos hűtéssel klímaszabályozás
- lombkorona feletti színesítő öntözés
- lombkorona feletti fagyvédelmi öntözés
A fentiek alapján látható, hogy igen széleskörű alkalmazást tesz lehetővé, karbantartást gyakorlatilag nem igényel, anyaga a mezőgazdaságban használt kemikáliákkal szemben ellenálló, élettartama 10-15év.
Összefoglalásképpen elmondható, hogy alapvetően két fő ültetvénytípusban ajánlható a mikroszórófejes öntözési mód. Az egyik a támrendszeres intenzív alma és körte ültetvény, ahol a cse-pegtető öntözéshez ki-egészítésként lombkorona feletti színesítő és fagyvédelmi öntözésre alkalmazható. A másik a nagy térállású ültetvények, ahol ön-álló öntözési módként alkalmazva egy fa egy szórófej alkalmazásával kifejezetten csak a fa gyökérzónáját öntözzük. Az ültetvény telepítés költségtervezésénél minden esetben vegyük figyelembe az öntözőrendszer költségeit is, mert hosszútávon csak így tudjuk biztosítani a gyümölcsös gazdaságosságát a mai szélsőséges időjárási viszonyok között.
Szaktanácsadásban, tervezésben, ki-vitelezésben szívesen állnak az Önök rendelkezésére a KITE Rt. szakemberei az ország egész területén. Kérjük, bármilyen öntözési problémájával forduljon hozzánk bizalommal. Központ: KITE Rt. Öntözési Üzletág, 4181 Nádudvar, Bem u. 1., Tel.: 54/525-660
Hirdetés
Hirdetés


Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
540 731
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 299 404
Közösség

takarmánymérleg

olyan számítás, amely adott állatállomány takarmányszükségletét veti össze a... Tovább

ikerellés

az általában egy utódot ellő (unipara) állatok közül néhány két vagy több utódot ellik... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 241

Átlagos értékelés: 4.7