Laboratóriumi mérlegek, állatmérlegek

Korszerű elektronikus mérlegek a mezőgazdaságban V.

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A legenda szerint a thermopylai szorosnál aratott győzelme után Xerxes király lenyúzatta a görög árulót, akinek a győzelmet köszönhette, és a bőrét kitömte arannyal, hiszen annyi aranyat ígért az árulónak, amennyi a bőrében elfér. A „mérlegelés” eme sajátos ókori változata nem igazán ajánlott, ám mégis egy fontos adat lehet a dolgok mögött: nevezetesen mit rejt belül, például egy gabonaszemecske, vagy milyen mérési tulajdonságokkal bír bőre alatt egy két-, vagy négylábú haszonállat. Két szélsőséges mérendő dologról van szó, ám a mai világban, mindkettő igen pontos mérése a gazdálkodást jelentősen befolyásoló tényező.
Laboratóriumi mérlegek, állatmérlegek

A legenda szerint a thermopylai szorosnál aratott győzelme után Xerxes király lenyúzatta a görög árulót, akinek a győzelmet köszönhette, és a bőrét kitömte arannyal, hiszen annyi aranyat ígért az árulónak, amennyi a bőrében elfér. A „mérlegelés” eme sajátos ókori változata nem igazán ajánlott, ám mégis egy fontos adat lehet a dolgok mögött: nevezetesen mit rejt belül, például egy gabonaszemecske, vagy milyen mérési tulajdonságokkal bír bőre alatt egy két-, vagy négylábú haszonállat. Két szélsőséges mérendő dologról van szó, ám a mai világban, mindkettő igen pontos mérése a gazdálkodást jelentősen befolyásoló tényező.

Laboratóriumi mérlegek

Magyarországon a laboratóriumi mérleg kategóriában sokáig szinte kizárólag csak két márka volt említhető: a Sartorius és a Mettler-Toledo, a rendkívül pontos laboratóriumi mérések etalonjai ma is, némi túlzással ezek a labor mérlegek Doxája, vagy Rolls Royce-a. A beszerzési árukat is hasonlóképpen lehetne viszonyítani. Ám, mint minden ilyen nagy múltú és patinás márkát, utolért a technika fejlődése és ma már jóval olcsóbb, minden igény kielégítő japán, lengyel, stb. márkák is megjelentek a piacon. Természetesen a digitális technika is elengedhetetlen követelmény. Mint ahogy a gyógyszeriparban, vegyiparban, ugyanúgy a mezőgazdasági kutatóintézetekben, laboratóriumokban is nélkülözhetetlenek a nagy pontosságú, számítógéppel összekapcsolható mérlegek. Már a nagyobb mezőgazdasági üzemek is hangsúlyt fektetnek az általuk termelt takarmánynövények, gabonák minőségének meghatározására. Az Európai Uniós csatlakozásunkat követően a nagy számban kialakított intervenciós raktárak még inkább felgyorsították ezeket a fejlesztési folyamatokat. Az uniós követelményeknek megfelelően az alkalmazott minőségirányítási rendszerek és az intervenciós raktárak számára a mintavevő és vizsgáló műszerekre szigorú előírások vonatkoznak. Ezek csoportjába tartoznak a talaj-, folyadék-, zsák-, mag-mintavevők, továbbá a halom-mérő, nedvesség-mérő, esésszám-mérő és a sikértartalom-mérő berendezések. De ebbe a körbe tartoznak a laboratóriumi mikro-malmok, a hűtő-fűtő termosztátok, a rázógépek, a vízfürdők és a szárítószekrények is. Kiemelkedően fontos szerepet töltenek be a labor mérlegek, hiszen a mintavételezések esetén a minta előírás szerinti tömegének pontos meghatározása a cél. A digitális labormérlegek akár 0,01 gramm pontossággal képesek az adott minta tömegének meghatározására. A JW mérlegtípusok viszont, a standard tömegmérésen túlmenően a mezőgazdasági üzemek számára előnyös többletfunkciókkal is rendelkeznek. Ilyen lehet például a darabszámlálás és százalékszámítás. Ez utóbbi különösen ott hasznos, ahol még a régebbi típusú idő-hőmérséklet szerint programozott szárítókemencéket használják. A JW típusú több funkciós mérleg a minta szárítását követően mért tömegértéket illetve a nedvességtartalmat százalékban jeleníti meg. Az utóbbi időben igen csak aktuálissá vált terménytárolási gondok miatt egyre több figyelmet fordítanak a digitális hektolitersúly mérőre, amely a vizsgált gabona kg/hl értékét képes megjeleníteni. Természetesen - mint már a cikk elején utaltunk rá - ezek a mérő-vizsgáló berendezések kivétel nélkül összekapcsolhatók számítógéppel. Ezzel biztosítható a teljes körű mérésadatgyűjtés, archiválás, mérési jegyzőkönyv nyomtatás.
Állatmérlegek

Sajátosságaiból adódóan, az állatmérlegek spektruma nem olyan széles, mint a mezőgazdaságban használatos más mérlegek. Állatok tömegének mérésére mobil és helyhez kötött mérlegeket lehet használni. A tömeg pontos meghatározásával ma már együtt jár egy komplexebb, összetettebb adatfeldolgozás. Például szarvasmarha esetében, a beazonosított egyed súlygyarapodása, tejhozama követhető, a bevitt táplálék hasznosulása, feldolgozása viszonyítható, egyszerűbben fogalmazva: mennyire érdemes etetni. Vagyis ma már az állatmérlegek egyre inkább a tenyésztési folyamatok részeivé válnak. Ezzel például racionalizálni lehet a takarmányozást, akár automata adagoló beiktatásával. A szárnyasok esetében is szükség van súlygyarapodás mérésére, ám Magyarországon inkább a mintavétel az elterjedtebb és statisztikai lapok vezetéséből vonnak le a tenyésztésre vonatkozó következtetéseket. Érdemes megjegyezni, hogy voltak kísérletek a szárnyasok egyedi mérésére. Arra a tulajdonságukra alapoztak, hogy szeretnek a kiemelkedő részekre felrepülni, amely önmaga egy mérlegelő berendezés, összeköttetésben egy számítógéppel, amely kiszűri ugyan annak a szárnyasnak az esetleges többszöri megmérését. A baromfi feldolgozóipar viszont már az adott egyed súlyát mérlegeli, legtöbbször a konvejoros technika segítségével. Napjaink modern gyártási folyamatainál egyre fontosabb szerepet töltenek be ezek az anyagmozgató rendszerek. A konvejoros anyagmozgató rendszerek lényege, hogy végetlen vonóelemes berendezések, amelyek a rakományokat hordozó szállítóelemeket (függeszték, kocsi, asztal stb.) a kialakított és támaszul szolgáló szállítópályán egy vagy több hajtott végetlen vonóelem, általában lánc, esetleg kötél segítségével vontatja. A technológiai folyamatok közötti térbeli szállítást és tárolást is képes elvégezni, tehát a szárnyas a konvejoros rendszerre felhelyezve mérhető a beérkezéskor, illetve a feldolgozás különböző fázisaiban. Egy pneumatikus rendszer beiktatásával, a konvejoros mérlegen áthaladó, feldolgozott baromfi például súly szerint osztályozható. Gondoljunk csak az azonos nagyságban kapható grillcsirkére.


Az állatmérlegeknél a különböző méréshatárú, régebben használatos áruátvevő, tolósúlyos mérlegeket felváltották a korszerű elektronikus mérlegek. A régiek átalakítása igen költséges. Nem utolsó sorban az állati ürülék ammóniás közegében gyorsabban elhasználódtak. Éppen ebből az okból több hazai cég, mint például a Metrisoft Kft. is, ma már csak kizárólag tűzihorganyzott, vagyis forró horganyfürdőbe mártott alkatrészekből állítja össze állatmérlegeit. A másik fontos kritérium, hogy a mérőelemek a szennyeződési szint felett helyezkedjenek el, hogy a trágyalé ne okozzon kárt. Ez által jobb a szerelhetőségük, javíthatóságuk is. Maga az állatmérleg masszív, erős, karámszerű szerkezet, ezért nem csak mérlegelésre, hanem például állatorvosi vizsgálatokra, kezelésre is alkalmas lehet. A fix telepítésű mérlegek mellett, igen elterjedtek a gördíthető állatmérlegek, ám ezek csak a kisebb termetű haszonállatok: sertés, juh, kecske mérésére szolgálnak. Természetesen standard elektronika kapcsolódik a mérlegekhez, amelyek alkalmasak az adatok feldolgozására. Bizonyos esetekben igény lehet olyan speciális szoftverekre, amelyek a nyugtalan, vagy éppen élettani sajátosságai okán izgő-mozgó állatok pontos súlyának megmérésére is alkalmas. Például egy hosszú idejű átlagolással lehetővé válik a statikus mérésnek megfelelő pontosság. De létezik olyan megoldás is, amikor egy gombnyomással „kifagyasztható” a műszer kijelzője és így rögzíthető a mérési eredmény. Ezt a mérlegelési technikát alkalmazhatják például a halak súlymérésénél.


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

védőföldelés

Az érintésvédelem egyik módja. Lényege,hogy minden olyan villamos berendezést,amely... Tovább

gyöngykór

a gümőkór egyik jellegzetes megnyilvánulása, amikor a savóshártyákon gümők halmazai alakulnak ki. Tovább

Tovább a lexikonra