Laboratóriumi mérlegek, állatmérlegek

hirdetes

Korszerű elektronikus mérlegek a mezőgazdaságban V.

A legenda szerint a thermopylai szorosnál aratott győzelme után Xerxes király lenyúzatta a görög árulót, akinek a győzelmet köszönhette, és a bőrét kitömte arannyal, hiszen annyi aranyat ígért az árulónak, amennyi a bőrében elfér. A „mérlegelés” eme sajátos ókori változata nem igazán ajánlott, ám mégis egy fontos adat lehet a dolgok mögött: nevezetesen mit rejt belül, például egy gabonaszemecske, vagy milyen mérési tulajdonságokkal bír bőre alatt egy két-, vagy négylábú haszonállat. Két szélsőséges mérendő dologról van szó, ám a mai világban, mindkettő igen pontos mérése a gazdálkodást jelentősen befolyásoló tényező.
Laboratóriumi mérlegek, állatmérlegek

A legenda szerint a thermopylai szorosnál aratott győzelme után Xerxes király lenyúzatta a görög árulót, akinek a győzelmet köszönhette, és a bőrét kitömte arannyal, hiszen annyi aranyat ígért az árulónak, amennyi a bőrében elfér. A „mérlegelés” eme sajátos ókori változata nem igazán ajánlott, ám mégis egy fontos adat lehet a dolgok mögött: nevezetesen mit rejt belül, például egy gabonaszemecske, vagy milyen mérési tulajdonságokkal bír bőre alatt egy két-, vagy négylábú haszonállat. Két szélsőséges mérendő dologról van szó, ám a mai világban, mindkettő igen pontos mérése a gazdálkodást jelentősen befolyásoló tényező.

Laboratóriumi mérlegek

Magyarországon a laboratóriumi mérleg kategóriában sokáig szinte kizárólag csak két márka volt említhető: a Sartorius és a Mettler-Toledo, a rendkívül pontos laboratóriumi mérések etalonjai ma is, némi túlzással ezek a labor mérlegek Doxája, vagy Rolls Royce-a. A beszerzési árukat is hasonlóképpen lehetne viszonyítani. Ám, mint minden ilyen nagy múltú és patinás márkát, utolért a technika fejlődése és ma már jóval olcsóbb, minden igény kielégítő japán, lengyel, stb. márkák is megjelentek a piacon. Természetesen a digitális technika is elengedhetetlen követelmény. Mint ahogy a gyógyszeriparban, vegyiparban, ugyanúgy a mezőgazdasági kutatóintézetekben, laboratóriumokban is nélkülözhetetlenek a nagy pontosságú, számítógéppel összekapcsolható mérlegek. Már a nagyobb mezőgazdasági üzemek is hangsúlyt fektetnek az általuk termelt takarmánynövények, gabonák minőségének meghatározására. Az Európai Uniós csatlakozásunkat követően a nagy számban kialakított intervenciós raktárak még inkább felgyorsították ezeket a fejlesztési folyamatokat. Az uniós követelményeknek megfelelően az alkalmazott minőségirányítási rendszerek és az intervenciós raktárak számára a mintavevő és vizsgáló műszerekre szigorú előírások vonatkoznak. Ezek csoportjába tartoznak a talaj-, folyadék-, zsák-, mag-mintavevők, továbbá a halom-mérő, nedvesség-mérő, esésszám-mérő és a sikértartalom-mérő berendezések. De ebbe a körbe tartoznak a laboratóriumi mikro-malmok, a hűtő-fűtő termosztátok, a rázógépek, a vízfürdők és a szárítószekrények is. Kiemelkedően fontos szerepet töltenek be a labor mérlegek, hiszen a mintavételezések esetén a minta előírás szerinti tömegének pontos meghatározása a cél. A digitális labormérlegek akár 0,01 gramm pontossággal képesek az adott minta tömegének meghatározására. A JW mérlegtípusok viszont, a standard tömegmérésen túlmenően a mezőgazdasági üzemek számára előnyös többletfunkciókkal is rendelkeznek. Ilyen lehet például a darabszámlálás és százalékszámítás. Ez utóbbi különösen ott hasznos, ahol még a régebbi típusú idő-hőmérséklet szerint programozott szárítókemencéket használják. A JW típusú több funkciós mérleg a minta szárítását követően mért tömegértéket illetve a nedvességtartalmat százalékban jeleníti meg. Az utóbbi időben igen csak aktuálissá vált terménytárolási gondok miatt egyre több figyelmet fordítanak a digitális hektolitersúly mérőre, amely a vizsgált gabona kg/hl értékét képes megjeleníteni. Természetesen - mint már a cikk elején utaltunk rá - ezek a mérő-vizsgáló berendezések kivétel nélkül összekapcsolhatók számítógéppel. Ezzel biztosítható a teljes körű mérésadatgyűjtés, archiválás, mérési jegyzőkönyv nyomtatás.

hirdetesÁllatmérlegek

Sajátosságaiból adódóan, az állatmérlegek spektruma nem olyan széles, mint a mezőgazdaságban használatos más mérlegek. Állatok tömegének mérésére mobil és helyhez kötött mérlegeket lehet használni. A tömeg pontos meghatározásával ma már együtt jár egy komplexebb, összetettebb adatfeldolgozás. Például szarvasmarha esetében, a beazonosított egyed súlygyarapodása, tejhozama követhető, a bevitt táplálék hasznosulása, feldolgozása viszonyítható, egyszerűbben fogalmazva: mennyire érdemes etetni. Vagyis ma már az állatmérlegek egyre inkább a tenyésztési folyamatok részeivé válnak. Ezzel például racionalizálni lehet a takarmányozást, akár automata adagoló beiktatásával. A szárnyasok esetében is szükség van súlygyarapodás mérésére, ám Magyarországon inkább a mintavétel az elterjedtebb és statisztikai lapok vezetéséből vonnak le a tenyésztésre vonatkozó következtetéseket. Érdemes megjegyezni, hogy voltak kísérletek a szárnyasok egyedi mérésére. Arra a tulajdonságukra alapoztak, hogy szeretnek a kiemelkedő részekre felrepülni, amely önmaga egy mérlegelő berendezés, összeköttetésben egy számítógéppel, amely kiszűri ugyan annak a szárnyasnak az esetleges többszöri megmérését. A baromfi feldolgozóipar viszont már az adott egyed súlyát mérlegeli, legtöbbször a konvejoros technika segítségével. Napjaink modern gyártási folyamatainál egyre fontosabb szerepet töltenek be ezek az anyagmozgató rendszerek. A konvejoros anyagmozgató rendszerek lényege, hogy végetlen vonóelemes berendezések, amelyek a rakományokat hordozó szállítóelemeket (függeszték, kocsi, asztal stb.) a kialakított és támaszul szolgáló szállítópályán egy vagy több hajtott végetlen vonóelem, általában lánc, esetleg kötél segítségével vontatja. A technológiai folyamatok közötti térbeli szállítást és tárolást is képes elvégezni, tehát a szárnyas a konvejoros rendszerre felhelyezve mérhető a beérkezéskor, illetve a feldolgozás különböző fázisaiban. Egy pneumatikus rendszer beiktatásával, a konvejoros mérlegen áthaladó, feldolgozott baromfi például súly szerint osztályozható. Gondoljunk csak az azonos nagyságban kapható grillcsirkére.

hirdetes

Az állatmérlegeknél a különböző méréshatárú, régebben használatos áruátvevő, tolósúlyos mérlegeket felváltották a korszerű elektronikus mérlegek. A régiek átalakítása igen költséges. Nem utolsó sorban az állati ürülék ammóniás közegében gyorsabban elhasználódtak. Éppen ebből az okból több hazai cég, mint például a Metrisoft Kft. is, ma már csak kizárólag tűzihorganyzott, vagyis forró horganyfürdőbe mártott alkatrészekből állítja össze állatmérlegeit. A másik fontos kritérium, hogy a mérőelemek a szennyeződési szint felett helyezkedjenek el, hogy a trágyalé ne okozzon kárt. Ez által jobb a szerelhetőségük, javíthatóságuk is. Maga az állatmérleg masszív, erős, karámszerű szerkezet, ezért nem csak mérlegelésre, hanem például állatorvosi vizsgálatokra, kezelésre is alkalmas lehet. A fix telepítésű mérlegek mellett, igen elterjedtek a gördíthető állatmérlegek, ám ezek csak a kisebb termetű haszonállatok: sertés, juh, kecske mérésére szolgálnak. Természetesen standard elektronika kapcsolódik a mérlegekhez, amelyek alkalmasak az adatok feldolgozására. Bizonyos esetekben igény lehet olyan speciális szoftverekre, amelyek a nyugtalan, vagy éppen élettani sajátosságai okán izgő-mozgó állatok pontos súlyának megmérésére is alkalmas. Például egy hosszú idejű átlagolással lehetővé válik a statikus mérésnek megfelelő pontosság. De létezik olyan megoldás is, amikor egy gombnyomással „kifagyasztható” a műszer kijelzője és így rögzíthető a mérési eredmény. Ezt a mérlegelési technikát alkalmazhatják például a halak súlymérésénél.


Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


biokommunikáció

az állatok egymás közötti, különböző jelekkel, jelrendszerekkel, kém. anyagokkal történő... Tovább

bolhásság

emlősökön és madarakon (és azok szűkebb környezetében) élősködő, szárnyatlan... Tovább

Tovább a lexikonra