Reménykednek, hátha szeptemberben többet fog sütni a nap

hirdetes

Reménykednek a szeptemberi napsütésben

Petra, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Az idei szőlőtermés nem lett valami fényes, főleg ha a minőséget nézzük. Villányban elkezdték leszedni a korai érésű fajtákat, viszont abban reménykednek, hogyha szeptemberben többet fog sütni a nap, akkor javulhat a később érő szőlő minősége.

Szeptemberi szüretelés

Villányban is megkezdődött a korai érésű szőlőfajták szüretelése. A portugieser az első szőlőfajta, amit betakarítanak. Ezen a borvidéken is sok kárt okozott az idei évre jellemző csapadékos időjárás, ami olyan növényeket megtámadó betegségeknek teremtett kedvező feltételeket, mint a lisztharmat.

A villányi borvidéket is rendesen megviselte ez a rossz időszak olyan szempontból is, hogy az itteni gazdák is rengeteget költöttek a növényvédelemre, ami sajnos nem biztos, hogy meg fog térülni, mert nem lett valami jó az idei termés.

Bár Villányon nincs különösebb probléma a szőlő mennyiségével, a minőségről már nem lehet ugyanezt elmondani. Mivel országos szinten tizedelték a szőlőtermést a különböző járványok, ezért ez a jelenség itt is érezteti a hatását, akárcsak az ország többi részében.

hirdetes

A fürtök egy része például teljesen alkalmatlan arra, hogy megfelelő minőségű bort készítsenek belőle. A borvidék hegyközség tanácsának titkára, Nagy Gergely szerint az idei évjárat nem lesz valami kiemelkedő. A szőlőt támadó betegségek nagyon lerontották az idei termés minőségét, ráadásul a gazdáknak 20 százalékkal többet kellett költeni a növényvédelemre.

hirdetes

Bár a 2014-es évjáratú borokra lehet, nem leszünk büszkék, viszont még mindig van egy halvány remény arra, hogy ha az idei hónap egy kicsit kedvezőbben alakul; így talán még találhatnak minőségi szőlőt ezen a borvidéken. Néhány napon belül megkezdődik majd a kékfrankos és a pinot noir szüretelése is, viszont a többi szőlőfajtának, mint a merlot, a syrah, a cabernet sauvignon és cabernet franc még szükségük van néhány hétre ahhoz, hogy megérjenek és le lehessen őket szedni.

Ez utóbbi, későn érő szőlőfajtáknak attól függ a minőségük, hogy milyen lesz szeptemberben az időjárás. A termelők abban reménykednek, hogyha már ez a nyár ilyen rosszul alakult, akkor legalább az ősz egy kicsit kedvezőbb lesz és többet fog sütni a nap.

Forrás: Eu-info

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ültetés

az a —>vegetatív szaporítási mód, amelyhez nem magot, hanem egyéb növényi szervet... Tovább

66/2006. (IX. 15.) FVM rendelet

az állati eredetû élelmiszerekre vonatkozó egyes élelmiszer-higiéniai szabályokról Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatorvos