Nem lesz könnyű eladni azt a sok almát

Nem lesz könnyű értékesíteni azt a sok almát

Petra
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Idén hatalmas mennyiségű alma termett, amitől nem lesz könnyű megszabadulni. Füredi Gábor szerint erre úgy lesz esélyünk, hogy ráfekszünk a termények áruvá való előkészítésének fejlesztésére. Ha arra törekszünk, hogy jobb minőségű almát dobjunk a piacra, nagyobb esély lesz rá, hogy eladjuk. Csak az a probléma, hogy Magyarország ilyen szempontból kicsit le van maradva a többi országtól.

Alma

Idén hazánkban legalább 800 ezer tonna alma termett, ami rekordmennyiség. Átlagos körülmények között lehet, hogy ez még jó is lenne, viszont most már kezd odáig fajulni a helyzet, hogy néhány termelő már azon gondolkozik, hogy hagyja megrohadni az almákat, mert így legalább a tárolási költségeken nem veszít. Viszont nem vagyunk egyedül ezzel a problémával Európában, ugyanis több környező országban is ugyanígy meg akarnak szabadulni az almától. Az almák felvásárlási ára rendkívül alacsony, ilyen alacsony már évek óta nem volt. Az árakat a lengyel importalma, a sok termés és az orosz exporttilalom nyomta le.

Alma

Füredi Gábor szerint, aki már sok éve foglalkozik a termények áruvá való előkészítésével, az egyetlen megoldás az lehet, ha minél jobb minőségű almákat próbálunk piacra dobni, ami lekörözi a többi ország kínálatát, vagy legalábbis lépést tud velük tartani. Persze ez nem lesz egyszerű feladat, mert Magyarország ilyen szempontból hátrányban van a többi országokhoz képest. Ezt a hátrányt csak úgy tudnánk behozni, ha emelnénk a tárolás, a csomagolás, a válogatás és minden más olyan tevékenység színvonalát, ami által a terményeink versenyképesek lesznek a piacon. Ugyanis az alma ára sokban függ a minőségtől. Jó minőségű almával pedig csak akkor tudunk előrukkolni, ha a szüret után az európai és világpiaci követelményeknek megfelelően tudjuk előkészíteni az almát az eladásra; vagyis hűteni, becsomagolni, válogatni, stb.

Alma

Ezeket a piaci követelményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanis nem magunknak szeretnénk megfelelni, ha sikeresen akarjuk értékesíteni az almát, hanem azoknak, akiknek el szeretnénk adni. Ha erre a mércére nem figyelnek oda a nagykereskedők és a termelők, azzal csak az alma versenyképességét rontják. Csak sajnos a magyar termelők többsége nem rendelkezik olyan korszerű berendezésekkel, amikkel az alma minőségét tudnák javítani. Magyarországon nagyon kevés korszerű hűtőház van, de ugyanez elmondható a tartályládákról is, amivel a legtöbb magyar termelő nem rendelkezik. Helyette faládákban tárolják az almákat, amik nem védik eléggé a terményeket.

Alma

A műanyag tartályláda a faládánál nagyobb védelmet nyújt a gyümölcsöknek, ráadásul még a teherbírása is nagyobb. Füredi Gábor szerint csak akkor léphetünk előre, hogyha a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat értékesítésre való előkészítési folyamatát fejlesztjük. Ehhez mindenféleképpen szükség lesz arra, hogy pályázatok útján szerezzünk támogatást. Főleg az almatermelőknek kell erre ráfeküdniük, mert ők vannak most a legnehezebb helyzetben.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

élősködő (parazita)

az az élőlény, amely más fajú élő szervezeten (külső é.) v. szervezetben (gazdában,... Tovább

szájkosár

a szm. v. a ló pofájára illő, ritka szövésű, drótból font, zsineggel a nyakra, ill. fejre... Tovább

Tovább a lexikonra
Kertészet