notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Nem lesz könnyű eladni azt a sok almát

Hirdetés

Nem lesz könnyű értékesíteni azt a sok almát

Petra
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Idén hatalmas mennyiségű alma termett, amitől nem lesz könnyű megszabadulni. Füredi Gábor szerint erre úgy lesz esélyünk, hogy ráfekszünk a termények áruvá való előkészítésének fejlesztésére. Ha arra törekszünk, hogy jobb minőségű almát dobjunk a piacra, nagyobb esély lesz rá, hogy eladjuk. Csak az a probléma, hogy Magyarország ilyen szempontból kicsit le van maradva a többi országtól.

Alma

Idén hazánkban legalább 800 ezer tonna alma termett, ami rekordmennyiség. Átlagos körülmények között lehet, hogy ez még jó is lenne, viszont most már kezd odáig fajulni a helyzet, hogy néhány termelő már azon gondolkozik, hogy hagyja megrohadni az almákat, mert így legalább a tárolási költségeken nem veszít. Viszont nem vagyunk egyedül ezzel a problémával Európában, ugyanis több környező országban is ugyanígy meg akarnak szabadulni az almától. Az almák felvásárlási ára rendkívül alacsony, ilyen alacsony már évek óta nem volt. Az árakat a lengyel importalma, a sok termés és az orosz exporttilalom nyomta le.

Alma

Füredi Gábor szerint, aki már sok éve foglalkozik a termények áruvá való előkészítésével, az egyetlen megoldás az lehet, ha minél jobb minőségű almákat próbálunk piacra dobni, ami lekörözi a többi ország kínálatát, vagy legalábbis lépést tud velük tartani. Persze ez nem lesz egyszerű feladat, mert Magyarország ilyen szempontból hátrányban van a többi országokhoz képest. Ezt a hátrányt csak úgy tudnánk behozni, ha emelnénk a tárolás, a csomagolás, a válogatás és minden más olyan tevékenység színvonalát, ami által a terményeink versenyképesek lesznek a piacon. Ugyanis az alma ára sokban függ a minőségtől. Jó minőségű almával pedig csak akkor tudunk előrukkolni, ha a szüret után az európai és világpiaci követelményeknek megfelelően tudjuk előkészíteni az almát az eladásra; vagyis hűteni, becsomagolni, válogatni, stb.

Alma

Ezeket a piaci követelményeket nem lehet figyelmen kívül hagyni, ugyanis nem magunknak szeretnénk megfelelni, ha sikeresen akarjuk értékesíteni az almát, hanem azoknak, akiknek el szeretnénk adni. Ha erre a mércére nem figyelnek oda a nagykereskedők és a termelők, azzal csak az alma versenyképességét rontják. Csak sajnos a magyar termelők többsége nem rendelkezik olyan korszerű berendezésekkel, amikkel az alma minőségét tudnák javítani. Magyarországon nagyon kevés korszerű hűtőház van, de ugyanez elmondható a tartályládákról is, amivel a legtöbb magyar termelő nem rendelkezik. Helyette faládákban tárolják az almákat, amik nem védik eléggé a terményeket.

Alma

A műanyag tartályláda a faládánál nagyobb védelmet nyújt a gyümölcsöknek, ráadásul még a teherbírása is nagyobb. Füredi Gábor szerint csak akkor léphetünk előre, hogyha a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat értékesítésre való előkészítési folyamatát fejlesztjük. Ehhez mindenféleképpen szükség lesz arra, hogy pályázatok útján szerezzünk támogatást. Főleg az almatermelőknek kell erre ráfeküdniük, mert ők vannak most a legnehezebb helyzetben.

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
302 782
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 886 957
Közösség

visszakeresztezés

(back cross): az elsőhibridnemzedék (F1) keresztezése egyik szülői genotíoussal.Jelentős... Tovább

2006. évi LXXXVIII. törvény

a nemzeti agrárkár-enyhítési rendszerrõl- Az Országgyûlés a mezõgazdaságot sújtó elemi... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 220

Átlagos értékelés: 4.7

Kertészet