Minden, amit tudni kell a mezőgazdasági termékek csomagolásáról

Minden, amit tudni kell a mezőgazdasági termékek csomagolásáról

Eiler Olga
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara ajánlja az ágazat számára az Ipack-Ima szakkiállítást 2006. február 14-l8-ig, Milánóban. Olaszország a csomagolástechnika területén Európában az egyik vezető nagyhatalomnak számít. Milánó Olaszország legfontosabb vásárvárosa, ahol az első kiállítást 1920-ban rendezték.

Minden, amit tudni kell a mezőgazdasági termékek csomagolásáról

A Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara ajánlja az ágazat számára az Ipack-Ima szakkiállítást 2006. február 14-l8-ig, Milánóban. Olaszország a csomagolástechnika területén Európában az egyik vezető nagyhatalomnak számít. Milánó Olaszország legfontosabb vásárvárosa, ahol az első kiállítást 1920-ban rendezték.

 

 

A milánói szakkiállítás felöleli a csomagolástechnika minden területét. Az agrár-szakemberek számára a gabonából készült termékek gyártása és csomagolásuk, valamint az italgyártás és csomagolási technológiájuk bemutatása indokolhatja a vásár látogatását. A Fiera Milano új vásári területre költözött, amely Milánó központjától 8 km-re fekszik. Az új vásárváros jól megközelíthető a repülőterektől és a városból egyaránt. A kiállítás összterülete 345.000 négyzetméter, a kiállítók száma az Ipack-Ima vásáron 1500, ebből 25% külföldi.

Burgonya, hagyma hálós csomagolása

A gumós zöldségek és gyümölcsök hálós csomagolására az utóbbi években rendkívül elterjedt a hálós csomagolás. A Loran Kft. által forgalmazott félautomata hálózó gépek alkalmasak a termények hálós csomagolására. Ez a technológia, termelők, importőrök vagy kereskedelmi vállalkozások számára is előnyös. A gépek felépítése, használata és karbantartása is nagyon egyszerű, tehát kezelésük könnyen elsajátítható.

A hálós csomagolás lezárása klipszelő géppel történik, akár hálózsákról (burgonya, hagyma) vagy tálcába helyezett kisebb darabszámú terményről illetve gyümölcsről van szó (pl. paradicsom, paprika, alma, körte, barack, citrusfélék stb.).

A záróelem szempontjából kétféle megoldás létezik:

- Zárás előre formázott kapoccsal,

- Fémhuzalos zárás: a gép levágja a megfelelő hosszúságú huzalt és ezzel zárja a hálót.

Mindkét esetben a háló végét kell a zárógépbe helyezni, amely azt automatikusan lezárja. A zárógép egyszerre két záróklipszet helyez fel, az egyiket az aktuális csomag lezárására, a másikat a következő csomag alsó végének lezárására, a kettő között pedig elvágja a hálót.

A hálóklipszelő gépeket a csomagolósor végén helyezik el. A félautomata sor termékmérleggel kezdődik. A mérleg termékfogadó garatjába öntött termékeket két felhordó szalag viszi fel a mérleghez. A mérleg kiméri az elektronikusan beállított tömeget, és a hálószócsőbe ejti. Ezután következik a zárás illetve a klipszelés, ekkor előre nyomtatott címke valamint fogantyúszalag kerülhet a hálóra.

Tálcás csomagolás esetén a megtöltött tálcákat a szállítószalagra helyezik, amely azokat a hálóformázó csőhöz juttatja. A tálca a hálóba kerül, amelynek végét kell a klipszelőbe helyezni, amely azt lezárja. A klipszelési impulzusra a szállítószalag adja tovább a következő adagot.

A berendezések működtetésük szempontjából különböznek. Létezik pedálos, tehát mechanikus, pneumatikus és elektronikus megoldás. A csomagolásnál a termékfogadó garat átmérője 90, 120, 160 és 220 mm lehet a felhasználási céltól, illetve a csomag méretétől és tömegétől függően. A gépek teljesítménye főleg a kezelőszemélyzet gyorsaságától függ, elérhető lenne akár a 40 db/perc is, de a gyakorlatban ez kb. 10-15 db/perc.

A hálóklipszelő gépekhez címkenyomtató csatlakoztatható, amellyel cégadatok, számsor, vonalkód dátum stb. vihető fel.

A csomagolóanyagok beszerezhetők a Loran Kft. partnerétől, a Linpac Kft.-től.

Savanyú káposzta és savanyúság csomagolása

A savanyúságok készítése gyakran családi kisvállalkozások tevékenysége. Kedvezőbben értékesíthetők a termékek megfelelő piacképes csomagolásban. A műanyagtasakos csomagolások jól kezelhetők és szállíthatók valamint a kereskedelem és a vevő is kedvezően fogadja. A Puma Pack termékcsalád egyik tagja a fóliahegesztő illetve tasaklezáró gép, alkalmas a savanyúságok csomagolására.

A Puma Bridge Csomagológépgyártó Bt. családi vállalkozás, amely 1991 évben alakult. Gépeiket elsősorban a kis és középvállalkozások használják. Az eltelt tizennégy év alatt állandó fejlesztéssel, új megoldások alkalmazásával meghatározó pozíciót vívott ki a cég a hazai csomagológép-gyártás területén. A cég vezetőjének 35 éves szakmai múltja és tapasztalata van a csomagológép gyártásban, ismeri a hagyományos technikát, az egyszerű technológiákat, és figyelemmel kíséri az új műszaki eredményeket, amelyeket a gépgyártásban hasznosítanak. A cég mindenkor eleget tud tenni az új kihívásoknak. Sikerük titka nem csak az állandó megújulás képessége, hanem a családi vállalkozás előnye, a családi összefogás.

A vállalkozás a saját tervezésű Puma Pack csomagológép család gépeinek és kiegészítő elemeinek gyártásával foglalkozik, egyedi igények szerint a megrendelő speciális igényeihez alkalmazkodva.

A savanyúságok csomagolására alkalmazható fóliahegesztő gép félautomata működésű, teljesen rozsdamentes szerkezeti anyagból készül, az élelmiszeripari higiéniai követelményeknek megfelelően. Lehetséges állandó fűtésű vagy impulzusos kivitel. A különféle minőségű és vastagságú fóliák hegesztésére alkalmas, a hegesztési hőfok és a hegesztési idő beállítható a gépen.

Szögletes fíberdob

Carré Carton márkanévvel a holland cég megvalósította a kör négyszögesítését azzal, hogy a hagyományos papírcsévélési eljárással gyártott hengeres dobokat négyzetes hasáb formában kezdte el gyártani. A papírdobokat a vegyiparon és a gyógyszeriparon kívül a mezőgazdasági termékek csomagolására is használják, különösen értékes, különleges vetőmagok, drága fűszerek, teák szállításához, tárolásához előnyösek. Ezen kívül használják még aszalt, szárított gyümölcsök valamint pépes élelmiszeripari termékek és zsírok csomagolására. A hordókhoz az élelmiszeripari követelményeknek megfelelő bélészsákokat alkalmaznak.

A szögletes hordó a gyártó és a felhasználó számára egy sor előnyt jelent. Elsősorban előnyös térkihasználása miatt rendkívül gazdaságos. Amint ez az ábrán látható, hengeres dobok esetén 1200 liternyi árut lehet becsomagolni, a szögletes dobok esetén 50 százalékkal többet, tehát 1800 litert ugyanakkora helyen. A Carré Carton ezen kívül olcsóbb, biztonságosabb, nedvességálló, többutas csomagolásként újrahasználható vagy problémamentesen reciklálható.

A szögletes hordók készülhetnek fogantyúval, originális zárásuk öntapadó szalaggal vagy speciális záróelemmel megoldható.

A szögletes hordók használatával körülbelül 60 százalék fuvarköltség takarítható meg, a raklapok kihasználtsága 100%-os. Előnyt jelent még, hogy mivel minőségazonos papírból készülnek (nem tartalmaznak fémet, mint a hengeres dobok), hulladékhasznosításuk egyszerű.

A logisztikai lánc minden pontján előnyösek, mert jól szállíthatók, halmazolhatók és a raktárteret maximálisan kihasználják. A Carré Carton EU konform, megfelel a 94/62 EC direktíva 11. pontjának. A hordók térfogata 30 és 150 liter között lehetséges, alapméretük 370x370 mm, magasságuk pedig 260-tól 1170 mm-ig terjed.

Borcsomagolás

A Disznókő Szőlőbirtok és Pincészet, amely 2005 évben az „Év pincészete” címet nyerte el, a Tokaj-hegyaljai borvidék meghatározó, stílusteremtő pincészete. Tokaj-Hegyalja legnagyobb egybefüggő szőlőterületén, a 150 hektáron elterülő neves birtokon, a mezőzombori Disznókő dűlőben és annak környezetében kiváló borok készülnek. A történelmi dűlőket – amelynek egykori birtokosai neves főúri családok voltak – élesztette újjá a jelenlegi tulajdonos, az AXA Millésimes (az AXA csoport leányvállalata). A mintaszerűen újratelepített szőlők között, egy nagyszerű borászati épületegyüttes valósult meg, amely Ekkler Dezső Ybl-díjas építész alkotása.

A birtok borait: a gyümölcsös, száraz furmintokat, a gazdag, telt, minerális aszúkat méltán sorolja a szaksajtó a kategória legjobbjai közé. A Disznókő borok hazánkon kívül a világ több mint 30 országába eljutnak. A cégnél fontosnak tartják, hogy a kiváló borok méltó csomagolásban kerüljenek forgalomba, illetve a szépen megterített asztalokra. Mindehhez hozzájárul az elegáns címke és az azzal harmonizáló díszkupak (kapszula). Megrendelői kívánságra különböző díszcsomagolások készülnek a Disznókő jellegzetes kék színével. Különösen ajándékozásra rendkívül népszerű a fából készült díszcsomagolás, amelyet egy kisüzem gyárt a borvidék környékén.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fogamzási százalék

a 100 ivarzó, termékenyített anyából vemhesültek száma, egy adott időszak alatt. Tovább

anyagforgalomra ható szerek

azok az anyagok, amelyek a szervezetben az asszimilációs (sejtek és szövetek felépítése,... Tovább

Tovább a lexikonra