Csomagoló eszközök és szerepük változása, hullámpapírlemez rekeszek, vevői igényekhez alkalmazkodó csomagolás

Kertészeti termékek csomagolása hullámpapírlemezből készült rekeszekbe

Zsoldos Benő, tudományos tanácsadó - Dunapack Rt. Hullámtermékgyár
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A zöldség-gyümölcs (z/gy) termelés az élelmiszer-gazdaság egyik jelentős ágazata. Mennyiségi megoszlását korábbi nem hivatalos becslések szerint az 1. táblázat foglalja össze. A termőterületet és a z/gy mennyiséget tekintve az országban Bács-Kiskun megye áll az első helyen. A gyümölcsfajták közül kiemelkedő az alma részaránya, a csonthéjas gyümölcsökből exportra is kerül. A térségből 5-600 t spárgát is exportálnak. A csiperkegomba mennyisége kb. 6-8.000 t/év, aminek közel felét exportálják.
Csomagoló eszközök és szerepük változása, hullámpapírlemez rekeszek, vevői igényekhez alkalmazkodó csomagolás

A zöldség-gyümölcs (z/gy) termelés az élelmiszer-gazdaság egyik jelentős ágazata. Mennyiségi megoszlását korábbi nem hivatalos becslések szerint az 1. táblázat foglalja össze. A termőterületet és a z/gy mennyiséget tekintve az országban Bács-Kiskun megye áll az első helyen. A gyümölcsfajták közül kiemelkedő az alma részaránya, a csonthéjas gyümölcsökből exportra is kerül. A térségből 5-600 t spárgát is exportálnak. A csiperkegomba mennyisége kb. 6-8.000 t/év, aminek közel felét exportálják.

Termék

ezer t

összesen

alma

400

 

körte

50

 

meggy

80

 

őszibarack

30

 

kajszi

20

 

cseresznye

20

600

paradicsom

120

 

paprika

80

200

összesen

 

800

1. táblázat

A hazai és a nemzetközi z/gy piacon ma már csak az az áru versenyképes, amely első osztályú csomagolásban kerül a vásárló elé. A Dunapack Rt. Hullámtermékgyár rekeszei ezen kiváló termékeknek nyújtanak hatékony áruvédelmet a szállítás és tárolás során.

A csomagoló eszközök és szerepük változása

A z/gy forgalmazásában a csomagolásnak különösen fontos szerepe van részben a termékek minőségének védelme, részben a csomagolás árukínáló jellegének biztosítása miatt. Ez utóbbi esetben ugyanis a jövő útja, hogy a piaci és egyéb úton történő értékesítést felváltja a szupermarketekben és szaküzletekben történő árusítás. A gyümölcsértékesítés hely szerinti %-os megoszlását Ny-Európában a 1. ábra szemlélteti. Ez a tendencia hazánkban is egyre jobban érvényesül, vagyis a megszokottnak mondhatóklasszikus piaci árusítást a szupermarketek és z/gy szaküzletek tevékenysége váltja fel.
A hazai általános csomagolás anyag szerinti megoszlását mutatja a 2. ábra. Látható a papíralapú csomagolás térhódítása, amelynek döntő hányada hullámpapírlemezből (hpl) készült doboz, rekesz.
A hullámpapírlemez rekeszek előnyös tulajdonságai

A hullámpapírlemez rekeszek komoly előnyt jelentenek más anyagból készült csomagolóeszközzel szemben. A teljesség igénye nélkül néhány kiemelkedően kedvező előnye az alábbi:

- Egyutas és eldobó csomagolás miatt higiénikus. A csomagoló eszközben ott maradó és a kertészeti termékből származó káros mikroorganizmusok nem fertőzhetik tovább az újabb szállítást, mint ahogyan ez a többutas fa és műanyag rekeszeknél sajnos előfordul.

- A fentiek azt is jelentik, hogy a hpl csomagolóeszköz nem igényel munkaerőt, és jelentős vízfelhasználással történő tisztítást. A műanyag rekeszek lyukaiból csak erős vízsugárral távolíthatók el a sérült gyümölcs maradékok és mosási hiányosságok miatt ez még nem is jelenti a további gyümölcs szállítmányok megóvását a fertőzéstől.

Értelemszerűen a farekeszekkel szemben nincsen javítási költség és a felhasználót nem terheli a csomagolóeszköz visszaszállítási költsége sem, mint például a műanyag rekeszeknél.

A részletek mellőzése nélkül bizonyítható, hogy legkisebb a hpl rekeszek önsúlya, aminek előnye részben a járművek terhelésénél, részben a jelentősen kisebb termékdíjban jelentkezik. Kamiononként átlagosan 1 tonnával könnyebb a hpl rekeszek önsúlya a fa ill. a műanyag rekeszeknél.

A hpl csomagolóeszköz raktározásánál a síkban összehajthatósága miatt legkisebb a helyigénye, ami a raktártér jobb kihasználását ill. kisebb raktárköltséget jelent.

A rekeszek mérete igazodik a raklap méretéhez, biztosítva ezzel a gazdaságos hely kihasználást és így rakodólapos egységrakományok alakíthatók ki.

- A hpl rekeszek töltésre alkalmas állapotba hozhatók a felhasználás helyén és idején kézi hajtogatással vagy gépi ragasztással.

A gépi ragasztású rekeszek összeállítását igény esetén a mobil dobozfelállító géppel a kért helyszínen a Dunapack Rt. Hullámtermékgyárának munkatársai elvégzik.

Egyre inkább előtérbe kerül a z/gy csomagoló eszközök esztétikus megjelenése. A ragasztással, tűzéssel erősített címkék a fa ill. műanyag rekeszek esetében korszerűtlenek, és nem felelnek meg a kor követelményeinek. A több színnel nyomtatott hpl rekeszek felkeltik a vásárlói kedvet és alkalmasak arra, hogy a szállítás után közvetlenül a szupermarketek, szaküzletek polcaira kerülhessenek. Az esztétikus nyomtatásnak kiváló reklámhatása is van. Nyugati országok z/gy termékeket elosztó nagybani piacainak tanulmányozása arra intheti a hazai kertészeti termékek termelőit, hogy különösen export esetén csak ilyen több színnel nyomtatott rekeszekben forgalmazzák termékeiket.

A rekeszek 5-6 kg töltőtömegig 15 réteg, 8-10 kg töltőtömegig 12 réteg, 18-20 kg töltőtömegig 8 réteg magasra rakhatók.

A rendeltetésszerű felhasználásra már alkalmatlan rekeszeket a Dunapack Rt. visszagyűjti és hpl termékek gyártására, mint másodlagos nyersanyagot újra felhasználja.

Megváltozott vevői igényekhez alkalmazkodó csomagolás

A csomagolóeszközök időbeni rendelkezésre állása is nagy fontosságú a felhasználók számára. Mivel a különböző fajta z/gy termékek eltérő konstrukciójú, változó nyomtatott felületű, méretű rekeszeket kívánnak, ezért ennek biztosítása a gyártó számára konstrukciós és grafikai tervező munkát is jelent, amit számítógéppel támogatott tervező rendszerrel oldanak meg.

A zavartalan csomagolóeszköz ellátás érdekében a felhasználó és gyártó együttműködésére van szükség. Sokszor az előre kiszámíthatatlan z/gy szállítások miatt a felhasználó egy-két nappal korábban jelenti be hpl rekesz igényét, amit a gyár többnyire ki is elégít.

A szupermarketek és szaküzletek kérésére, a fogyasztók igényeinek kielégítésére hordfüllel ellátott, kis töltőtömegű tálcák, kosárkák készülnek hullámpapírlemezből bogyós, csonthéjas gyümölcsök, valamint gomba, paradicsom, paprika céljára (3. 4. ábra). A kosárkák gyűjtőjeként vagy például sárgadinnyéhez több színnel nyomtatott 600x400x140 mm méretű rekeszek is készülnek igény szerint (5. ábra). Mérettől függően 4, 6 db export görögdinnyéhez készített rekeszt mutat be a 6. ábra.


A z/gy termékek szállítói csomagolásának további kérdéseivel a következő cikk foglalkozik.

 

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

fémek korrózió elleni védelme

a gyak.-ban alkalmazott fémek ált. olyan környezetben vannak, amely gyengébb v. erősebb... Tovább

40/2006. (V. 24.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

Tovább a lexikonra