notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Csomagoló eszközök és szerepük változása, hullámpapírlemez rekeszek, vevői igényekhez alkalmazkodó csomagolás

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Kertészeti termékek csomagolása hullámpapírlemezből készült rekeszekbe

Zsoldos Benő, tudományos tanácsadó - Dunapack Rt. Hullámtermékgyár
A zöldség-gyümölcs (z/gy) termelés az élelmiszer-gazdaság egyik jelentős ágazata. Mennyiségi megoszlását korábbi nem hivatalos becslések szerint az 1. táblázat foglalja össze. A termőterületet és a z/gy mennyiséget tekintve az országban Bács-Kiskun megye áll az első helyen. A gyümölcsfajták közül kiemelkedő az alma részaránya, a csonthéjas gyümölcsökből exportra is kerül. A térségből 5-600 t spárgát is exportálnak. A csiperkegomba mennyisége kb. 6-8.000 t/év, aminek közel felét exportálják.
Csomagoló eszközök és szerepük változása, hullámpapírlemez rekeszek, vevői igényekhez alkalmazkodó csomagolás

A zöldség-gyümölcs (z/gy) termelés az élelmiszer-gazdaság egyik jelentős ágazata. Mennyiségi megoszlását korábbi nem hivatalos becslések szerint az 1. táblázat foglalja össze. A termőterületet és a z/gy mennyiséget tekintve az országban Bács-Kiskun megye áll az első helyen. A gyümölcsfajták közül kiemelkedő az alma részaránya, a csonthéjas gyümölcsökből exportra is kerül. A térségből 5-600 t spárgát is exportálnak. A csiperkegomba mennyisége kb. 6-8.000 t/év, aminek közel felét exportálják.

Termék

ezer t

összesen

alma

400

 

körte

50

 

meggy

80

 

őszibarack

30

 

kajszi

20

 

cseresznye

20

600

paradicsom

120

 

paprika

80

200

összesen

 

800

1. táblázat

A hazai és a nemzetközi z/gy piacon ma már csak az az áru versenyképes, amely első osztályú csomagolásban kerül a vásárló elé. A Dunapack Rt. Hullámtermékgyár rekeszei ezen kiváló termékeknek nyújtanak hatékony áruvédelmet a szállítás és tárolás során.

A csomagoló eszközök és szerepük változása

A z/gy forgalmazásában a csomagolásnak különösen fontos szerepe van részben a termékek minőségének védelme, részben a csomagolás árukínáló jellegének biztosítása miatt. Ez utóbbi esetben ugyanis a jövő útja, hogy a piaci és egyéb úton történő értékesítést felváltja a szupermarketekben és szaküzletekben történő árusítás. A gyümölcsértékesítés hely szerinti %-os megoszlását Ny-Európában a 1. ábra szemlélteti. Ez a tendencia hazánkban is egyre jobban érvényesül, vagyis a megszokottnak mondhatóklasszikus piaci árusítást a szupermarketek és z/gy szaküzletek tevékenysége váltja fel.

hirdetesA hazai általános csomagolás anyag szerinti megoszlását mutatja a 2. ábra. Látható a papíralapú csomagolás térhódítása, amelynek döntő hányada hullámpapírlemezből (hpl) készült doboz, rekesz.
A hullámpapírlemez rekeszek előnyös tulajdonságai

A hullámpapírlemez rekeszek komoly előnyt jelentenek más anyagból készült csomagolóeszközzel szemben. A teljesség igénye nélkül néhány kiemelkedően kedvező előnye az alábbi:

- Egyutas és eldobó csomagolás miatt higiénikus. A csomagoló eszközben ott maradó és a kertészeti termékből származó káros mikroorganizmusok nem fertőzhetik tovább az újabb szállítást, mint ahogyan ez a többutas fa és műanyag rekeszeknél sajnos előfordul.

- A fentiek azt is jelentik, hogy a hpl csomagolóeszköz nem igényel munkaerőt, és jelentős vízfelhasználással történő tisztítást. A műanyag rekeszek lyukaiból csak erős vízsugárral távolíthatók el a sérült gyümölcs maradékok és mosási hiányosságok miatt ez még nem is jelenti a további gyümölcs szállítmányok megóvását a fertőzéstől.

Értelemszerűen a farekeszekkel szemben nincsen javítási költség és a felhasználót nem terheli a csomagolóeszköz visszaszállítási költsége sem, mint például a műanyag rekeszeknél.

A részletek mellőzése nélkül bizonyítható, hogy legkisebb a hpl rekeszek önsúlya, aminek előnye részben a járművek terhelésénél, részben a jelentősen kisebb termékdíjban jelentkezik. Kamiononként átlagosan 1 tonnával könnyebb a hpl rekeszek önsúlya a fa ill. a műanyag rekeszeknél.

A hpl csomagolóeszköz raktározásánál a síkban összehajthatósága miatt legkisebb a helyigénye, ami a raktártér jobb kihasználását ill. kisebb raktárköltséget jelent.

hirdetes

A rekeszek mérete igazodik a raklap méretéhez, biztosítva ezzel a gazdaságos hely kihasználást és így rakodólapos egységrakományok alakíthatók ki.

- A hpl rekeszek töltésre alkalmas állapotba hozhatók a felhasználás helyén és idején kézi hajtogatással vagy gépi ragasztással.

A gépi ragasztású rekeszek összeállítását igény esetén a mobil dobozfelállító géppel a kért helyszínen a Dunapack Rt. Hullámtermékgyárának munkatársai elvégzik.

Egyre inkább előtérbe kerül a z/gy csomagoló eszközök esztétikus megjelenése. A ragasztással, tűzéssel erősített címkék a fa ill. műanyag rekeszek esetében korszerűtlenek, és nem felelnek meg a kor követelményeinek. A több színnel nyomtatott hpl rekeszek felkeltik a vásárlói kedvet és alkalmasak arra, hogy a szállítás után közvetlenül a szupermarketek, szaküzletek polcaira kerülhessenek. Az esztétikus nyomtatásnak kiváló reklámhatása is van. Nyugati országok z/gy termékeket elosztó nagybani piacainak tanulmányozása arra intheti a hazai kertészeti termékek termelőit, hogy különösen export esetén csak ilyen több színnel nyomtatott rekeszekben forgalmazzák termékeiket.

A rekeszek 5-6 kg töltőtömegig 15 réteg, 8-10 kg töltőtömegig 12 réteg, 18-20 kg töltőtömegig 8 réteg magasra rakhatók.

A rendeltetésszerű felhasználásra már alkalmatlan rekeszeket a Dunapack Rt. visszagyűjti és hpl termékek gyártására, mint másodlagos nyersanyagot újra felhasználja.

Megváltozott vevői igényekhez alkalmazkodó csomagolás

A csomagolóeszközök időbeni rendelkezésre állása is nagy fontosságú a felhasználók számára. Mivel a különböző fajta z/gy termékek eltérő konstrukciójú, változó nyomtatott felületű, méretű rekeszeket kívánnak, ezért ennek biztosítása a gyártó számára konstrukciós és grafikai tervező munkát is jelent, amit számítógéppel támogatott tervező rendszerrel oldanak meg.

A zavartalan csomagolóeszköz ellátás érdekében a felhasználó és gyártó együttműködésére van szükség. Sokszor az előre kiszámíthatatlan z/gy szállítások miatt a felhasználó egy-két nappal korábban jelenti be hpl rekesz igényét, amit a gyár többnyire ki is elégít.

A szupermarketek és szaküzletek kérésére, a fogyasztók igényeinek kielégítésére hordfüllel ellátott, kis töltőtömegű tálcák, kosárkák készülnek hullámpapírlemezből bogyós, csonthéjas gyümölcsök, valamint gomba, paradicsom, paprika céljára (3. 4. ábra). A kosárkák gyűjtőjeként vagy például sárgadinnyéhez több színnel nyomtatott 600x400x140 mm méretű rekeszek is készülnek igény szerint (5. ábra). Mérettől függően 4, 6 db export görögdinnyéhez készített rekeszt mutat be a 6. ábra.


A z/gy termékek szállítói csomagolásának további kérdéseivel a következő cikk foglalkozik.

 

Forrás: Agrárágazat

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
487
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
4 579 089

felfekvés (dekubitusz, decubitus)

sokat fekvő állatok bőrében a nyomóhatásra kialakuló körülírt bőrelhalás. (elhalás) Tovább

köztakaró (kültakaró)

az állati testet borító, annak a külső környezettel érintkező része. Funkciója elsősorban... Tovább

Tovább a lexikonra