A régi hordó felhasználása

Készítsünk kályhát vagy kerti sütögetőt a régi hordóból!

Szélesi Ferenc - Főkertész, AN, NA
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Egy otthont melegen tartani nem épp olcsó mulatság, hiszen egy jó minőségű fatüzelésű kályháért komoly összegeket kérnek el az üzletekben. Viszont gondoltad volna, hogy némi szakértelemmel, néhány alapvető eszközzel és egy kis befektetett idővel sokkal olcsóbban is elkészítheted magadnak saját fatüzelésű hordókályhádat? Ha a csináld magad megoldások híve vagy, és szeretnéd otthonod egy helységét olcsón felmelegíteni, akkor most eláruljuk, hogy hogyan készíthetsz fatüzelésű kályhát egy acélhordóból!

A régi hordó felhasználása

(Kép forrása: pxfuel.com)

Amire szükséged lesz

Ehhez a projekthez kelleni fog természetesen egy hordó, néhány öntöttvas kályhakellék (ajtó, lábak, kürtő, füstcső bekötő idommal és pillangószeleppel), hőálló festék, illetve jól jön még egy öntöttvas fatartó rostély illetve egy főzőlap is.

Keress egy ideális hordót

Hordókályhád legfontosabb eleme az a hordó, amit az elkészítéséhez átalakítasz majd. Fontos, hogy egy olyan fémhordót válassz, amin nincsenek lyukak és általánosságban sértetlen, jó állapotban van. Hogy ezt honnan szerzed be, az persze csak a lehetőségeiden múlik. Valószínűleg találsz az interneten, de érdemes szétnézni a helyi vastelepeken és egyéb gyűjtőhelyeken is. E mellett kérdezősködhetsz a helyi facebookos csere-bere csoportokban is, hogy nincs-e valakinek egy felesleges hordója, amitől megválna. Ha megvan a hordó, akkor alaposan takarítsd le, legalább kívülről. Ha nem sikerül minden lerakódást eltávolítanod, ne aggódj, ezekkel később foglalkozunk majd.

Készítsd elő kályhád helyét

Hordókályhád elkészítésének egyik legfontosabb szempontja, hogy végül egy stabil, hőálló helyre kerüljön. Erre azért kell odafigyelned, mert mivel a hordók falai meglehetősen vékonyak, a kályha közvetlen közelébe nagyon sok hő jut majd ki. Elképzelhető, hogy le kell burkolnod valamivel a szoba egy sarkát vagy legalább azt a falat, ami mellé a kályha kerül. Ehhez persze valamilyen hőálló anyagot érdemes választani, ügyelve persze arra is, hogy esztétikus legyen a végeredmény.

Ügyelj arra is, hogy a füstöt valahol ki kell majd vezetned. Ez megoldható a falon keresztül, vagy ha hozzákötöd a füstcsövet a kéményhez. Ehhez erősen ajánlott szakértő segítségét kérni, mert egy nem megfelelően kivezetett kályha rendkívül veszélyes lehet. Természetesen azt is vedd figyelembe, hogy mennyit költenél erre a projektre, de ha valamin, akkor a hő elleni védelmen nem érdemes spórolni.

Rögzítsd a kályha ajtaját a hordóra

A kályha ajtaja a hordó legerősebb végére kell, hogy kerüljön. Állítsd fel a hordót úgy, hogy ez a vége nézzen felfelé, majd helyezd rá az ajtót és rajzold körbe. A kijelölt részt ez után egy fűrész segítségével ki kell vágnod a hordóból, hogy belehelyezhesd az ajtót. Ha stabilan a helyén van, akkor rögzítsd csavarokkal.

Rögzítsd a lábakat

Fontos, hogy a kályha stabil lábakon álljon azon a helyen, amelyet kialakítottál neki, ehhez pedig lábakat kell szerelned rá. Ezeket a lábakat bármilyen forrásból beszerezheted, a lényeg hogy stabilak és hőállóak legyenek, illetve hogy könnyedén rögzíteni tudd őket a hordóhoz. Ha sikerül lábakat találni, akkor – akárcsak az ajtót – ezeket is csavarozd fel a hordóra. Győződj meg róla, hogy a lábak stabilan rögzülnek a hordóra, és hogy rendesen tartják-e azt. Ha igen, akkor jöhet a következő lépés. A következő oldalon folytatom! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-04

A sok esőzés után a te kertedben is megjelent a közönséges gyíkfű? - Hasznosabb, mint gondolnád

Egy-egy nagyobb esőzés után gyakori, hogy a kertekben megjelenik a közönséges gyíkfű az apró, lilás-rózsaszínes virágaival. Ne gyomláld ki, nagyon hasznos!

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-15

Ez a tökéletes időpont a paradicsom locsolásához a kánikulában

A paradicsom locsolása nem könnyű feladat kánikula idején. Segítünk, hogy a megfelelő paradicsom öntözés segítségével növényeid frissek és zöldek maradjanak.

2024-07-01

Így készítsd el a tökéletes zöld dió befőttet fillérekből

Unod már a dió megszokott felhasználási módjait? Szedj egy kis zöld diót, és próbáld ki ezt a csudajó zöld dió befőtt receptet. Biztosan nem fogod megbánni.

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

parazitológia

tág értelemben az a tudományág, amely az —>élősködők alaktani, fejl. és szaporodási... Tovább

fogak

a szájüregben levő, a táplálék felaprózására szolgáló rágószervek. Részei: a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert