A regeneratív földművelés bemutatása

hirdetes

Próbáld ki a regeneratív földművelést!

Szélesi Ferenc
A regeneratív földművelés bemutatása

Állj le a szántással (vagy legalább csökkentsd minimálisra)

A szántás óriási problémája, hogy jelentősen megzavarja a talaj legfelső rétegében élő mikroorganizmusokat. Ez egy olyan mesterséges folyamat, ami így, ilyen formában sehol sem zajlik le a természetben. Az igazán egészséges talajban több milliárd mikroszkopikus (és jó néhány szabad szemmel is látható) élőlény leledzik. Egyetlen teáskanálban több ilyet találnál, mint embert a Földön! A cél tehát olyan ritkán felzaklatni ezt az élettel teli rendszert, amennyire csak lehetséges. Persze néha tényleg szükség van egy kiadós szántásra, de ne csináld csak megszokásból. Ez a regeneratív földművelés egyik alappillére.

Ültess talajtakaró növényeket

A talajtakaró növények akkor is segítenek aktívan tartani a talajt, amikor másra nem használod azt (tehát akkor is, amikor éppen nem ültetsz haszonnövényeket). A letakart talaj hatékonyabban képes magába szívni a vizet, így sokkal kevésbé hat rá a talajerózió és kevesebb tápanyagot is veszít magából. Ha ez nem lenne elég, a folyamatos „biotakaró” a talaj mikroorganizmusait is védi. Ha már nincs szükséged rájuk, a talajtakaró növényeket haszonállataidnak is felkínálhatod egészséges tápként. Ne felejts el továbbá vetésforgót használni!

hirdetes

Használj komposztot

A komposzt a kerti élet fontos összetevője. Ezt a hasznos adalékot többféle formában is eljuttathatnod növényeidig, ilyen például komposzt tea is. A komposzt mellett az állati trágyát is meghálálják majd növényeid!

Ültess szegélyeket és elválasztókat

Azzal, hogy kerted határait növényekkel ülteted be (vagy szimplán hagyod, hogy a gyomok kedvükre nőjenek ezeken a részeken) változatosabb, gazdagabb életteret biztosíthatsz számos hasznos rovar, köztük a méhek számára is. Ha a gyomos megoldást választod, akkor ügyelj rá, hogy egyes kéretlen növények fertőzéseket terjeszthetnek, tehát nem mindent ajánlatos meghagyni a kertben.

Alkalmazd a toló-vonó rendszert

A toló-vonó rendszer a kerti kártevők megfékezése céljából jött létre. A „toló” rész azokat a növényeket foglalja magába, amik taszítják maguktól a kártevőket. Némelyikük olyan szagot áraszt magából, amit sok rágcsáló ki nem állhat, míg mások mérgekkel védik magukat. Ha ismered a társültetés fogalmát, akkor tudod, hogy mire megy ki a játék. A „vonó” rész azokra a növényekre utal, amelyek csapdákként hatnak a kerti kártevőkre.

hirdetes

A kukoricát például előszeretettel támadják meg olyan élősködők, amik a növények szárába fúrják bele magukat. Ezeknek állíthatsz csapdát többek között a cirokkal, ami magához vonzza ezeket a kártevőket, hogy azok békén hagyják kukoricáidat. Ilyen toló és vonó növények ültetésével jelentősen javíthatod kerted vagy földed hozamát, hiszen csökkented a kártevők okozta károkat értékesebb növényeidben. Ez a megoldás továbbá olcsóbb és környezettudatosabb is, mint mérgeket szétszórni a szabadban. Több növény összeültetése továbbá ellenállóbbá teszi őket a fertőzésekkel szemben is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-11-14

Kifagyhat a fű? 3 olcsó módszer a fű kifagyásának megakadályozásához

Hogyan nem fagy ki a fű? Ha az udvarodon új fű van, és az előrejelzések szerint fagy várható, kövesd az alábbi tippeket, hogy megelőzd, hogy megfagyjon!

2022-08-31

Kavics talajtakaró – zúzottkő használata mulcs helyett

Hogyan lehet a zúzottkövet talajtakaróként használni? Mostani cikkből kiderül, hogy hogyan használjuk mulcs helyett a zúzottkövet a kertben és milyen hatással van a talajra.

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-11-24

A homokos talaj feljavításának a titka

Természetesen nem minden talaj egyforma, vannak olyan területek, ahol homokos lehet a talaj. Mit lehet ezzel kezdeni? Hogyan lehet feljavítani a homokos talajt?

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vízelosztás

Az öntözőrendszer csatornáinak vízhozamával való gazdálkodás és az öntözési... Tovább

Ózdi Földhivatal

Földhivatal Közerti Földhivatal Cím: Ózd 48-as út 2. 3601 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Talajművelés