A regeneratív földművelés bemutatása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A regeneratív földművelés fantasztikus lehetőségei!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
A regeneratív földművelés bemutatása

Állj le a szántással (vagy legalább csökkentsd minimálisra)

A szántás óriási problémája, hogy jelentősen megzavarja a talaj legfelső rétegében élő mikroorganizmusokat. Ez egy olyan mesterséges folyamat, ami így, ilyen formában sehol sem zajlik le a természetben. Az igazán egészséges talajban több milliárd mikroszkopikus (és jó néhány szabad szemmel is látható) élőlény leledzik. Egyetlen teáskanálban több ilyet találnál, mint embert a Földön! A cél tehát olyan ritkán felzaklatni ezt az élettel teli rendszert, amennyire csak lehetséges. Persze néha tényleg szükség van egy kiadós szántásra, de ne csináld csak megszokásból. Ez a regeneratív földművelés egyik alappillére.

Ültess talajtakaró növényeket

A talajtakaró növények akkor is segítenek aktívan tartani a talajt, amikor másra nem használod azt (tehát akkor is, amikor éppen nem ültetsz haszonnövényeket). A letakart talaj hatékonyabban képes magába szívni a vizet, így sokkal kevésbé hat rá a talajerózió és kevesebb tápanyagot is veszít magából. Ha ez nem lenne elég, a folyamatos „biotakaró” a talaj mikroorganizmusait is védi. Ha már nincs szükséged rájuk, a talajtakaró növényeket haszonállataidnak is felkínálhatod egészséges tápként. Ne felejts el továbbá vetésforgót használni!

hirdetes

Használj komposztot

A komposzt a kerti élet fontos összetevője. Ezt a hasznos adalékot többféle formában is eljuttathatnod növényeidig, ilyen például komposzt tea is. A komposzt mellett az állati trágyát is meghálálják majd növényeid!

Ültess szegélyeket és elválasztókat

Azzal, hogy kerted határait növényekkel ülteted be (vagy szimplán hagyod, hogy a gyomok kedvükre nőjenek ezeken a részeken) változatosabb, gazdagabb életteret biztosíthatsz számos hasznos rovar, köztük a méhek számára is. Ha a gyomos megoldást választod, akkor ügyelj rá, hogy egyes kéretlen növények fertőzéseket terjeszthetnek, tehát nem mindent ajánlatos meghagyni a kertben.

Alkalmazd a toló-vonó rendszert

A toló-vonó rendszer a kerti kártevők megfékezése céljából jött létre. A „toló” rész azokat a növényeket foglalja magába, amik taszítják maguktól a kártevőket. Némelyikük olyan szagot áraszt magából, amit sok rágcsáló ki nem állhat, míg mások mérgekkel védik magukat. Ha ismered a társültetés fogalmát, akkor tudod, hogy mire megy ki a játék. A „vonó” rész azokra a növényekre utal, amelyek csapdákként hatnak a kerti kártevőkre.

hirdetes

A kukoricát például előszeretettel támadják meg olyan élősködők, amik a növények szárába fúrják bele magukat. Ezeknek állíthatsz csapdát többek között a cirokkal, ami magához vonzza ezeket a kártevőket, hogy azok békén hagyják kukoricáidat. Ilyen toló és vonó növények ültetésével jelentősen javíthatod kerted vagy földed hozamát, hiszen csökkented a kártevők okozta károkat értékesebb növényeidben. Ez a megoldás továbbá olcsóbb és környezettudatosabb is, mint mérgeket szétszórni a szabadban. Több növény összeültetése továbbá ellenállóbbá teszi őket a fertőzésekkel szemben is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


gyöngyperje (Melica)

a pázsitfüvek családjához tartozó nemzetség. Egyes fajait, így pl. a bókoló gyöngyperjét... Tovább

immunizálás (védőoltás)

a fertőző betegségek megelőzésére, leküzdésére alkalmazott eljárás, amikor mesterségesen... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság