A regeneratív földművelés bemutatása

Próbáld ki a regeneratív földművelést!

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha egyszer hirtelen felindulásból eszedbe jut kombinálni egymással az organikus kertészkedést, az erdészetet, a permakultúrát és az vadon élő állatok megőrzését, akkor gratulálunk, feltaláltad a regeneratív földművelést! Na jó, nem te lennél az első, de ez ne tartson vissza attól, hogy kipróbáld ezt a technikát, amivel jelentősen javíthatod birtokod állapotát. A regeneratív földművelés lehetővé teszi, hogy egy sokkal átfogóbb képet láss kertedről. Lássuk, hogy pontosan miről is van szó!

A regeneratív földművelés bemutatása

Mi az a regeneratív földművelés?

A regeneratív földművelés célja, hogy gazdaként egy egységes rendszerként tekints birtokodra, és hogy úgy is kezeld azt. Alapja a jó minőségű táptalaj, amihez javítani kell a föld vízmegtartását, szénelválasztó-képességét, és gazdagítani mikroorganizmus-állományát. A regeneratív földművelés továbbá figyelembe veszi azt is, hogy hogyan hasznosítod a talajban fellelhető szenet, hogy hogyan gondozod haszonállat-állományodat, és még az erdőgazdaság elveit is alkalmazza, csökkentve ezzel a művelt terület károsanyag-kibocsátását.

Persze mindez csupán a regeneratív földművelés egy apró része, és alkalmazásának rengeteg pozitív hatása lehet birtokodon. A regeneratív földművesek nagyon komolyan veszik környezetük védelmét, és igyekeznek nem csak megvédeni, hanem támogatni is azt. Azzal, hogy növeled a rendelkezésedre álló terület biológiai sokszínűségét, javítod a talaj minőségét és általánosságban segíted a környezetedet, az egész ökoszisztéma jól jár majd.

A főszerepben: a természet

A regeneratív földművelés számos fontos folyamatáért a természet felel, de ez nem jelenti azt, hogy muszáj leszel hagyni elterjedni a gyomokat termőföldeden. Ahelyett, hogy a körülmények kezelhetetlenné válnának, olyan rendszereket kell majd kialakítanod birtokodon, amelyek képesek együttműködni a természet folyamataival. Mondunk egy példát: ha egy 2-10%-ban organikus összetételű talajt sikerül kialakítanod kertedben, akkor számos természetes folyamatnak nyitsz teret a felszín alatt.

Az organikus anyagok javítják a talaj vízmegtartását, és megakadályozzák, hogy a víz túl sok tápanyagot mosson el a növények gyökereitől. Vagy: ha hagyod, hogy bizonyos növények nőjenek haszonnövényeid között, több madarat vonzhatsz kertedbe, amik segíthetnek megszabadítani ágyásaidat a kártevő rovaroktól. Ennyivel kevesebb vegyszert kell használnod kertedben – jól hangzik, ugye?

Regeneratív földművelési szokások, amiket már most bevezethetsz

Szóval hogy lesz valakiből regeneratív kertész vagy földműves? Nos, ha már most organikus módszereket alkalmazol birtokodon, akkor jó úton haladsz, azonban valamivel többre lesz szükséged ennél. Regeneratív kertészként ugyanis szem előtt kell tartanod, hogy te és kerted egy sokkal nagyobb ökológiai rendszer részei vagytok. Ez azt jelenti, hogy ha támogatod a környezetedet, akkor ezek előnyeit idővel te magad is kihasználhatod majd. Íme öt módszer, amikkel megteheted ezt. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

2024-04-29

Termeszd meg magadnak a saját, biotrágyádat ennek a növénynek a segítségével!

Fedezd fel, hogyan készítheted el saját, biotrágyádat a nadálytő segítségével! Tanuld meg lépésről lépésre, hogyan termesztheted és használhatod a nadálytőt!

2024-04-22

Közeleg a zöldbab vetés ideje: Ezek a zöldbab vetésének lépéseo

Első kérdésként fel is merült bennem a kérdés? Vajon mikor kell elvetni a zöldbabot, aztán rögtön jöttek a továbbiak, hogyan kell elvetni a zöldbabot?

2024-03-21

Kezd kimenni a divatból: erre, és így használható a kútvíz a kertben

Magyarországon régen a kútvíz használata viszonylag gyakori volt. Azonban egyre inkább azt lehet érzékelni, hogy kezd kimenni a divatból. Vajon miért?

2024-05-07

Ásás mentes ágyások készítése egy kertész tanácsaival

Tanuld meg te is, hogyan kell ásás mentes ágyásokat készítened a kertben, minimális erőfeszítéssel, ráadásul még a bolygónak is jót teszel ezzel a munkával.

2024-04-08

Friss: gép- és technológia beszerzési támogatás nyílik a borászok számára

Több mint 10,8 milliárd forint áll rendelkezésre a borászati technológiai fejlesztésére a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból.

2024-02-29

Figyelmezteti a Nébih a gazdákat: pocok invázió közeleg!

Pocok invázió közeleg, közölte a Nébih és figyelmezteti a gazdákat, hogy mindenképp hamar vegyék észre az intő jeleket és mentség meg a termésüket!

2024-02-03

Ez a mezőgazdaság új jövője: a drónos permetezés 7 nagyszerű előnye

Haladni kell a korral, a mezőgazdaságban pedig még inkább, szakértőnk elhozta nektek a drónos permetezés 7 nagyszerű előnyét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szeghalomi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Szeghalom Nagy M. u. 4. Magyarország Telefon: +36-371-152 ... Tovább

bélzörejek

a belekben (->beleső) az erjedés következtében termelődött gáznak és a pépes... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Talajművelés