A regeneratív földművelés bemutatása

hirdetes

Próbáld ki a regeneratív földművelést!

Szélesi Ferenc

Ha egyszer hirtelen felindulásból eszedbe jut kombinálni egymással az organikus kertészkedést, az erdészetet, a permakultúrát és az vadon élő állatok megőrzését, akkor gratulálunk, feltaláltad a regeneratív földművelést! Na jó, nem te lennél az első, de ez ne tartson vissza attól, hogy kipróbáld ezt a technikát, amivel jelentősen javíthatod birtokod állapotát. A regeneratív földművelés lehetővé teszi, hogy egy sokkal átfogóbb képet láss kertedről. Lássuk, hogy pontosan miről is van szó!

A regeneratív földművelés bemutatása

Mi az a regeneratív földművelés?

A regeneratív földművelés célja, hogy gazdaként egy egységes rendszerként tekints birtokodra, és hogy úgy is kezeld azt. Alapja a jó minőségű táptalaj, amihez javítani kell a föld vízmegtartását, szénelválasztó-képességét, és gazdagítani mikroorganizmus-állományát. A regeneratív földművelés továbbá figyelembe veszi azt is, hogy hogyan hasznosítod a talajban fellelhető szenet, hogy hogyan gondozod haszonállat-állományodat, és még az erdőgazdaság elveit is alkalmazza, csökkentve ezzel a művelt terület károsanyag-kibocsátását.

Persze mindez csupán a regeneratív földművelés egy apró része, és alkalmazásának rengeteg pozitív hatása lehet birtokodon. A regeneratív földművesek nagyon komolyan veszik környezetük védelmét, és igyekeznek nem csak megvédeni, hanem támogatni is azt. Azzal, hogy növeled a rendelkezésedre álló terület biológiai sokszínűségét, javítod a talaj minőségét és általánosságban segíted a környezetedet, az egész ökoszisztéma jól jár majd.

hirdetes

A főszerepben: a természet

A regeneratív földművelés számos fontos folyamatáért a természet felel, de ez nem jelenti azt, hogy muszáj leszel hagyni elterjedni a gyomokat termőföldeden. Ahelyett, hogy a körülmények kezelhetetlenné válnának, olyan rendszereket kell majd kialakítanod birtokodon, amelyek képesek együttműködni a természet folyamataival. Mondunk egy példát: ha egy 2-10%-ban organikus összetételű talajt sikerül kialakítanod kertedben, akkor számos természetes folyamatnak nyitsz teret a felszín alatt.

Az organikus anyagok javítják a talaj vízmegtartását, és megakadályozzák, hogy a víz túl sok tápanyagot mosson el a növények gyökereitől. Vagy: ha hagyod, hogy bizonyos növények nőjenek haszonnövényeid között, több madarat vonzhatsz kertedbe, amik segíthetnek megszabadítani ágyásaidat a kártevő rovaroktól. Ennyivel kevesebb vegyszert kell használnod kertedben – jól hangzik, ugye?

hirdetes

Regeneratív földművelési szokások, amiket már most bevezethetsz

Szóval hogy lesz valakiből regeneratív kertész vagy földműves? Nos, ha már most organikus módszereket alkalmazol birtokodon, akkor jó úton haladsz, azonban valamivel többre lesz szükséged ennél. Regeneratív kertészként ugyanis szem előtt kell tartanod, hogy te és kerted egy sokkal nagyobb ökológiai rendszer részei vagytok. Ez azt jelenti, hogy ha támogatod a környezetedet, akkor ezek előnyeit idővel te magad is kihasználhatod majd. Íme öt módszer, amikkel megteheted ezt. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-06-27

„A szomszéd kertje mindig zöldebb” – De miért lesz gyomos a fű a kertedben?

A gyönyörű tiszta szép fű nem kell, hogy csak álom maradjon, ha neked is megkeserítik a mindennapjaidat a fűben kinövő gyomnövények,tudd meg, hogy mi okozza!

2022-06-13

Tippek a medence tisztítására – Így marad tiszta a víz egész nyáron!

Viszlát alga! Minél többet vársz, annál nehezebben lesz tiszta a medence vize. Mutatjuk mit kell tenned, hogy tiszta maradjon a medence vize egész nyáron!

2022-06-03

2022 nyári kerttrendek

Magyarország leglátogatottabb termék- és árösszehasonlító oldala szerint a következő termék a legkeresettebb 2022-ben. 2022-es nyári kerti eszköz trendek

2022-06-03

Komposztálj okosan! Mit szabad és mit tilos a komposztálóba tenni?

A legtöbb megmaradt ételt a kukába dobjuk, pedig helyette mehetne a komposztálóba is, ha tudnánk mik azok az ételek és anyagok, amelyeket szabad komposztálni és mik azok amiket tilos. Olvasd el a cikket és tudd meg te is!

2022-08-31

Kavics talajtakaró – zúzottkő használata mulcs helyett

Hogyan lehet a zúzottkövet talajtakaróként használni? Mostani cikkből kiderül, hogy hogyan használjuk mulcs helyett a zúzottkövet a kertben és milyen hatással van a talajra.

2022-06-30

A tökfélék Monosporascus gyökérrothadása

A tökök monosporascus gyökérrothadása a sárgadinnye és más kisebb méretű tökfélék súlyos betegsége. A dinnyetermesztésben meglehetősen új, de nagy probléma.

2022-08-27

A gumórothadás fajtái, okai, és minden, amit róluk tudni érdemes

A gumórothadás betegségei a termésveszteség fő okai, különösen a burgonyát, de a sárgarépát és más gumós zöldségeket, és még a virágokat is érinthetik.

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

További cikkek ebben a témában


embólus

a vérpályában úszó többé-kevésbé szilárd képlet, amely gyakran embóliáx okoz. Lehet a... Tovább

bakteriofágok

a ->baktériumokban élősködő, igen elterjedt, viszonylag egyszerű ->vírusok. Fejből és... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Talajművelés