A regeneratív földművelés bemutatása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A regeneratív földművelés fantasztikus lehetőségei!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

Ha egyszer hirtelen felindulásból eszedbe jut kombinálni egymással az organikus kertészkedést, az erdészetet, a permakultúrát és az vadon élő állatok megőrzését, akkor gratulálunk, feltaláltad a regeneratív földművelést! Na jó, nem te lennél az első, de ez ne tartson vissza attól, hogy kipróbáld ezt a technikát, amivel jelentősen javíthatod birtokod állapotát. A regeneratív földművelés lehetővé teszi, hogy egy sokkal átfogóbb képet láss kertedről. Lássuk, hogy pontosan miről is van szó!

A regeneratív földművelés bemutatása

Mi az a regeneratív földművelés?

A regeneratív földművelés célja, hogy gazdaként egy egységes rendszerként tekints birtokodra, és hogy úgy is kezeld azt. Alapja a jó minőségű táptalaj, amihez javítani kell a föld vízmegtartását, szénelválasztó-képességét, és gazdagítani mikroorganizmus-állományát. A regeneratív földművelés továbbá figyelembe veszi azt is, hogy hogyan hasznosítod a talajban fellelhető szenet, hogy hogyan gondozod haszonállat-állományodat, és még az erdőgazdaság elveit is alkalmazza, csökkentve ezzel a művelt terület károsanyag-kibocsátását.

Persze mindez csupán a regeneratív földművelés egy apró része, és alkalmazásának rengeteg pozitív hatása lehet birtokodon. A regeneratív földművesek nagyon komolyan veszik környezetük védelmét, és igyekeznek nem csak megvédeni, hanem támogatni is azt. Azzal, hogy növeled a rendelkezésedre álló terület biológiai sokszínűségét, javítod a talaj minőségét és általánosságban segíted a környezetedet, az egész ökoszisztéma jól jár majd.

hirdetes

A főszerepben: a természet

A regeneratív földművelés számos fontos folyamatáért a természet felel, de ez nem jelenti azt, hogy muszáj leszel hagyni elterjedni a gyomokat termőföldeden. Ahelyett, hogy a körülmények kezelhetetlenné válnának, olyan rendszereket kell majd kialakítanod birtokodon, amelyek képesek együttműködni a természet folyamataival. Mondunk egy példát: ha egy 2-10%-ban organikus összetételű talajt sikerül kialakítanod kertedben, akkor számos természetes folyamatnak nyitsz teret a felszín alatt.

Az organikus anyagok javítják a talaj vízmegtartását, és megakadályozzák, hogy a víz túl sok tápanyagot mosson el a növények gyökereitől. Vagy: ha hagyod, hogy bizonyos növények nőjenek haszonnövényeid között, több madarat vonzhatsz kertedbe, amik segíthetnek megszabadítani ágyásaidat a kártevő rovaroktól. Ennyivel kevesebb vegyszert kell használnod kertedben – jól hangzik, ugye?

hirdetes

Regeneratív földművelési szokások, amiket már most bevezethetsz

Szóval hogy lesz valakiből regeneratív kertész vagy földműves? Nos, ha már most organikus módszereket alkalmazol birtokodon, akkor jó úton haladsz, azonban valamivel többre lesz szükséged ennél. Regeneratív kertészként ugyanis szem előtt kell tartanod, hogy te és kerted egy sokkal nagyobb ökológiai rendszer részei vagytok. Ez azt jelenti, hogy ha támogatod a környezetedet, akkor ezek előnyeit idővel te magad is kihasználhatod majd. Íme öt módszer, amikkel megteheted ezt. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes


Szegedi 470 (Szegedi SC 470)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A címerhányás ideje közepes, a kalászkapelyva antociános... Tovább

Tiszaújvárosi Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Tiszaújváros Lórátffy Zs. út 2. 3581 Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság