A regeneratív földművelés bemutatása

hirdetes

Próbáld ki a regeneratív földművelést!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Ha egyszer hirtelen felindulásból eszedbe jut kombinálni egymással az organikus kertészkedést, az erdészetet, a permakultúrát és az vadon élő állatok megőrzését, akkor gratulálunk, feltaláltad a regeneratív földművelést! Na jó, nem te lennél az első, de ez ne tartson vissza attól, hogy kipróbáld ezt a technikát, amivel jelentősen javíthatod birtokod állapotát. A regeneratív földművelés lehetővé teszi, hogy egy sokkal átfogóbb képet láss kertedről. Lássuk, hogy pontosan miről is van szó!

A regeneratív földművelés bemutatása

Mi az a regeneratív földművelés?

A regeneratív földművelés célja, hogy gazdaként egy egységes rendszerként tekints birtokodra, és hogy úgy is kezeld azt. Alapja a jó minőségű táptalaj, amihez javítani kell a föld vízmegtartását, szénelválasztó-képességét, és gazdagítani mikroorganizmus-állományát. A regeneratív földművelés továbbá figyelembe veszi azt is, hogy hogyan hasznosítod a talajban fellelhető szenet, hogy hogyan gondozod haszonállat-állományodat, és még az erdőgazdaság elveit is alkalmazza, csökkentve ezzel a művelt terület károsanyag-kibocsátását.

Persze mindez csupán a regeneratív földművelés egy apró része, és alkalmazásának rengeteg pozitív hatása lehet birtokodon. A regeneratív földművesek nagyon komolyan veszik környezetük védelmét, és igyekeznek nem csak megvédeni, hanem támogatni is azt. Azzal, hogy növeled a rendelkezésedre álló terület biológiai sokszínűségét, javítod a talaj minőségét és általánosságban segíted a környezetedet, az egész ökoszisztéma jól jár majd.

hirdetes

A főszerepben: a természet

A regeneratív földművelés számos fontos folyamatáért a természet felel, de ez nem jelenti azt, hogy muszáj leszel hagyni elterjedni a gyomokat termőföldeden. Ahelyett, hogy a körülmények kezelhetetlenné válnának, olyan rendszereket kell majd kialakítanod birtokodon, amelyek képesek együttműködni a természet folyamataival. Mondunk egy példát: ha egy 2-10%-ban organikus összetételű talajt sikerül kialakítanod kertedben, akkor számos természetes folyamatnak nyitsz teret a felszín alatt.

Az organikus anyagok javítják a talaj vízmegtartását, és megakadályozzák, hogy a víz túl sok tápanyagot mosson el a növények gyökereitől. Vagy: ha hagyod, hogy bizonyos növények nőjenek haszonnövényeid között, több madarat vonzhatsz kertedbe, amik segíthetnek megszabadítani ágyásaidat a kártevő rovaroktól. Ennyivel kevesebb vegyszert kell használnod kertedben – jól hangzik, ugye?

hirdetes

Regeneratív földművelési szokások, amiket már most bevezethetsz

Szóval hogy lesz valakiből regeneratív kertész vagy földműves? Nos, ha már most organikus módszereket alkalmazol birtokodon, akkor jó úton haladsz, azonban valamivel többre lesz szükséged ennél. Regeneratív kertészként ugyanis szem előtt kell tartanod, hogy te és kerted egy sokkal nagyobb ökológiai rendszer részei vagytok. Ez azt jelenti, hogy ha támogatod a környezetedet, akkor ezek előnyeit idővel te magad is kihasználhatod majd. Íme öt módszer, amikkel megteheted ezt. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-23

Ez a 10 legjobb illatú virág a világon

Te is észrevetted már, hogy két különböző virágnak véletlenül sincsen ugyanolyan illata? De vajon melyik virágnak van a legjobb, legkellemesebb illata a világon?

2023-03-22

Így építs raklapkertet 5 egyszerű lépésben- a legújabb filléres ötlet, ami meghódította a világot

Szeretjük a kreatív, egyedi kerti ötleteket - de az igazi hab a tortán, ha valami ezzel egy időben olcsó, és könnyedén kivitelezhető is, a raklapkert ilyen!

2023-03-20

Mutatjuk, hogyan építs magaságyást lépésről lépésre

Az magaságyás építése a kertben nagyszerű módja annak, hogy javítsd a talaj vízelvezetését, növeld a hozamot, és hogy rendezett kerti teret alakíts ki.

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-29

Így ápold tavasszal a hortenziát: 5 tipp a boldog és csodaszép hortenziákhoz

Ez az 5 tipp segíteni fog abban, hogy a megfelelően gondoskodj tavasszal hortenziád nyári szépségéről: etetés, átültetés, talajtakargatás, virágszín módosítás...

2022-08-30

Minden, amit a tökök szüreteléséről tudni érdemes

A különféle tökök rengeteg ínycsiklandozó ételalternatívát kínálnak. De, hogy melyik tökfajtát mikor érdemes szüretelni? Mostani cikkünkből ez is kiderül!

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-02-21

Hatalmas aszály Olaszországban – Már alig van víz a velencei csatornákban

Hetek óta téli szárazság tombol Olaszországban, ezért nem hiába aggódnak az olaszok. Sokan úgy vélik, hogy meg fog ismétlődni a tavaly nyári hatalmas aszály.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

74/2006. (X. 19.) FVM rendelet

a növényvédõ szerek forgalomba hozatalának és felhasználásának engedélyezésérõl,... Tovább

irodaépület

a mezőgazdasági üzemek központjai fokozatosan beköltöznek a centrális fekvésű közeli... Tovább

Tovább a lexikonra
Mezőgazdaság Talajművelés