A rapid N és a vario MAX analizátor család tagjai

PROTEIN / NITROGÉN MÉRÉS AUTOMATIZÁLT MŰSZERREL

Nagy László, AKTIVIT KFT.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Az élet alapját a nitrogénvegyületek összetétel és kötésforma szerint egyaránt bőséges sokasága szolgáltatja. Szükség van ezért az élelmiszerek, műtrágyák, ill. a feldolgozóipar alap- és végtermékeinek nitrogéntartalom mérésére egyaránt. Nitrogén/fehérje meghatározás kényelmes, gyors és precíz lehetőségét kínálja a Hereaus utód-cég, az Elementar GmbH. német analizátor családja, ezek közül is elsősorban a rapid N és a vario MAX analizátor család tagjai.
A rapid N és a vario MAX analizátor család tagjai
Az élet alapját a nitrogénvegyületek összetétel és kötésforma szerint egyaránt bőséges sokasága szolgáltatja. Szükség van ezért az élelmiszerek, műtrágyák, ill. a feldolgozóipar alap- és végtermékeinek nitrogéntartalom mérésére egyaránt.
Nitrogén/fehérje meghatározás kényelmes, gyors és precíz lehetőségét kínálja a Hereaus utód-cég, az Elementar GmbH. német analizátor családja, ezek közül is elsősorban a rapid N és a vario MAX analizátor család tagjai.A rapid N III megfelelő és gyors analitikát biztosít szilárd, paszta és folyadék mintákból, komplikált minta-előkészítés nélkül. A teljesen automatikus üzemben működő, közvetlenül a mintából mérő, Dumas szerinti módszerrel működő analizátor alkalmazása során nincs szükség az időt rabló savas feltárásra, toxikus katalizátor anyagokkal történő munkavégzésre. Az eredmény a minta beadagolása után néhány perccel már rendelkezésre áll.
Az összes nitrogén tartalom mérés elve Dumas féle módszerrel Hereaus technológiávalÉgetés: A Dumas féle égetéses mérési módszer alkalmazásakor a mintát kontrollált oxigén-hozzávezetés mellett magas hőfokon (kb. 900 oC) oxidatív feltárásnak vetik alá. A keletkező égéstermék-gázok széndioxid vivőgáz segítségével rézoxid-platina katalizátoron haladnak át, így biztosítva a maradéktalan oxidációt, még a nehezen oxidálható kémiai kötéseket tartalmazó anyagok esetében is.
Redukció: Az égetésnél keletkező nitrogénoxidok wolframon nitrogénné redukálódnak. Ezzel egyidejűleg az oxigén felesleg megkötődik. Egy külön szenzor feladata az optimális elégéshez szükséges oxigénszint figyelése. Ezáltal biztosítható a minimális oxigén és wolfram felhasználás. A réz helyett történő wolfram használat az élettartam megsokszorozását biztosítja.
Tisztítás: A mérőgáz-áramot különféle abszorbereken történő átvezetés által megtisztítják a különféle zavaró komponensektől, mint pl. halogénvegyületek, vízgőz. A CO2 vivőgáz alkalmazása lehetővé teszi, hogy az égéstermék szén-dioxidot nem kell eltávolítani.
Detektálás: A CO2 vivőgázban maradó nitrogén tartalom detektálása egy hővezető-képesség detektorban történik. A N2 térfogat-rész egy elektromos mérőjelet szolgáltat, melyből az előzetesen elkészített kalibrációs görbe alapján a különböző elégetett minták nitrogéntartalma automatikus úton mérhető, számítható, dokumentálható és eltárolható.A mérési eredmények pontossága és megbízhatósága
A mérési körülmények optimalizálása: Az égetési idő és az oxigén adagolás vezérlése a PC-ről történik és mindenkori mintára optimálisan ráhangoltan, a szenzorok által felügyelve. Ez a kialakítás biztosítja a legrövidebb analízisidőt és az alacsony üzemeltetési költséget. Optimalizált paraméter kötegek tárolhatók és előhívhatók.
Felhasználóbarát kezelés: Az analizátor minden olyan része, melyet karbantartani kell, könnyen hozzáférhető, és cserélhető. A karbantartási periódusok betartását szoftver ellenőrzi.Adatkezelés: A Windows® operációs rendszer alatt futó szoftver által vezérelt készülék teljes mérési protokollt és kijelzést biztosít a nitrogén- és a fehérje tartalom vonatkozásában., valamint mintaazonosító, bemérés, mérőjel, stb. Sorozatmérésekre automatikus statisztikai kiértékelés állítható be.A mintaváltás automatizálása: A bemért mintatömegek adatai a mérlegtől automatikusan a PC-re kerülnek az interfész segítségével. A beépített automata mintaváltó 39 pozícióval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy 39 különféle minta adagolására képes teljesen automatikus üzemben, melyek között akár "nagy" minták is lehetnek egészen 1 cm3 tér-fogatig, vagy 1 g tömegig. A max. 150 mg-os bemérésű minták esetére a 79 pozíciós magazint is lehet használni, cseréje egyszerű.
Sokoldalú alkalmazhatóság
Gabona és gabonatermékek vizsgálata szemes formától az őrleményekig ill. a lisztig az AOAC 992.23, AACC 46-30, ICC 167 (draft) szerintTápok vizsgálata az összetételtől függetlenül, a silótól a hallisztig minta-specifikus kalibráció nélkül is az AOAC 968.06, ISO/CD 15670 (draft)
Tejtermékek vizsgálata mint túró, sajt, fagylalt, tejpor, stb. a DIN 10467 vagy IDF módszer szerint (draft) lehet közvetlenül mérni.
Hús és húskészítmények vizsgálata különböző mértékben feldolgozott állapotban. Homogenitás vagy sótartalom vizsgálat AOAC 992.15 szerint.
Talajok és műtrágyák A talajszerkezet és termőképesség vizsgálata az AOAC 993.13, DIN/ISO 13878 vagy LUFA-módszer szerint.
Miért célszerű a DUMAS analizátor használata?
o Nem kell tömény és forró sav- ill. lúgoldatokkal dolgozni a mérés során. Nincs üvegtörés veszély és maró gázok/gőzök.
o Tiszta égetés a savas feltárás helyett. Ezáltal elmarad a vegyszeres környezet-terhelés ill. a toxikus hulladékok keletkezése.
o A komplett analízis-idő néhány percre zsugorodik a korábbi több órához képest.
o Munkaidő, vegyszer, labor installáció és ártalmatlanítási költségek megtakarítása.
o A Dumas módszerrel a radid N III 100 %-os nitrogén visszamérést garantál, függetlenül a kémiai kötés fajtájától.
o 1 méter laborasztal, 1 x 230V és két gázpalack (CO2, O2). Nem kell vegyifülke, hűtővíz, ártalmatlanító és biztonságtechnikai berendezés.
o A Dumas-módszer a Kjeldahl módszer alternatívájaként világszerte elismert.
Az 1 g-nál nagyobb (5 g) minta bemérések, ill. több elem-tartalomra (C-H-N-O - S) vonatkozó párhuzamos analízis igénye esetén a vario EL illetve a vario MAX analizátorok használatosak, melyek működése hasonlít a fentiekben ismertetett készülékéhez, részletes ismertetésük viszont meghaladta volna jelen írás kereteit.


   


Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

orrbagócsok (Oestndae)

a —>rovarok osztályába, a kétszárnyúak rendjébe tartozó parazita fajokat magába... Tovább

foszfátmegkötődés

a talajba került, könnyen oldódó foszfortrágyák fokozatosan átalakulnak oldhatatlan... Tovább

Tovább a lexikonra