ZÖLDSÉGEK - GYÜMÖLCSÖK HŰTÖTT TÁROLÁSA, RAKATOLÁSA, rakatolási hibák, rakatelrendezési terv

ZÖLDSÉGEK - GYÜMÖLCSÖK HŰTÖTT TÁROLÁSA, RAKATOLÁSA

Ősz László, LHG E.C.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A hűtött terménytárolás során, a kertészeti termékeket ládákba, illetve tartályládákba rakják. A tartályládás hűtött tárolás alapelemeit, illetve az előforduló leggyakrabban elkövetett tárolá-si hibákat kívánom ismertetni. Az életben gyakori, hogy egy kis hibának rendkívül nagy hatá-sa van. Sok esetben az újonnan kialakított hűtőtárolók tulajdonosai - sokszor igazságtalanul - a hűtőtároló hibájának róják föl a tárolási veszteségek okait. Egy helytelen zöldséges láda felrakás melegfészekként hat a hűtőtárolóban, ebben a mezőben a termény hőmérséklet gyak-ran 2-4 °C -kal magasabb, mint a beállított átlaghőmérséklet, a melegfészket meg kell szün-tetni, az átlagnál magasabb tárolási hőmérséklet és az így termelődő etilén gáz gyorsítja az öregedési folyamatokat és növeli a nedvességveszteséget. Lényeges tehát hogy a meleggó-cokban a zöldségek légzéséből származó hőt optimális szellőztetéssel minden rakatból eltávo-lítsuk. A tapasztalt hűtőtároló üzemeltető a tároló padozatára a rakattervet fölfesti. A levegő-kör kialakulása érdekében a felső ládasor fölött és a mennyezet között megfelelő távolságot kell kihagyni (60-80 cm). Az optimális ládatávolság az elpárologtató ventilálásának irányában annak elhelyezkedésétől, a levegő mennyiségtől és a láda nagyságától függ. A rakatsorban, hosszirányban a rakattávolság legalább 8-10 cm legyen, egyes esetekben 20-25 cm is lehet, keresztirányban a rakattávolság 3-5 cm között mozogjon. Ha a fa tartályládák szélső részein anyagkiszáradás mutatkozik, ez azt jelzi, hogy a köz túl szűk. Ebben az esetben érdemes szá-mítást végeztetni!
ZÖLDSÉGEK - GYÜMÖLCSÖK HŰTÖTT TÁROLÁSA, RAKATOLÁSA, rakatolási hibák, rakatelrendezési terv
A hűtött terménytárolás során, a kertészeti termékeket ládákba, illetve tartályládákba rakják. A tartályládás hűtött tárolás alapelemeit, illetve az előforduló leggyakrabban elkövetett tárolá-si hibákat kívánom ismertetni. Az életben gyakori, hogy egy kis hibának rendkívül nagy hatá-sa van. Sok esetben az újonnan kialakított hűtőtárolók tulajdonosai - sokszor igazságtalanul - a hűtőtároló hibájának róják föl a tárolási veszteségek okait. Egy helytelen zöldséges láda felrakás melegfészekként hat a hűtőtárolóban, ebben a mezőben a termény hőmérséklet gyak-ran 2-4 °C -kal magasabb, mint a beállított átlaghőmérséklet, a melegfészket meg kell szün-tetni, az átlagnál magasabb tárolási hőmérséklet és az így termelődő etilén gáz gyorsítja az öregedési folyamatokat és növeli a nedvességveszteséget. Lényeges tehát hogy a meleggó-cokban a zöldségek légzéséből származó hőt optimális szellőztetéssel minden rakatból eltávo-lítsuk. A tapasztalt hűtőtároló üzemeltető a tároló padozatára a rakattervet fölfesti. A levegő-kör kialakulása érdekében a felső ládasor fölött és a mennyezet között megfelelő távolságot kell kihagyni (60-80 cm). Az optimális ládatávolság az elpárologtató ventilálásának irányában annak elhelyezkedésétől, a levegő mennyiségtől és a láda nagyságától függ. A rakatsorban, hosszirányban a rakattávolság legalább 8-10 cm legyen, egyes esetekben 20-25 cm is lehet, keresztirányban a rakattávolság 3-5 cm között mozogjon. Ha a fa tartályládák szélső részein anyagkiszáradás mutatkozik, ez azt jelzi, hogy a köz túl szűk. Ebben az esetben érdemes szá-mítást végeztetni!
Gyakori rakatolási hibák:
- tartályládákat helyeznek az elpárologtató ventilátora elé;
- az elpárologtatóval átellenes oldalon a tartályládák és a fal közé rakatokat tesznek (a levegő cirkulációját megakadályozzák), nem érdemes néhány tonnával több terményt a hűtőházba szabálytalanul betárolni, ha ezzel a teljes mennyiség rosz-szabb minőségét és nagyobb veszteségét idézzük elő.
A helytelen rakatolás következménye a hátsó tartályládákban a hőmérséklet emelkedése, va-lamint a felső és első tartályládáknál a fagyveszély kialakulása (különösen az erre érzékeny zöldségfélék esetén). A relatív páratartalmat pontosan kell ismerni, mert a hűtőtároló relatív páratartalmának megfelelő szint alá való csökkenése jelentős terménytömeg csökkenéshez vezet. Minél kisseb a hőmérséklet differencia, az elpárologtatóból kilépő hűtőlevegő hőmér-séklete és a tároló hőmérséklete között, annál kisebb a vízelvonás és nagyobb a relatív páratartalom. Az alacsony hűtőlevegő hőmérsékletet legtöbb esetben a helytelen elpárolgási hőmérséklet beállítás, vagy a hűtőberendezés alulméretezettsége okozza.

Növekvő hőmérséklet különbségnél csökken a relatív páratartalom
(mérési eredmények)

Tárolóhőmérséklet Hűtőlevegőhőmérséklet Hőmérsékletkülönbség Mért relatívpáratartalom
+1 °C -7 °C 8 °C 85-92%
+1 °C -4 °C 5 °C 92-94%
+1 °C -3 °C 4 °C 97-98%


Összességében a szükségtelen tömeg és minőség veszteség csökkentése érdekében optimális hűtőlevegő cirkuláció megteremtésére van szükség a tárolóban. A hűtőtárolók padozatára fel-festett rakatelrendezési terv biztosítja a megfelelő levegő cirkulációt. Amennyiben a hűtőház tulajdonosok, üzemeltetők a fentiekben leírtakra fokozott figyelmet fordítanak, a későbbiekben elkerülhetik a helytelen tárolás miatt felvetődő kérdéseket: miért szárad ki jobban a zöldség a felső ládákban, vagy miért romlik meg olyan korán a zöldség, gyümölcs annak ellenére, hogy egy új hűtőház áll rendelkezésre?



Hűtőtér oldalnézete, helyes ládaelhelyezés



Falhoz közeli hibás ládaelhelyezés



Hűtőtér felülnézete, helyes ládaelhelyezés



Helytelen ládakiosztás



Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

farkerék

ált. az eke hátsó önbeálló kerekének a neve, amely a másik két (barázda- és tarló-)... Tovább

diétás takarmányozás

főként a gyomor, a bél (beleső), a máj és a vese (kiválasztószervek) megbetegedése,... Tovább

Tovább a lexikonra