Mi az a pszeudomonászos elhalás, és mit tehetsz ellene kertedben?

hirdetes

Gyakori betegség, ami mindenhol felüti a fejét – Minden a pszeudomonászos elhalásról

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Hasznos információk a pszeudomonászos elhalásról

Milyen növényekre veszélyes a pszeudomonászos elhalás?

Mint fentebb említettük, a pszeudomonászos elhalás nem éppen egy válogatós betegség. A legnagyobb veszélyben azok a növények vannak, amelyeken rovarok számos apró sebet ejtenek, ezeken keresztül juthat be ugyanis a baktérium a növények szervezetébe. A pszeudomonászos elhalás főleg a fákat és bokrokat támadja meg, míg más elhalásos/rothadásos betegségek az olyan ehető növényekre jelent veszélyt, mint például a paradicsom vagy a burgonya. 

Hogyan előzhető meg a pszeudomonászos elhalás?

Mindenképpen érdemes arra törekedni, hogy kertedben egy egészséges környezetet teremts növényeid számára a növekedéshez, amiben nehezebben fertőződhetnek meg nem csak a pszeudomonászos elhalással, hanem bármilyen más betegséggel. Fontos például, hogy növényeidet kellő távolságra ültesd egymástól, hogy megfelelően szellőzhessenek.

hirdetes

Ügyelni kell arra is, hogy öntözéskor mindig csak a növények tövénél locsolj, ne pedig felülről kapják a vizet, hiszen a nedves levelek sokkal jobb környezetet kínálnak a betegségek terjedéséhez. Ezen kívül mindig csak fertőtlenített kerti szerszámokkal dolgozz. Figyelj oda a metszőollók és egyéb vágószerszámok élezésére is – a tompa élű vágóeszközök csúnya csonkokat hagynak maguk után a növényeken, amik sokkal nehezebben gyógyulnak be, így könnyebben elfertőződhetnek. Új palánták vásárlásakor győződj meg róla, hogy hiteles eladótól vedd őket, és csak akkor, ha igazoltan fertőzésmentesek.

Ezzel elkerülheted, hogy új betegségeket telepíts kertedbe. Érdemes továbbá legalább évente (vagy akár annál is sűrűbben) talajteszteket végezni, hogy biztosíthasd a tápanyagok egyensúlyát. Ha a tápanyagok nem megfelelő arányban vannak jelen a talajban, az felgyorsíthatja a betegségek terjedését. Segíthet többek között, ha talajtakaróval véded növényeidet.

hirdetes

Talajtakaróknak számos előnyük van, de ilyen szempontból azért fontosak, mert öntözésükkor elkerülhető, hogy a víz felcsapódjon a növények leveleire, ahová így a talajjal együtt a baktériumokat is felviheti. Amennyiben a pszeudomonászos elhalás minden igyekezeted ellenére visszatérő probléma kertedben, utolsó vészlépésként gombaölő szereket is használhatsz megelőzés gyanánt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


hidraulikus motor (hidromotor)

forgó mozgással működő berendezés, amely a munkafolyadék hidrosztatikus energiáját... Tovább

kiegészítő talajművelő gépek

a talajművelés alapvető művelete a szántás, eszköze az eke; a szántott talaj további... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem