Mi az a pszeudomonászos elhalás, és mit tehetsz ellene kertedben?

hirdetes

Gyakori betegség, ami mindenhol felüti a fejét – Minden a pszeudomonászos elhalásról

Bohács Ádám - Kertépítő technikus
Hasznos információk a pszeudomonászos elhalásról

Hogyan kezelhető a pszeudomonászos elhalás?

Ha egy növényt megtámadja a pszeudomonászos elhalás, és még időben észreveszed, akkor van némi esélyed, hogy megments és életben tartsd. A betegség azonban nem gyógyítható, csak kezelhető, hogy ne terjedhessen tovább. A kezelés általában a fertőzött, elhalt részek lemetszését jelenti. Ez általában az első lépés, ami segíthet megakadályozni a pszeudomonászos elhalás terjedését.

A fertőzött növénydarabokat gyűjtsd egy külön helyre a kerteden kívül, és még véletlenül se dobd őket a komposzthalomra! Ha a metszés ellenére a betegség visszatér, előfordulhat, hogy az egész növénytől meg kell válnod. Azonban még ha le is mondasz róla, ne hagyd a kertben, mert könnyedén továbbterjedhet más, még egészséges növényekre is!

Ne feledd, hogy a növények metszéséhez mindig fertőtlenített szerszámokat használj. Két vágás közben mártsd fertőtlenítődbe az ollóid éleit, hogy elpusztítsd az esetlegesen rajtuk maradt kórokozókat. Sajnos még a gombaölő szerek is legfeljebb csak a betegség terjedését képesek megakadályozni – nem pedig gyógyítani.

hirdetes

A pszeudomonászos elhalás kezelése a talajban

Ha a pszeudomonászos elhalás baktériuma egyszer megtelepedett a talajban, rettenetesen nehéz elpusztítani. Egyesek szerint a szolarizáció segíthet végezni az olyan talajban leledző, elhalásért felelős kórokozókkal, mint a Pseudomonas syringae pv. syringae.

A szolarizáció lényegében abból áll, hogy átlátszó, színtelen műanyaggal feded le a kerti talajt, felhasználva ezzel a napsugárzás erejét. A műanyag és a napfény hatására a talaj erősen felmelegszik, és segít elpusztítani a kórokozókat. Lényegében „belázasítod” kertedet. A szolarizáció hosszadalmas folyamat, ezért sok időre és türelemre lesz szükséged hozzá. Legalább 6 hetet kell ráfordítanod, és a szezon legforróbb napjain kell alkalmazni.

hirdetes

Persze a szolarizáció befejeztével a kórokozók gond nélkül visszatérhetnek a talajba, ahogy korábban is. Ráadásul a szolarizáció csupán a talaj felsőbb rétegében hatékony, nagyjából 15 cm-s mélységig. Az ennél mélyebben leledző kórokozókkal ez a módszer nem válik el. Éppen ezért fontos, hogy a szolarizáció befejeztével ne kezdd el mélyen felszántani a talajt, mert könnyedén a felszínre hozhatod fele ezeket a mélységi kártevőket!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


számítógép (komputer)

olyan adatfeldolgozógép, amely előre elkészített program alapján, emberi beavatkozás nélkül... Tovább

fejlődési rendellenesség (fejlődési hiba)

ált. már a megszületés (kikelés) előtt jön létre; a rendellenesség szorítkozhat egyes... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem