Primula gondozása, primula nevelése, primula öntözése

Kora tavaszi csodanövény – A primula gondozása, nevelése

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Minden a primuláról

A primula ültetése

Ha kiültetjük a szabadva a primulát, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a következő év márciusában már megörvendeztet minket meseszép virágaival. Érdemes számára árnyékos helyet keresni, ugyanis az ilyen területen nem fog annyira kiszáradni a talaj a nyár folyamán. Csoportosan ültetve mutatnak a legszebbek, érdemes színek szerint ültetni egymás mellé többet, 7-10 centiméteres tőtávolságra egymástól. 

A primula gondozása

Először is azt érdemes elmondanom, hogy a primula nem lakásba való növény, sokkal jobban érzi magát kint a kertben, sok esetben a fűtött meleg lakásban el is pusztul gyorsan. Éppen ezért nem is érdemes megvásárolni már februárban-márciusban, mivel ilyenkor még nem tudjuk kitenni a szabadba.

Ha mégsem tudunk ellenállni a kísértésnek, akkor keressünk olyan helyet számára, ahol nincs 10-13 foknál melegebb, még az is ideális lehet, ha két ablak közé tesszük, vagy egy világos, kevésbé fűtött folyosóra. Ha elvirágzik ezen a helyen, ne dobjuk ki semmiképp, hanem ültessük ki a kertbe, vagy az erkélyre! A növény nem fog megfázni, ezt az is elárulja, hogy kora tavasszal hozza a legszebb virágait, de azért a cserépben tartott szépségeket óvni kell a fagyoktól, mivel a kisebb cserepekben a gyökerek elfagyhatnak. 

A primula öntözése

Érdemes viszonylag gyakran öntözni azokat a primulákat, amelyek cserépben élnek, ugyanis a kiszáradás könnyedén a vesztét okozza. Ez viszont igaz a túlöntözésre is, szóval mindenképpen az a feladat, hogy megtaláljuk a helyes utat. A növény kedveli a nedves talajt, de ne álljon folyamatosan vízben, főleg akkor ne, ha kaspóban van a cserép, és összegyűlik a víz. Kertbe kiültetett primulákat viszont csak akkor kell öntözni, ha nincs csapadék, és a hőmérséklet már tartósan 15 Celsius fok fölé emelkedik. 

A primula átültetése

Ha cserépben szeretnénk tartani, akkor vásárlás után érdemes nagyobb méretű ültetőedénybe ültetni, használjunk az átültetéshez általános-, vagy savanyú virágföldet, amit tőzeggel keverünk. A legtöbb primula érzékeny a túltrágyázásra, éppen ezért csak tavasszal, a virágzási időszakban tápoldatozzunk, és csak minimálisan! Remélem, hogy tudtam segíteni nektek, leljétek örömötöket a primulákban! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nyelőcsőszűkület és -elzáródás

okozhatja eltömődés (pl. idegen testek és takarmányrészek fennakadása), összenyomatás... Tovább

méhek betelelése

a méhész tél beállta előtti feladata a téli fészek végleges berendezése és a méhek... Tovább

Tovább a lexikonra
virág