notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Primula gondozása, primula nevelése, primula öntözése

hirdetes

Kora tavaszi csodanövény – A primula gondozása, nevelése

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A tavaszi növények közül az egyik legcsodálatosabb és legkedveltebb a primula vagy másnéven a kankalin. Nem véletlenül szeretjük, sokszínű virágaival nagyon szépen mutat kora tavasszal, a szürkeség után az egyik legszebb látványt nyújtja. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a primula gondozásáról, tartsatok velem bátran! 

Minden a primuláról

A primula rövid bemutatása

A primula (Primula), vagy másnéven kankalin a kankalinfélék családjába tartozó nemzetség, ami alacsony növésű, lágyszárú növény, dísznövényként termeszthető. Eredetileg Kínából származik, de őshonos az északi félgömb mérséklet éghajlatú részeitől kezdve Etiópián, Indonézián, Új-Guinea trópusi hegységein keresztül Dél-Amerika mérséklet, déli részéig.

 

Európában vadon is megél, Magyarországon is lehet vele találkozni kirándulás közben, mivel kedveli a nedves, nyírkos erdőket, mezőket, valamint patakok környékét. A primula kora tavasszal nyitja virágait, ezért is szereti annyira mindenki. Összesen 400 több mint 400 fajtáját ismerjük, közülük a sugár-, a szártalan-, a lisztes-, a cifra-, a tavaszi-, és az aprókankalin őshonos Magyarországon is. 

hirdetes

 

Primula vulgaris – A legismertebb primula

A primulák közül a legismertebb a primula vulgaris, ami mindössze 10-25 centiméter magas, levelei vékony-ráncos lemezűek, tőlevélrózsában állnak, fokozatosan a rövid, szárnyas nyélben keskenyednek, szélük pedig kezdetben visszagöngyölt. Virágai 2,5-3 centiméter átmérőjűek, magányosan állnak a tőkocsányok végén. A virágokban sok a nektár, éppen ezért előszeretettel gyűlnek rá a méhek. Hála a kertészeteknek, és a nemesítéseknek, manapság már szinte bármilyen színben lehet velük találkozni. 

 

Primula elatior – A másik közkedvelt primula    

Magyarországon védett növényként tartják számon a primula elatiort, vagyis a sugárkankalint, eszmei értéke 10 000 forint. Ez a növény 15-30 centiméter magasra nő meg, évelő, 20 centiméter hosszú, fokozatosan nyélbe keskenyedő, tőállású levelekkel rendelkezik, melyek levélrózsát alkotnak. Virágai részben bókolók, két centiméter hosszú, nyúlánk tőkocsány csúcsán egy oldalra néző ernyőkben állnak.

hirdetes

 

Virágainak sajnos nincs, vagy csak nagyon gyenge illata van. Manapság már január végén, február elején találkozhatunk a primulákkal a kertészetekben, éppen ezért a következő oldalon mindent elmondok a gondozásukról, nevelésükről, érdemes tehát lapozni egyet! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
947 460
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 475 458
Közösség

ivari szelekció

az ivarzás időben a hímek küzdelme a párért, ill. a nőivarú egyedek párválasztási törekvése. Tovább

anyarozs (Claviceps purpurea)

a ->tömlősgombák osztályába tartozó, a —>pázsitfüvek, főleg a ->rozs kalászában... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 5.0

virág