Primula gondozása, primula nevelése, primula öntözése

Kora tavaszi csodanövény – A primula gondozása, nevelése

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH, NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A tavaszi növények közül az egyik legcsodálatosabb és legkedveltebb a primula vagy másnéven a kankalin. Nem véletlenül szeretjük, sokszínű virágaival nagyon szépen mutat kora tavasszal, a szürkeség után az egyik legszebb látványt nyújtja. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a primula gondozásáról, tartsatok velem bátran! 

Minden a primuláról

A primula rövid bemutatása

A primula (Primula), vagy másnéven kankalin a kankalinfélék családjába tartozó nemzetség, ami alacsony növésű, lágyszárú növény, dísznövényként termeszthető. Eredetileg Kínából származik, de őshonos az északi félgömb mérséklet éghajlatú részeitől kezdve Etiópián, Indonézián, Új-Guinea trópusi hegységein keresztül Dél-Amerika mérséklet, déli részéig.

Európában vadon is megél, Magyarországon is lehet vele találkozni kirándulás közben, mivel kedveli a nedves, nyírkos erdőket, mezőket, valamint patakok környékét. A primula kora tavasszal nyitja virágait, ezért is szereti annyira mindenki. Összesen 400 több mint 400 fajtáját ismerjük, közülük a sugár-, a szártalan-, a lisztes-, a cifra-, a tavaszi-, és az aprókankalin őshonos Magyarországon is. 

Primula vulgaris – A legismertebb primula

A primulák közül a legismertebb a primula vulgaris, ami mindössze 10-25 centiméter magas, levelei vékony-ráncos lemezűek, tőlevélrózsában állnak, fokozatosan a rövid, szárnyas nyélben keskenyednek, szélük pedig kezdetben visszagöngyölt. Virágai 2,5-3 centiméter átmérőjűek, magányosan állnak a tőkocsányok végén. A virágokban sok a nektár, éppen ezért előszeretettel gyűlnek rá a méhek. Hála a kertészeteknek, és a nemesítéseknek, manapság már szinte bármilyen színben lehet velük találkozni. 

Primula elatior – A másik közkedvelt primula    

Magyarországon védett növényként tartják számon a primula elatiort, vagyis a sugárkankalint, eszmei értéke 10 000 forint. Ez a növény 15-30 centiméter magasra nő meg, évelő, 20 centiméter hosszú, fokozatosan nyélbe keskenyedő, tőállású levelekkel rendelkezik, melyek levélrózsát alkotnak. Virágai részben bókolók, két centiméter hosszú, nyúlánk tőkocsány csúcsán egy oldalra néző ernyőkben állnak.

Virágainak sajnos nincs, vagy csak nagyon gyenge illata van. Manapság már január végén, február elején találkozhatunk a primulákkal a kertészetekben, éppen ezért a következő oldalon mindent elmondok a gondozásukról, nevelésükről, érdemes tehát lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bélbetüremkedés

heves bélmozgások következménye, amikor egy bélszakasz, a bélfodrot magával húzva, az utána... Tovább

kazal

a renden szárított széna és a szalma hosszabb időre és szabadban történő tárolásának... Tovább

Tovább a lexikonra
virág